Ce să mănânci la cină pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare grave

Consumul ridicat de carbohidrați și proteine ​​animale (de calitate slabă) la cină poate crește riscul de boli cardiovasculare grave.

Calitatea și sursele de hrană ale macronutrienților joacă un rol esențial în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă, bolile de inimă sau accidentul vascular cerebral. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aceste boli sunt „principala cauză de deces la nivel mondial” și, până în 2030, aproximativ 24 de milioane de oameni „vor muri din cauza bolilor cardiovasculare.

Adoptarea unor obiceiuri sănătoase este esențială pentru a preveni riscul de boli cardiovasculare și mâncarea este una dintre soluții. 

Pariază pe proteine ​​de origine vegetală

Un studiu publicat recent în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism relevă faptul că un consum excesiv de carbohidrați de calitate slabă și proteine ​​animale la cină, și nu la micul dejun este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. În schimb, consumul de acizi grași nesaturați „a fost asociat cu un risc mai mic”.

Astfel, cercetătorii arată că „înlocuirea carbohidraților de calitate inferioară sau a proteinelor animale cu carbohidrați de înaltă calitate sau proteine ​​vegetale la cină ar putea reduce riscul”.

"Momentul meselor și calitatea alimentelor sunt factori importanți de luat în considerare. Studiul nostru a constatat că persoanele care consumă mese pe bază de plante cu mai mulți carbohidrați din cereale integrale și grăsimi nesaturate își scad riscul de boli de inimă cu 10%", explică Ying Li, de la Universitatea medicală din Harbin (China), unul dintre autorii studiului.

Pentru realizarea acestui studiu, cercetătorii au inclus rezultatele unui total de 27.911 de participanți la sondajul național de examinare a sănătății și nutriției (2003-2016). Astfel, au verificat relația dintre consumul de grăsimi, carbohidrați și proteine ​​la micul dejun sau la cină și apariția bolilor cardiovasculare. 

În timpul studiului, participanții care au consumat mai mulți carbohidrați rafinați au avut un risc mai mare de angină pectorală și atac de cord. Cei care au ingerat mai multe proteine ​​animale au avut un risc mai mare de boli coronariene, spre deosebire de persoanele care au consumat mai mulți acizi grași nesaturați (au avut un risc mai mic).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel