Ce poți bea în timpul postului intermitent. Vasi Rădulescu: Ajută enorm ca să reduci senzația de foame

ce poti bea in timpul postului intermitent. FOTO: Freepik @cookie_studio
Ce ai voie și ce nu să bei în timpul postului intermitent.

”Dacă ții fasting (recomand 6/18, pentru că efectele pozitive apar la un fasting mai lung de 16 ore), trebuie să ai grijă la lichidele pe care le consumi în perioada de fasting propriu-zis. Dacă vei avea zahăr într-o băutură, adio fasting. Hai să vedem ce poți și ce nu poți consuma.

Alcool. Evită-l în pauza de alimentație. Alcoolul este bogat în calorii, dar împiedică și procesul de lipoliză. Îl poți consuma în cantitate moderată în timpul de alimentare (6 ore dacă ții regula 6/18), dar ți-aș recomanda sincer să îl eviți dacă vrei rezultate cât mai bune pe optimizarea masei corporale.

Cafea. Da, poți consuma cafea în fasting, dar nu pune în ea zahăr, lapte, siropuri. Consumă cafeaua simplă (black) și încearcă să nu treci de 400 de mg de cafeină pe zi, precum și de ora 16:00, ca să eviți efectele adverse, precum și perturbarea inițierii și menținerii somnului.

Sucuri cu zahăr. Nu, nu le poți consuma în perioada efectivă de fasting, pentru că zahărul va stimula producerea și eliberarea de insulină și nu vrei descărcare mare de insulină în fasting. Fastingul este caracterizat de o fază keto în care se apelează la depozitele de grăsimi, iar insulina blochează acest proces.

Vezi și: Dieta KETO, sănătate curată. Cum te scapă de scleroza multiplă și de OBOSEALĂ

Sucuri cu îndulcitori. Chiar dacă unele sucuri cu îndulcitori sunt hipocalorice sau chiar acalorice, fiind dulci, ele declanșează în corp un răspuns similar cu cel dat de sucurile bogate în zahăr. Limitează aceste sucuri în perioada de alimentare, iar dacă apelezi la îndulcitori, mergi pe produse cu stevia, consumându-le cu moderație însă.

Apă. Apa este cea mai bună variantă de hidratare acalorică, neavând nici îndulcitori, nici alte substanțe adăugate. Bea 2-3 litri de apă pe zi, în perioada de alimentare, precum și în fasting. În primele săptămâni de fasting, apa te ajută enorm ca să reduci senzația de foame și să te obișnuiești mai repede cu regimul.

Ceaiuri. Cât timp nu le îndulcești și nu au alte componente (bucăți de fructe cu zahăr în ele), poți consuma lejer ceaiuri în fasting.

Lapte. Laptele conține mai ales apă, dar are și carbohidrați, grăsimi, proteine, așadar nu va merge în fasting”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.

Vezi și: Sindromul metabolic - cauze și tratament. Unde vă puteți testa gratuit

Ce este intermittent fasting-ul și ce promite

Postul interminent (intermittent fasting) este o modalitate relativ ușoară de a scăpa de câteva kilograme în plus, însă trebuie atenție înainte de începerea unei astfel de ”diete”, căci sunt câteva categorii de persoane pentru care nu este recomandat fastingul, și anume a copiilor și femeilor însărcinate, precum și persoanele cu diabet sau cu probleme digestive.

De asemenea, nici în situațiile stresante nu este recomandat fastigul, deoarece se pune o presiune suplimenară pe respectivele persoane, iar în loc să aducă beneficii, poate să facă mai mult rău.

Fastingul se definește prin mese mai rare, adică la renunțarea la una dintre mese, fie că e vorba de micul dejun sau de cină, fiind alternate perioadele de post negru cu cele de alimentație normală.

”Postul intermitent face ca nivelul de glucoză din sânge să scadă și lipoliza (oxidarea acizilor grași) să crească semnificativ în primele 24 de ore, ceea ce ajută organismul să descompună grăsimile stocate”, susține nutriționistul Patricia Bannan, citat de EatThis.

Unele cercetări arată că postul intermitent funcționează - cel puțin pe termen scurt. În unele studii, persoanele care au urmat această dietă au slăbit și au avut, de asemenea, o scădere a unora dintre markerii care arată inflamația.

Deși cercetările continuă, mai multe studii arată promisiunea postului intermitent și mai multe beneficii pentru sănătate. Studiile privind postul intermitent la oamenii cu boli cronice au dus la un control mai bun al bolii lor. Cu toate acestea, aceste studii sunt realizate doar pe o perioadă de câteva luni. Nu este clar dacă beneficiile ar rămâne ani de zile dacă dieta este continuată pe tot parcursul vieții, notează WebMD.

Tot ce trebuie să știi despre postul cu apă. Când și cui i se potrivește, dar și cât trebuie să dureze

Postul cu apă este o perioadă în care o persoană nu mănâncă niciun aliment și bea doar apă. Postul în acest mod poate ajuta la pierderea în greutate, dar care sunt efectele pe termen lung asupra sănătății?

Oamenii recurg la această variantă pentru a pierde din greutate, dar și din încercarea de a combate anumite probleme de sănătate. Cercetările sugerează că postul ocazional poate ajuta în privința slăbitului, deși sunt și alte metode cu eficiență pe termen lung.

Pentru a se asigura că acest tip de post se face în condiții sigure, oamenii ar trebui să se pregătească corespunzător, dar și să aleagă un moment potrivit pentru a rămâne fără mâncare, atunci când organismul nu are nevoie de prea multă energie, notează Medical News Today.

Cât este recomandat să dureze postul cu apă

Așa cum am precizat anterior, postul cu apă înseamnă doar consum de apă, fără alte alimente. Deși nu există o perioadă prestabilită pentru a urma postul cu apă, medicii sugerează ca acesta să dureze între 24 de ore și cel mult trei zile. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Cu ce putem înlocui zahărul. Vasi Rădulescu, despre cele 8 variante: Reprezintă poate un rău mai mic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel