Ce înseamnă dacă te trezești înaintea ceasului deșteptător. 6 motive care stau în spatele acestui obicei

ce inseamna daca te trezesti inaintea ceasului - FOTO: Freepik@boykoemma
Ce înseamnă dacă te trezești înaintea ceasului. Nu mereu este vorba că te-ai odihnit suficient în timpul nopții, ba din contră. Iată care sunt cele 6 probleme de sănătate cu care te-ai putea confrunta.

Ce înseamnă dacă te trezești înaintea ceasului. Te trezești când încă este întuneric afară, iar alarma nu va suna decât peste câteva ore. Ești confuz și iritat de perspectiva de a pierde un somn prețios.

În loc să începeți fiecare zi cu o rutină de dimineață și o minte deschisă care vă pregătește în mod productiv pentru ceea ce vă așteaptă, în zilele în care vă treziți înainte de alarmă, probabil că nu sunteți încântat. Potrivit medicilor specializați în somn, trezitul înaintea ceasului deșteptător în mod regulat s-ar putea datora mai multor condiții.

Dormi suficient de mult

Dacă te trezești cu doar câteva minute înainte de alarmă, acest lucru ar putea însemna că ora de trezire este aliniată cu ritmul tău circadian natural. Acest scenariu optimist, în care pur și simplu ai dormit suficient, poate fi cazul dacă te trezești bine odihnit.

Trezirea mult mai devreme decât o alarmă ar putea însemna că pur și simplu încercați să dormiți mai mult decât aveți nevoie. De-a lungul zilei, nevoia de somn se acumulează; impulsul homeostatic de somn, care reglează nevoia de somn, se acumulează pe măsură ce vă petreceți ziua; este cel mai ridicat înainte de a adormi și cel mai scăzut după ce vă treziți după o noapte de odihnă.

“Este posibil să vă treziți mai devreme pentru că v-ați satisfăcut nevoia de somn”, spune Vishesh K. Kapur, MD, medic certificat în medicina somnului, fondator și director al UW Medicine Sleep Center și director al medicinii somnului pentru divizia de medicină pulmonară, terapie critică și medicină a somnului.

În acest caz, ar putea merita să încercați să vă schimbați rutina pentru a merge la culcare și a vă trezi mai devreme pentru a atinge acel punct dulce.

Acestea fiind spuse, el avertizează că acest lucru este probabil plauzibil doar pentru persoanele care dorm în mod regulat cel puțin șapte ore, având în vedere că adulții au nevoie, în general, între șapte și nouă ore de somn pe noapte.

Vezi și: Obiceiul care crește riscul de demență. Toți vârstnicii îl practică

Tulburările de somn, cum ar fi apneea de somn și insomnia

Trezirea mai devreme decât ar fi ideal ar putea fi, de asemenea, un efect al unei tulburări de somn. O posibilitate este insomnia de trezire timpurie, care, potrivit psihologului de somn Jade Wu, PhD, consilier pe probleme de somn pentru Mattress Firm, este una dintre formele cele mai greu de tratat. În acest caz, “oamenii vor sau au nevoie să doarmă mai mult, dar ceva îi trezește devreme și au probleme în a se întoarce la somn înainte ca noaptea să se termine cu adevărat”, spune ea.

Potrivit doctorului Kapur, pauzele de respirație care apar în cazul apneei obstructive de somn ar putea fi, de asemenea, vinovate de trezirea mai devreme decât îți dorești. Dacă bănuiți că vă confruntați cu o tulburare de somn, cel mai bine este să apelați la îngrijirea unui profesionist calificat

Probleme legate de starea de spirit, cum ar fi depresia, anxietatea și stresul

Tulburările de dispoziție, care înglobează depresia, anxietatea și stresul, pot fi în joc și aici. Somnul perturbat și depresia sunt deosebit de strâns legate.

”Trezirea prea devreme dimineața și imposibilitatea de a mai adormi este un fel de prezentare clasică pentru depresie”, spune Dr. Kapur.

Anumite ISRS (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei), medicamente prescrise în mod obișnuit ca antidepresive, pot avea un efect negativ asupra somnului în stadiul REM, ultimul stadiu al somnului care are loc mai aproape de dimineața celor mai mulți oameni.

Anxietatea și stresul, care afectează somnul, pot duce, de asemenea, la trezirea timpurie. Potrivit Dr. Wu și psihologului clinician și fondator al NYC Sleep Doctor Janet K. Kennedy, PhD, sistemul nervos simpatic activează răspunsul de luptă sau de fugă al organismului atunci când vă confruntați cu stresul, ceea ce vă menține activat și pregătit să faceți față amenințărilor percepute.

Acesta este opusul stării relaxate și liniștitoare care întâmpină somnul. Dacă funcționați în mod regulat în acest mod în timpul zilei, acesta se poate transfera și în timpul nopții, făcând mai greu să adormiți și să rămâneți adormit.

Vezi și: Afecțiunea care te poate ucide. Începe să afecteze țesuturile și organele proprii ale organismului, iar apoi te omoară

Consumul de alcool

Potrivit Dr. Kapur, consumul de alcool vă poate perturba somnul, ceea ce poate contribui la trezirea mai devreme decât alarma. Adesea, alcoolul poate duce la tulburări în mijlocul nopții, mai degrabă decât spre sfârșit, dar acest lucru variază de la o persoană la alta, în funcție de modul în care “corpul tău îl metabolizează”, spune el.

Jet lag

Factorii care vă dezechilibrează ritmul circadian, cum ar fi decalajul orar sau dormitul până târziu în weekend (care este asemănător cu un decalaj orar), pot contribui, de asemenea, la acest lucru.

”Dacă ritmul tău circadian este confuz, atunci s-ar putea să te trezești foarte devreme, chiar și atunci când nu ai nevoie, deoarece crede că este deja ziuă când nu este așa”, spune Dr. Wu.

Vezi și: Cât zahăr se pune la dulceață. Care este cantitatea potrivită pentru ca dulceața să fie sănătoasă

Factorii de mediu

Factorii de mediu, cum ar fi lumina, sunetul, temperatura - chiar și confortul suprafeței de dormit, spune Dr. Kapur - pot contribui la un timp de trezire înainte de trezire. Practicarea unor bune obiceiuri generale de igienă a somnului poate fi de ajutor.

Pentru a-i aborda, el sugerează să țineți un jurnal de somn și să încercați diferite remedii pentru a vedea dacă reușiți să dormiți mai mult dimineața. De exemplu, încercați să purtați o mască pentru ochi dacă poluarea luminoasă este o problemă. Iată câțiva factori de mediu cheie de luat în considerare:

Lumina: Lumina, artificială sau nu, are un efect puternic asupra ritmului circadian; menținerea camerei în care dormiți în întuneric vă semnalează că ar trebui să rămâneți adormit. Pentru a crea întuneric, purtați o mască pentru ochi sau instalați în cameră jaluzele de întuneric.

Sunetul: Poluarea fonică, care poate fi mai frecventă în orașe, vă poate afecta negativ și somnul. Pentru a combate acest lucru, Dr. Kapur sugerează să purtați dopuri pentru urechi

Temperatura: Temperaturile răcoroase sunt esențiale pentru un somn odihnitor și satisfăcător.

Ca și lumina, temperatura afectează ritmul circadian. Pentru a combate supraîncălzirea, optați pentru lenjerie de pat, saltele și îmbrăcăminte de dormit din țesături respirabile care “vă împiedică să fiți învăluit în propria căldură”, spune Dr. Kennedy, potrivit Well and Good.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel