Ce pățește o persoană care se droghează. Pericolele, explicate medical
08 sep, 18:36
Pe lângă dependența creată de consumul de droguri, medicii vorbesc de efecte asupra sistemului nervos central și stop respirator.
Droguri
EXCLUSIV

Medicul toxicolog Radu Țincu spune că, în ultima perioadă, persoanele care consumă droguri fac combinații deloc fericite, cu efecte îngrijorătoare.

”Cel mai periculos este să se realizeze această combinație pentru că, de cele mai multe ori, ele nu cunosc efectele anumitor substanțe și le combină în mod greșit. Sunt foarte multe persoane care combină o substanță excitatorie a sistemului nervos central cum sunt amfetaminele. O combină cu alcoolul și atunci efectele sunt antagonice, sunt în opoziție și trebuie să ia doze din ce în ce mai mari ca să poată atinge un anumit prag pentru că alcoolul diminuează din efect”, explică medicul.

Potrivit acestuia, combinarea marijuanei cu un opioid cum ar fi heroina, ori a cocainei cu heroina, poate ”să determine o lipsă de efect pentru opioid, adică să nu simtă faptul că există o inhibiție a creierului suficient de mare. Problema este că cele două substanțe au timp de înjumătățire diferit și atunci când efectul marijuanei sau al cocainei dispare apare brusc efectul opioidului cu apariția stopului respirator, detaliază toxicologul Radu Țincu.

Dar, avertizează medicul, ”de departe, riscul cel mai mare este dependența: orice substanță, indiferent că discutăm de marijuana sau de heroină, creează în timp dependență, dependență psihică în primul rând, ulterior de una fizică. Pentru că aceste substanțe acționează la nivelul unor receptori care se obișnuiesc cu substanța respectivă și care vor necesita noi și noi cantități”.

El subliniază că odată ce e folosită substanța urmează și toleranța: ”adică pentru obținerea aceluiași efect va trebui să creștem doza progresiv pentru că crește și metabolizarea substanței în organism și toate acestea închid cercul vicios al pacientului drogat care, la un moment dat, va deceda printr-o supradoză de droguri”.


Ştiri Recomandate

Vaccin anti-COVID. Două companii reiau testele în SUA
De ce este importantă masca? Experiment comentat de dr Fauci
5 lucruri ca să treceți cu bine peste schimbarea orei
Haloweenul sub două măști. Care protejează mai bine
Spitalul cu cea mai mare rată de vindecare de COVID-19
Medicamentul ieftin și banal care reduce decesul de COVID
ENTACAPONUM - prospect
DEFEROXAMINUM - prospect
FINASTERIDUM - prospect
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri