Ce înseamnă când ți-e poftă de CIOCOLATĂ. Semnul că organismul tău strigă după AJUTOR

Ce înseamnă cand ti-e pofta de ciocolata - FOTO: Pexels @Andres _Ayrton
Poftele sunt cheia diverselor deficite alimentare. Dietele sunt adesea considerate cauzele poftelor prin mecanisme fiziologice sau psihologice.

Poftele sunt reduse, potrivit studiilor, de dietele pe termen lung, în special în cazul persoanelor supraponderale. Astfel, dorința de a mânca anumite alimente ascunde un deficit, care poate fi compensat prin alte surse. Medicul nutriționist, Alina Chiroșcă, a împărtășit despre semnificația poftelor, pe blogul său.

Ce înseamnă când ți-e poftă de CAFEA, ciocolată și ronțăieli. Semnul care te trimite la ANALIZE: Nu le ignorați!

Ce înseamnă când ți-e pofta de sărat

Potrivit medicilor nutriționiști, atunci când simțim nevoia să mâncăm ceva sărat este posibil să fim deshidratați.

”Unele persoane au poftă de alimente sărate, și anume chipsuri, sărățele, covrigei etc. Acest comportament alimentar este caracteristic indivizilor deshidratați sau celor cu deficit de clor, siliciu, electroliți, ultimul fiind acompaniat de simptome precum migrenă si lipsa de concentrare. Indicat ar fi consumul alimentelor bogate in Vitamina B si siliciu precum nuci, semințe, cereale integrale și alimente bogate în clor: pește gras și lapte de capră”, arată medicul nutriționist Alina Chiroșcă.

Nevoia de a mânca sărat poate fi și consecința hipertensiunii arteriale.

Vezi și: Jessie, despre dieta fasting. Cum arată MENIUL ei: Paharul de vin roșu este nelipsit

Ce înseamnă când ți-e pofta de ciocolată

 

Medicii consider că pofta de ciocolată poate indica și tristețe. Atunci când simțim nevoia de a mânca ciocolată, organismul are nevoie de grăsimi esențiale, magneziu sau crom.

”O altă cauza ar fi lipsa serotoninei, care poate fi rezolvată prin timp petrecut cu persoana iubită, prieteni sau animalul de companie”, mai notează medicul nutriționist.

Nevoia de a mânca brânzeturi

Sunt persoane care simt nevoia de a mânca brânzeturi. Astfel, pofta de brânzeturi este interpretată ca fiind un deficit de omega 3.

”Majoritatea populației din Europa de Est are deficit de Omega 3 din cauza dietei. Introducerea  peștelui (macrou, hering, ton, somon, sardine și cod), semințelor de in sau a altor alimente bogate in Omega 3 ar reduce și simptomele asociate acestui deficit: piele uscată, ochi uscați și dispoziție proastă.

Pofta de grăsimi poate fi cauzată și de lipsa de calciu, compensată prin ingestia de lapte, brânză și iaurt”, mai notează medicul. 

Pofta de dulce, cea mai grea de rezolvat

Medicul nutriționist Alina Chiroșcă susține că pofta de dulce  este cel mai greu de rezolvat, acest semnal fiind transmis de organism atunci când îi lipseste cromul, fosforul, sulful sau triptofanul. 

”Îmbogățește-ți dieta cu broccoli, pui și fructe proaspete daca ai deficit de crom, pui, vită, pește gras, ouă, lactate, nuci și cereale, daca îți lipsește fosforul, merișoare, hrean, varză și conopidă, dacă ai deficit de sulf și brânzeturi, cartofi dulci, spanac si stafide, dacă îți  lipsește triptofanul.

Daca totuși ții să mânaci ceva dulce optează pentru fructe de pădure, combinate cu puțină ciocolată neagră și proteine (de ex: iaurt, brânză cottage sau lapte bătut), care îți oferă senzația de sațietate”, mai explică medicul.

Nutriționiștii sunt de părere că deshidratarea ar putea provoca și ea pofta de dulce. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel