Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Dorința de a consuma ceva dulce poate avea mai multe cauze, incluzând atât aspecte fizice, cât și psihologice.
Nu este neobișnuit să poftești la carbohidrați, zahăr și ciocolată atunci când ești stresat sau te confrunți cu depresia. Poftele pot fi modul în care corpul vă anunță că nu primește ceva de care are nevoie, cum ar fi o anumită vitamină sau un mineral.
A avea anumite pofte, cum ar fi de ciocolată sau alte dulciuri, este, de asemenea, adesea legată de modul în care vă simțiți emoțional.
Nu trebuie să vă privați complet de bunătățile care vă plac. Cheia este să înțelegeți de ce vă este poftă de ele și să vă asigurați că dieta dumneavoastră generală este echilibrată și nutritivă.
Învățând un pic mai multe despre legătura dintre alimente și starea de spirit vă poate da posibilitatea de a vă controla poftele, în loc să le lăsați să vă controleze.
O teorie despre pofta de mâncare implică serotonina, un neurotransmițător necesar pentru reglarea dispoziției. Cercetătorii cred că un dezechilibru de serotonină în creier contribuie la apariția depresiei.
Potrivit Very Well Mind, Atunci când aveți poftă de carbohidrați, de obicei sunteți atras de alimente care încurajează producția de serotonină.
Practic, a căuta alimente dulci, bogate în carbohidrați poate fi un mod de auto-mediere a depresiei.
Cercetările par să susțină această teorie: luarea unei mese bogate în carbohidrați tinde să crească nivelul de serotonină, în timp ce o masă bogată în grăsimi și proteine îl poate reduce.
Efectul poftei de carbohidrați asupra stării de spirit scăzute poate fi mai puternic atunci când oamenii mănâncă alimente cu un indice glicemic ridicat, cum ar fi dulciurile, deoarece acestea provoacă un vârf mai mare al nivelului de zahăr din sânge.
1. Nivelurile de zahăr din sânge
Pofta de zahăr este adesea cauzată de dezechilibre ale nivelului de glucoză din sânge. Nivelurile scăzute de zahăr din sânge vă pot face să poftiți la ceva dulce pentru a ridica aceste niveluri. Alți factori care pot juca un rol includ stresul psihologic, medicamentele, dezechilibrele hormonale și condițiile de sănătate.
Atunci când nivelurile de zahăr din sânge scad, corpul poate trimite semnale către creier pentru a solicita alimente bogate în carbohidrați și zaharuri pentru a ridica nivelul de zahăr din sânge. Consumul de dulciuri poate fi o modalitate rapidă de a obține acest impuls de energie.
2. Recompensă și satisfacție
Consumul de alimente dulci poate activa centrii de recompensă din creier, eliberând substanțe chimice precum dopamina, care vă pot face să vă simțiți bine și satisfăcut. Acest lucru poate fi legat de amintiri plăcute sau obiceiuri de a primi recompense sau confort prin consumul de dulciuri.
3. Stres și emoții
Mulți oameni se întorc la dulciuri ca la o modalitate de a face față stresului sau de a-și regla starea de spirit. Consumul de zahăr poate oferi o senzație temporară de confort și relaxare.
4. Obiceiuri alimentare
Dacă sunteți obișnuit să mâncați dulciuri în anumite momente ale zilei sau în anumite situații, creierul poate dezvolta un obicei și vă poate trimite semnale că vă este poftă de ceva dulce la acele momente.
5. Deficiențe de nutrienți
Uneori, dorința de dulce poate fi legată de deficiențe de nutrienți, cum ar fi magneziul sau cromul.
6. Factori culturali și sociali
Cultura și mediu social pot juca un rol în pofta de dulce. Evenimente speciale, sărbători sau obiceiuri pot stimula dorința de a consuma dulciuri.
Este important să aveți în vedere că dorința de dulce poate fi normală și nu neapărat dăunătoare în cantități moderate. Cu toate acestea, dacă simțiți că pofta de dulce devine prea frecventă sau dificil de controlat și vă afectează sănătatea, poate fi util să căutați sfaturi de la un specialist în nutriție sau medic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...