Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, a explicat cum trebuie să ne antrenăm mintea înainte de a ține o dietă, astfel încât aceasta să aibă nu doar rezultate vizibile, dar nici să nu pară o corvoadă, o privare de toate ”bunătățurile” din lume.
”În primul rând, trebuie să definim foarte clar ce înseamnă dietă. În sensul de bază, dietă înseamnă un stil de viaţă sănătos. În timp, însă și-a schimbat conotația și a căpătat o imagine negativă la nivel neurocerebral.
Când spun de luni intru la dietă, computerul începe să-mi scoată fişiere despre ce înseamnă dieta pentru mine. Și îmi scoate 20 de experiențe: am ţinut 10 zile, apoi am abandonat sau am ţinut iar trei zile şi iar m-am lăsat.
Toate aceste experiențe nu se șterg, ci rămân acolo. Ca să reușesc, primul pas este să schimb această imagine mentală. Pentru că 90% dintre persoane se aruncă efectiv în dietă, țin 3 zile, apoi abandonează. La majoritatea se creează acest modul de supraviețuire, adică privarea care vine din farfuria cu mâncare și creierul intră în panică şi atunci hormonii de stres lucrează, iar persoana intră hotărâtă.
Cu toate acestea, îşi dă seama că după 2 zile hotărârea zboară pe fereastră. Este o luptă ilegală, pentru că subconștientul va fi mai puternic decât conștientul, iar primul pas este să trecem la acţiune”, a explicat terapeutul în nutriție Anca Alungulesei, la Sfat de Sănătate de la Antena 3.
”Este foarte important să înţelegem că procesul de slăbire nu este un proces care funcţionează cursiv. Eşti sus şi vrei să ajungi la o greutate mică. E ca şi cum te-ai da pe o sanie. Este foarte greşit să-ţi setezi o limită de timp, adică este foarte bine să ști de unde pleci și încotro vrei să ajungi, pentru că aşa mintea şi-a luat recompensa", a mau spus terapeutul.
"Trebuie să spunem: Vreau să ajung ca să mă simt bine. Asta este diferenţa. Scopul nu este de a slăbi, ci de te simţi bine. Ce vei face diferit? Cum vor sta hainele pe tine. Imaginaţia poate face diferenţa.
Creierul nu face diferenţa dintre ce se întâmplă în realitate şi în imaginaţie. Corpul nu face diferenţa dintre ce se întâmplă în interior şi exterior. Diferenţa o face semnificaţia pe care o dau eu anumitor momente din exterior.
Este bine să te vezi intrând într-o rochie de exemplu. Important este să retrăieşti emoţia. Gândul are încărcătură electrică, iar emoţia pe care o simt în legătură cu acel gând, are încărcătură magnetică. Suntem suma gândurilor şi a emoţiilor noastre.
Când ești doar la dietă, ce emoții ai? Frustrare, neputință, și se pare că viața este nedreaptă, că toți din jurul tău mănâncă orice și arată bine și că tu ești singura care ești năpăstuită.
Slăbirea nu este o dietă, ci este un proces. Ca în orice proces, sunt nişte acţiuni pe care trebuie să le facem. Rezultatul la care voi ajunge sunt tocmai aceste acțiuni pe care eu le-am pus în practică. Cu cât întărim mai mult motivația internă și ea nu vine din rezultatul cântarului, decât la început, cu atâta eu mă voi bucura mai mult de acest proces și voi avea reușită.
Imaginaţia este cel mai puternic instrument pe care îl avem la îndemână. Este un lucru pe care îl uităm din copilărie și pe care la vârsta adultă nu îl mai folosim niciodată”, a mai spus terapeutul.
Când îți este foame să bei o gură de apă nu este deloc o glumă, așa cum de multe ori ne-am gândit de-a lungul vieții când auzeam această expresie.
Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, a prezentat în cadrul emisiunii ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1, kitul anti-foame, din care face parte, în primul rând, sticla de apă.
”Este important să ne împrietenim puțin cu senzația de foame, că intrăm foarte mult în panică atunci când simțim senzația de foame, ne este frică de foame și de fiecare dată apelăm la alimente pe care nu ar trebui să le aducem în corpul nostru. Apoi suntem triști că ne îngrășăm, că nu arătăm bine, că a venit vara și nu ne place cum arătăm în costumul de baie.
Recomandarea mea este ca tot timpul să avem acest kit la îndemână, fie că vorbim despre frigiderul de acasă, fie că vorbim despre birou sau mașină.
Putem avea elementele acestea, câteva dintre ele, cel puțin, inclusiv în torpedoul mașinii astfel încât să nu ne oprim la prima benzinărie și să punem mâna pe primul produs ambalat de pe raft să ne ostoim foamea”, a explicat Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani”, de la Antena 1. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Cum poți slăbi mâncând ”nesănătos”. O condiție de care trebuie să ții cont
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...