La vârsta a doua, prevenția...
Se concentrează pe schimbarea gândurilor negative automate care pot contribui și ne pot agrava dificultățile emoționale, depresia și anxietatea. Aceste gânduri negative spontane au, de asemenea, o influență dăunătoare asupra stării noastre de spirit.
Prin TCC, gândurile greșite sunt identificate, conștientizate și înlocuite cu gânduri mai obiective și realiste.
TCC se bazează pe conceptul că gândurile, emoțiile și comportamentele sunt interconectate. Gândurile disfuncționale pot duce la emoții și comportamente negative. De exemplu, o persoană care crede că este inutilă poate experimenta sentimente de tristețe și poate evita activitățile sociale.
Un obiectiv principal al TCC este identificarea gândurilor negative automate și a credințelor iraționale. Terapeutul ajută pacientul să înțeleagă cum aceste gânduri contribuie la suferința lor și cum pot fi schimbate pentru a îmbunătăți starea de bine.
Vezi și:
Dieta care provoacă tumori în corp. Multă lume o ține. S-a descoperit că declanșează cancer de colon
TCC utilizează tehnici și strategii bazate pe cercetare pentru a ajuta pacienții să-și schimbe gândurile și comportamentele. Aceste tehnici includ restructurarea cognitivă, expunerea graduală la situații temute și antrenamentul în abilități de rezolvare a problemelor.
Terapia cognitiv-comportamentală poate fi folosită ca un tratament pe termen scurt pentru a ajuta persoanele să învețe să se concentreze asupra gândurilor și convingerilor prezente. Este utilizată pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, inclusiv:
- Dependențe
- Probleme de furie
- Anxietate
- Tulburare bipolară
- Depresie
- Tulburări de alimentație
- Atacuri de panică
- Tulburări de personalitate
- Fobii
Pe lângă afecțiunile de sănătate mintală, s-a descoperit că terapia cognitiv-comportamentală îi ajută pe oameni să facă față:
- Dureri cronice sau boli grave
- Divorț sau despărțiri
- Durere sau pierdere
- Insomnie
- Stimă de sine scăzută
- Probleme de relație
- Managementul stresului
Vezi și - Cum să scapi de stres în doar 10 minute. Trucul simplu care te face mai fericit în 8 săptămâni
Astăzi, terapia cognitiv-comportamentală este una dintre cele mai bine studiate forme de tratament. S-a dovedit a fi eficient în tratamentul unei game de afecțiuni mentale, inclusiv anxietate, depresie, tulburări de alimentație, insomnie, tulburare obsesiv-compulsivă, tulburare de panică, tulburare de stres post-traumatic și tulburare de consum de substanțe.
Terapia cognitiv-comportamentală este o abordare terapeutică puternică și versatilă, care ajută pacienții să-și schimbe gândurile și comportamentele disfuncționale. Prin aplicarea principiilor și tehnicilor TCC, persoanele pot experimenta o ameliorare semnificativă a simptomelor și o îmbunătățire a calității vieții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...