Ce este listerioza, boala declanșată de Listeria monocytogenes. Simptome și gravitate

Listeria monocytogenes. FOTO: CDC
Listerioza este o infecție gravă cauzată de obicei de consumul de alimente contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes, ca în cazul celor două tone de urechi și mușchi țărănesc retrase astăzi de ANSVSA. Iată ce trebuie să știi depsre boală și ce simptome dă ea: 

Ce trebuie să știți despre listerioză și bacteria Listeria monocytogenes care o provoacă:

1. Listeria monocytogenes este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente;

2. Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările;

3. Este cel mai probabil ca infecția să îmbolnăvească femeile însărcinate și nou-născuții acestora, adulții cu vârsta de 65 de ani sau mai mult și persoanele cu sistemul imunitar slăbit.  Gravidele au cel mai mare risc de infecție (de 20 de ori mai mare decât ceilalți adulți, 1 din 3 cazuri de infecție apar la viitoarele mămici) iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii; La adulți infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare (asemănătoare gripei, digestive sau infecții de tract urinar), dar... În sarcină poate provoca avort, naștere prematură, greutate mică la naștere și numeroase complicații (respiratorii, neurologice, orbire, retard) mergând până la deces; Pacienții cu imunitate scăzută precum și cei cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie, arată experții CDC

4. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic și LCR.

Simptomele listeriozei: 

Listerioza poate provoca o varietate de simptome, în funcție de persoană și de partea corpului afectată. Listeria poate provoca febră și diaree asemănătoare cu alți germeni de origine alimentară, dar acest tip de infecție cu Listeria este rar diagnosticată. Simptomele la persoanele cu listerioză invazivă, ceea ce înseamnă că bacteria s-a răspândit dincolo de intestin, depind de condiția persoanei în cauză, mai ales dacă este sau nu este însărcinată.

- Femeile însărcinate: Femeile însărcinate prezintă de obicei doar febră și alte simptome asemănătoare gripei, cum ar fi oboseala și durerile musculare. Cu toate acestea, infecțiile din timpul sarcinii pot duce la avort spontan, naștere mortină, naștere prematură sau infecție care pune viața în pericol a nou-născutului.

- Persoanele, altele decât femeile însărcinate: Simptomele pot include dureri de cap, înțepenire a gâtului, confuzie, pierderea echilibrului și convulsii, pe lângă febră și dureri musculare.

Persoanele cu listerioză invazivă raportează de obicei simptome care încep la 1 până la 4 săptămâni după ce au consumat alimente contaminate cu Listeria; unii oameni au raportat simptome care au început până la 70 de zile după expunere sau încă din aceeași zi de expunere, arată experții CDC.

Ce faci ca să nu prolifereze bacteria și să te infecteze: 

1.Căldura distruge bacteria, refrigerarea nu!

2. Se poate dezvolta în mâncarea din frigider.

3. Există teste-diagnostic (bine de făcut înainte de sarcină).

4. Poate fi tratată prin administrarea de antibiotice.

Pentru a reduce riscul de infecție:

1. Evitați alimentele gata preparate reci.

2. Atenție la alimentele cu risc: carnea insuficient gătită, salatele preambalate și înghețata depozitată/ transportată necorespunzător(nu foarte înghețată").

3. Respectați regulile de igienă individuală (!!! Spălatul corect pe mâini este esențial)

4. Gătiți bine orice preparat.

5. Dacă utilizați cuptorul cu microunde asigurați-vă că mâncarea este complet încălzită (inclusiv în centrul farfuriei, dacă le puneți la microunde).

6. Depozitați separat în frigider alimentele gătite de cele negătite/crude astfel încât să nu vină în contact unele cu altele.

7. Niciodată NU consumați alimente la care aveți dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea.

Cum se tratează: 

Listerioza este de obicei diagnosticată atunci când o cultură bacteriană (un tip de test de laborator) crește Listeria monocytogenes dintr-un țesut sau fluid corporal, cum ar fi sânge, lichid cefalorahidian sau placentă. Listerioza este tratată cu un anumit tip de antibiotice, care este recomandat și administrat sub supravegherea medicului infecționist.

Scurtă istorie:

1. Bacteria e denumită după medicul englez Joseph Lyster, părintele chirurgiei moderne, ce a promovat utilizarea antisepticelor în vederea reducerii riscului de infecții.

2. Doar din 1980 se cunoaște faptul că poate fi transmisă oamenilor prin alimente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel