Anxietatea nu doar că îți afectează...
Medicul endocrinolog Corina Neamțu de la Spitalul Clinic Sanador spune că la majoritatea pacienților cu guși nodulare descoperirea nodulilor tiroidieni este una ”întâmplătoare”.
”În cursul unei ecografii generale, poate medicul radiolog spune 'haide să îți văd și tiroida' și pacientul acceptă. Sau atunci când se caută arterele carotide, se face un examen eco doppler de carotide, iar medicul cardiolog sau radiolog observă că este o modificare cu tiroida și atunci pacientul ajunge în cabinetul endocrinologului care completează examenul respectiv și de aici începe oarecum un anumit protocol.
Primul lucru care contează este un examen ecografic care stratifică riscul. Deci, riscul unui nodul este dat de niște elemente ecografice, în primul rând. Pe lângă dimensiuni, și nu întotdeauna dimensiunea este cea care contează, ecostructura, soliditatea lui, deci dacă este lichidian este o chestie mult mai simplă, marginile, prezența în interiorul lui a unor ecouri hiperecogene care pot semnifica calcificări și care sunt foarte frecvente într-un anumit tip de cancer de tiroidă și prezența unor ganglioni în lanțul cervical. Toate aceste lucruri adunate ne ajută pe noi să încadrăm nodulul respectiv într-o categorie de risc.
Și acum, ca și în cazul patologiei de sân, patologia tumorală de tiroidă se stratifică cu coduri. De la 1 la 6. (...) Deci poate să nu aibă nicio semnificație și îi dăm un cod de benignitate, poate să fie în zona gri, și de zona gri ne este cel mai frică, pentru că aici lucrurile nu sunt clare și trebuie să ne gândim că pacientul va rămâne într-o monitorizare și multora le e frică. Sau din cauza pandemiei uită să mai vină. Și zona roșie în care după acest examen ecografic trimitem pacientul pentru examen citologic, așa numita puncție-biopsie cu ac fin”, detaliază dr Corina Neamțu la Interviurile Dc News și Dc Medical.
Potrivit acesteia, bărbații observă când se bărbieresc nodulii mai mari în dimensiune, iar acești noduli nu dor:
”Cei mai mari noduli, peste doi centimetri se văd, bărbații descoperă cel mai frecvent pentru că se bărbieresc și atunci observă pe zona cervicală ca o denivelare. Este o realitate. Nu, nu dor. Patologia tiroidiană, chiar și malignă, nu doare decât dacă a ieșit din capsula tiroidiană și a prins anumite filete nervoase și dă o jenă, altfel, puține boli de tiroidă dor. Adică tiroida se inflamează rar și n-are legătură neapărat cu patologia nodulară, benignă sau malignă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Printr-un gest care durează doar...
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...