Ce riscă bătrânii care au tensiune arterială mare noaptea

Greutate sub control
O tensiune arterială mai mare pe timp de noapte decât în ​​timpul zilei poate fi un factor de risc pentru boala Alzheimer la bărbații în vârstă.

O cercetare recentă susține că o tensiune arterială mai mare pe timp de noapte decât în ​​timpul zilei poate fi un factor de risc pentru boala Alzheimer la bărbații în vârstă. Oameni de știință de la Universitatea Uppsala susțin că noaptea este o perioadă critică pentru sănătatea creierului.

”La animale s-a demonstrat anterior că creierul elimină deșeurile în timpul somnului și că această eliminare este compromisă de tiparele anormale ale tensiunii arteriale. Deoarece noaptea reprezintă și o fereastra de timp critică pentru sănătatea creierului uman, am examinat dacă tensiunea arterială prea mare pe timp de noapte, așa cum se vede în scufundarea inversă, este asociată cu un risc mai mare de demență la bărbații în vârstă", spune Christian Benedict, profesor asociat la Departamentul de Neuroștiințe al Universității Uppsala și autor principal al studiului, potrivit unui comunicat al instituții universitare amintite.

O mie de bărbați suedezi au participat la studiu de când aveau vârsta de 70 de ani. Ei au fost monitorizați de-a lungul a 24 de ani. Riscul de a obține un diagnostic de demență a fost de 1,64 ori mai mare în rândul bărbaților cu tensiune arterială mare noaptea comparativ cu cei cu tensiune arterială mare ziua. ”Cohorta noastră a fost formată doar din bărbați mai în vârstă. Astfel, rezultatele noastre trebuie să fie reproduse la femeile în vârstă", mai precizează Christian Benedict. Potrivit cercetătorilor, un următor pas interesant ar fi să investigheze dacă aportul de medicamente antihipertensive pe timp de noapte poate reduce riscul bărbaților în vârstă de a dezvolta boala Alzheimer.

Studiul științific, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel