Ce fel de apă trebuie să bei. Cum să o alegi. De ce contează pH-ul și cum te poate afecta

apa - FOTO: Freepik
Apa este esențială pentru funcționarea normală a organismului. Dar cum trebuie să o alegi. Ce aspecte trebuie să ai în vedere.

Pentru majoritatea oamenilor, apa de la robinet este cea mai bună și mai puțin costisitoare opțiune. Cu toate acestea, este posibil să fie nevoie să folosiți apă îmbuteliată, cel puțin temporar, dacă apa de la robinet are o culoare ciudată, un gust sau un miros neplăcut sau este contaminată.

Tipuri de apă potabilă

Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de apă potabilă

Apă de la robinet. Aceasta este apa pe care o obțineți de la robinetele de acasă. Aceasta poate proveni de la o sursă de apă municipală sau de la un puț privat.

Minerală. Apa minerală provine din surse subterane. Ea conține în mod natural cel puțin 250 de părți pe milion de minerale din solidele dizolvate.

Vezi și: Rita Mureșan, preinfarct în plină stradă: Mi s-au învinețit buricele degetelor. Un domn a venit și mi-a zis "deschide gura, ridică limba". Mi-a băgat o pastilă sub limbă și a plecat

Izvor. Apa de izvor este apa provenită dintr-o sursă subterană care se ridică în mod natural la suprafață, ca un izvor. Ea trebuie îmbuteliată la sursă.

Distilată. Apa distilată a fost curățată de minerale. Acest lucru se întâmplă printr-un proces de distilare în care apa este vaporizată și apoi condensată înapoi în formă lichidă.

Apă purificată. Apa purificată este apa care a fost tratată prin osmoză inversă, filtrare absolută de un micron, ozonare sau distilare.

Majoritatea apei de la robinet este supusă unor procese de purificare precum distilarea sau osmoza inversă. Între timp, unele ape îmbuteliate pot fi pur și simplu apă de la robinet neprocesată. Doar pentru că apa este îmbuteliată nu înseamnă neapărat că este apă minerală sau de izvor, notează Healthline.

Deși pot exista ușoare diferențe în ceea ce privește gustul și conținutul de minerale al diferitelor tipuri de apă, în cea mai mare parte, acestea sunt la fel de sănătoase.

Vezi și: Nevralgia intercostală, afecțiunea care poate duce la complicații majore. Cum se poate trata

Dezavantaje ale anumitor tipuri de apă

Pot exista dezavantaje ale anumitor tipuri de apă.

Orice apă, indiferent dacă este îmbuteliată sau de la robinet, prezintă riscul de a fi contaminată la sursă. Contaminanții pot fi fie inofensivi, fie agenți patogeni potențial dăunători, cum ar fi E. coli, care poate provoca boli gastrointestinale grave.

Dacă apa de la robinet provine de la o sursă de apă municipală, este probabil că este monitorizată și testată în mod regulat pentru a detecta prezența agenților patogeni. Cu toate acestea, dacă apa de la robinet provine dintr-un puț privat, este posibil să fie nevoie să angajați o agenție care să efectueze în mod regulat un test de calitate.

Un dezavantaj de luat în considerare legat de apa îmbuteliată este generarea unor cantități mari de deșeuri de plastic de unică folosință. De multe ori, nu este necesar dacă aveți acces la apă sigură de la robinet.

În cele din urmă, apa îmbuteliată are, în general, și un preț mai mare decât apa de la robinet.

Astfel, dacă locuiți undeva unde există apă potabilă de la robinet, dacă alegeți să o beți pe aceasta în loc de apă îmbuteliată, puteți reduce atât cheltuielile, cât și cantitatea de deșeuri de plastic pe care o generați.

Există mai multe tipuri diferite de apă potabilă, dar toate sunt, în esență, la fel de sănătoase. Toată apa potabilă prezintă un anumit risc de a deveni contaminată.

Vezi și: Tratamentul care ucide celulele canceroase din creier. Urmărește și tratează tumorile. Rezultatele sunt uimitoare

Contează pH-ul

pH-ul se referă la aciditatea sau alcalinitatea unui lichid. Un pH de 7 este considerat neutru, un pH mai mic este mai acid, iar un pH mai mare este mai alcalin.

Cea mai mare parte a apei potabile are un pH neutru, între 6,5 și 7,5. Unele tipuri de apă sunt ușor mai acide, cum ar fi apa distilată. Alte tipuri sunt mai alcaline, cum ar fi apele alcaline disponibile în comerț.

