Ce sa faci în tinerețe ca să nu-ți pierzi memoria la bătrânețe

Patru ani în plus de educație te pot ajuta să îți găsești un loc de munca mai bun. Ce nu se știa până acum, este că prelungirea studiilor îți poate proteja memoria la bătrânețe. 

Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Georgetown au descoperit că educația timpurie în viață poate proteja oamenii de pierderea memoriei la bătrânețe. Această legătură, între educație și o memorie puternică, este valabilă mai ales în rândul femeilor.

Potrivit studiului (link direct), cu cât o persoană rămâne mai mult la școală, cu atât memoria ei va fi mai puternică odată ce va ajunge la bătrânețe. Echipa de la Georgetown consideră că studiul lor poate avea implicații semnificative cu privire la prevenirea afecțiunilor neurologice legate de bătrânețe și pierderea memoriei, cum ar fi Alzheimer și alte forme de demență.

 

„S-a constatat că educația întârzie debutul bolii Alzheimer. Credem că descoperirile noastre ar putea arunca lumină asupra motivului pentru care se întâmplă acest lucru”, spune investigatorul principal al studiului, Michael Ullman, doctor, profesor în Departamentul de Neuroștiință din Georgetown și director al Laboratorului Cerebral și al Limbii, într-un comunicat de presă (link direct

Pentru a ajunge la  aceste concluzii, autorii studiului au analizat amintirile declarative ale 704 adulți cu vârsta cuprinsă între  58-98 ani. Memoria declarativă se referă la capacitatea unei persoane de a-și reaminti fapte, evenimente și cuvinte relevante. Îți folosești memoria declarativă de fiecare dată când îți aduci aminte de unde ai lăsat telefonul mobil sau numele unui film pe care ai vrut să-l vizionezi.

 

Studii prelungite, memorie mai bună


Fiecărui participant i-au fost prezentate o serie de obiecte desenate și apoi, câteva minute mai târziu, le-au fost testate amintirile despre desenele respective. După cum era de așteptat, participanții mai în vârstă, în jurul vârstei de 80 sau 90 de ani, aveau amintiri considerabil mai sărace decât cei în jur de 60 de ani. Dar, participanții cu mai mulți ani de educație timpurie nu au arătat aceleași deficiențe de memorie legate de vârstă, ca și omologii lor de aceeași vârstă, dar mai puțin educați. Acest lucru a fost valabil mai ales în rândul participanților de sex feminin.

 

Femeile beneficiază mai mult de efectele educației asupra creierului


În rândul participanților de sex masculin, un singur an în plus de educație a avut ca rezultat îmbunătățiri ale memoriei pe termen lung, de două ori mai mari decât pierderile de memorie suferite din cauza fiecărui an de îmbătrânire. Pentru femei, câștigurile de memorie legate de fiecare an în plus de învățare au fost de cinci ori mai mari.

Așadar, pe baza acestor rezultate, o femeie în vârstă de 80 de ani, cu diplomă de licență, va avea aceleași abilități de memorie declarativă ca și o femeie în vârstă de 60 de ani, care are doar studii superioare. În concluzie, încă patru ani de educație te ajută să câștigi încă  20 de ani de memorie bună.

 

Studiul complet, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel