Te pregătești pentru prima ta...
”Ce măsuri ați lua, ce ați face diferit față de ceea ce ați făcut în urmă cu doi ani”, a întrebat-o Val Vâlcu pe Dr. Simin Aysel FLORESCU, Manager Spitalul Clinic Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș, în cadrul dezbaterii DC Media Grup cu tema "Pandemia COVID-19, 2022: "Nimic nu va mai fi la fel" vs. "Luați din nou prin surprindere"”
”Ce aș face diferit? Nu știu ce aș face prea multe lucruri diferit, pentru că tot ce s-a desfășurat în acești doi ani concordă cu experiența unei pandemii ca atare. Noi am mai trecut prin pandemii, noi ca și populație umană, iar ca medicii, ultima pandemie fiind cea de gripa H1N1, în 2009-2010. Am trecut prin aceste lucruri, știm cum se manifestă și este o succesiune de etape și de pași care ne sunt caracteristici, deci nu cred că aș fi modificat foarte multe, din acest punct de vedere”, a declarat dr. Simin Aysel Florescu, Manager Spitalul Clinic Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii: "Pandemia COVID-19, 2022: "Nimic nu va mai fi la fel" vs. "Luați din nou prin surprindere"”.
Întrebată de către Val Vâlcu dacă sistemul va fi pregătit pentru un nou val de Covid, dar și de gripa sezonieră, în contextul în care parte din măsurile de protecție, ca purtatul măștii sunt doar la nivel de recomandare, medicul Florescu a ținut să sublinieze că ”sistemul sanitar este pregătit, la niște cote standard ale oricărui sistem medical european. Și asta înseamnă, în primul rând o rețea de secții adecvate, o rețea de medici de familie și înseamnă metodele medicale dedicate evenimentului respectiv, în acest caz, gripă, Covid. Dar nu este suficient să fim doar noi pregătiți.
Trebuie să instruim și partenerul căruia ne adresăm, adică populația. Populația trebuie să fie tot timpul informată, tot timpul, informată adecvat și de către profesioniști, și în același timp are și ea o responsabilitate și anume să ia în considerare informațiile pe care le transmitem și să aleagă o cale corectă întotdeauna, din acest punct de vedere.
De ce spun asta? Pentru că nu este suficient să ai spitale, să ai vaccin și să ai doctori, să ai sistem, ci trebuie ca și populația căreia i te adresezi să fie compliantă cu toate aceste măsuri terapeutice și profilactice cu care i te adresezi pentru a putea să faci actul medical sau terapeutic pe care vrei să îl faci. Și in acest punct de vedere, probabil că aici este punctul nostru slab și anume gradul redus de complianță al populației la toate aceste măsuri sau la o parte dintre ele”, a mai spus dr. Florescu.
Cât privește sezonul de gripă, medicul a afirmat că există vaccin anti-gripal de ani de zile și ”cred că acesta este primul lucru căruia trebuie să ne adresăm și anume vaccinarea sezonieră, pentru care vorbim an de an, pentru care avem o complianță foarte scăzută în fiecare an, iar lucrul acesta s-a văzut și cu această ocazie, a vaccinării împotriva SarcCov 2”, a mai spus dr. Simin Aysel Florescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Te pregătești pentru prima ta...
Iubești condimentele sau te-ai...
Te-ai întrebat vreodată de ce apar...
Cât de pregătit este sistemul medical...
Acest tratament al cancerului hepatic...
Diabetul de tip 2 este o afecțiune...
Ce alegi între RMN și CT? Într-o lume...
Acest test banal îți arată cât de...