Cu toate acestea, nivelul pH-ului apei nu pare să facă o mare diferență atunci când vine vorba de sănătatea ta.

Consumul de apă, indiferent de nivelul pH-ului, nu va schimba nivelul pH-ului din sânge decât dacă beți cantități uriașe care ar fi aproape imposibil de consumat.

În plus, în acele cantități, orice tip de apă poate fi periculos, deoarece poate dilua sodiul din sângele tău și poate provoca o afecțiune numită hiponatremie.

De asemenea, nu există dovezi recente la oameni care să sugereze că apa alcalină oferă beneficii semnificative pentru sănătate. Uneori, un nivel anormal de ridicat sau scăzut al pH-ului poate indica contaminarea unei surse municipale de apă.

Dacă acest lucru ar trebui să vă afecteze apa de la robinet, compania de apă ar trebui să vă anunțe imediat. Apoi, ar urma mai multe teste, iar dumneavoastră ați fi informat dacă rezultatele acestora indică prezența unui contaminant și cum să procedați.

Cea mai mare parte a apei are un pH cuprins între 6,5 și 7,5. Apa distilată este mai acidă, în timp ce produsele de apă alcalină sunt mai alcaline. Apa potabilă nu vă poate schimba pH-ul sângelui și există puține dovezi că apa alcalină este mai bună pentru dumneavoastră.

Vezi și: Alimentele care ne fac fericiți. Sunt ușor de introdus în dietă. Ce alte beneficii mai aduc

Apa, conținut de minerale

Apa conține în mod natural minerale. În special, are calciu și magneziu, precum și cantități neglijabile de alte minerale.

În mod obișnuit, concentrația de minerale din apă nu afectează siguranța acesteia și nici nu există o cantitate suficientă dintr-un anumit mineral pentru a vă crește semnificativ aportul.

Apa care are un conținut ridicat de minerale este denumită apă dură. Aceasta poate provoca formarea de depuneri sau pete în chiuvete sau toalete și poate avea un aspect ușor decolorat.

Cantități foarte mari de anumite minerale pot face ca apa să aibă un aspect maroniu sau să aibă un miros distinct. De exemplu, sulful - deși sigur de băut la niveluri scăzute - poate face ca apa să miroasă puțin a ouă stricate.

Multe companii de apă folosesc agenți de dedurizare pentru a elimina mineralele și a face apa mai puțin dură sau chiar "moale". Acest proces poate crește în schimb cantitatea de fosfor din apă, dar fiți siguri că acest lucru este în general sigur și nu va afecta calitatea apei.

Pentru clarificare, apa anunțată ca apă minerală nu conține minerale adăugate. Mai degrabă, provine dintr-o sursă subterană cu minerale naturale.

Vezi și: Cătălin Oprișan, diagnostic: Medicii își fac cruce de cinci ori. Un semnal pe care mi l-a dat corpul. În loc să îți dea un AVC sau un infarct, îți dă o durere de cap

Ce tip de apă ar trebui să alegeți

Pentru cei mai mulți oameni, apa de la robinet este foarte bună. Este sigură, ieftină și generează mult mai puține deșeuri de plastic decât apa îmbuteliată.

Cu toate acestea, dacă apa de la robinet este decolorată, are un miros neplăcut sau dacă ați primit o comunicare oficială că nu este sigur de băut, este posibil să fie nevoie să cumpărați apă îmbuteliată pentru băut și gătit. Acest lucru poate fi atât din motive de siguranță, cât și din motive de preferințe de gust.

Vezi și: Cum se manifestă cancerul pancreatic, boala de care a suferit Jerry Springer. Starul TV a murit la vârsta de 79 de ani

De exemplu, obișnuiam să locuiesc într-un orășel care avea apă brună din cauza conținutului ridicat de minerale. Am fost anunțați că este sigură pentru a fi consumată, dar am continuat să folosim apă îmbuteliată pentru gătit, băut și spălat pe dinți, deoarece apa avea un miros și un gust neplăcut.

Din păcate, acest cost se poate aduna rapid și creează o cantitate mare de deșeuri de plastic. În majoritatea cazurilor, apa de la robinet este perfect sigură și este de departe cea mai bună opțiune.

Dacă trebuie să cumpărați apă îmbuteliată, cumpărarea de bidoane de apă reîncărcabile sau de ulcioare de 5 galoane (23 de litri) vă poate ajuta să reduceți deșeurile de plastic. Este posibil să le găsiți la supermarketuri sau la magazinele de articole pentru casă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel