Ce este exenterația pelvină și când este recomandată. Mitulescu: Aduce o șansă reală de vindecare. Am pacienți cu exenterație care trăiesc de 15-20 de ani

ce este exenteratia si cand este recomandata. FOTO: Freepik @pressfoto
Exenterația pelvină, intervenția care aduce o șansă reală de vindecare în cazul pacienților cu cancere dezvoltate la nivelul pelvisului.

Exenterația pelvină este o operație de mare amploare care constă în extirparea, de cele mai multe ori, a tuturor organelor din pelvis. Potrivit dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală, această intervenție este nu doar șansa de vindecare a pacienților diagnosticați cu cancer la nivelul pelvisului, dar și crește șansa de supraviețuire, de la 11 luni la zeci de ani.

”Exenterația este o intervenție amplă care presupune extirparea unor părți, a unor organe sau de cele mai multe ori a tuturor organelor din pelvis. Indicația de bază este boala canceroasă și anume, sunt forme particulare de cancer care se dezvoltă la nivelul pelvisului, formele local avansate.

Datorită unor particularități ale bazinului, ele evoluează de multe ori local, foarte agresiv, astfel încât invadează toate structurile și organele pelvine, dar în același timp determină metastazare tardivă, adică diseminează la distanță destul de tardiv, suficient de tardiv ca noi să putem interveni terapeutic. De aici rezultă că extirparea cancerului, cu toate organele invadate, aduce o șansă reală de vindecare, care de fapt este și singura cale de vindecare în cazul acestor pacienți”, a explicat dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală la Digi 24.

Care sunt beneficiile acestei intervenții

Întrebat care sunt beneficiile acestei intervenții, chirurgul a subliniat că aceasta este șansa vindecării pacientului diagnosticat cu cancer.

”Un cancer local avansat pelvin, chimio tratat, radio tratat, nu supraviețuiește pacientul mai mult de maximum 11 luni. Am pacienți cu exenterație care trăiesc de 15-20 de ani și nu puțini. În primul rând aduce șansa vindecării, a supraviețuirii.

Există și situații în care complicațiile pe care le generează aceste tumori sau alte situații septice de la nivelul pelvisului determină simptome care sunt extrem de dezagreabile: fistule între tumoră și organe, între vagin și rect, între rect și vezică, dureri, edeme care pot fi amendate prin această operație, chiar dacă nu se urmărește scopul curativ, ci se urmărește scopul paleativ, de îmbunătățire a calității vieții”, a mai spus medicul chirurg.

Extirparea tuturor organelor din pelvis presupune în primul rând extirparea rectului și a canalului anal, extirparea vezicii urinare. În afară de uter, trompe, ovare, vagin, vulvă, sau la bărbați, vezica urinară și prostata.

”În moment ce se extirpă părțile terminale ale tubului digestiv și ale căilor urinare, sigur că pe undeva trebuie să fie eliminate, și urina, și materiile fecale. Și atunci se confecționează niște saci colectori la nivelul abdomenului, iar pacientul pe o parte a abdomenului are scaun  într-o pungă, pe altă parte urinează într-o pungă, ceea ce este o cu totul altă structură corporală decât avea până atunci.

Extirparea întregului vagin sau a vulvei determină probleme deosebite în raportarea ei corporală, în viața sexuală, în viața socială”, a mai spus medicul, subliniind că deși sunt consecințe mutilante, față de alternativa morții, aceste consecințe nu mai par atât de greu de acceptat.

În ciuda aspectului său agresiv, exenterația pelvină este justificată în cazul cancerelor pelviene local avansate și în recidivele locale masive invazive ale acestora, fiind singura metodă terapeutică cu intenție curativă în aceste cazuri, potrivit Revista Chirurgicală. 

”Procedeul este aplicabil în condițiile absenței diseminărilor extrapelvice și a marginilor de rezecție libere. Operația poate prelungi semnificativ durata de viață și poate îmbunătății calitatea vieții a unor pacienți. Decizia finală aparține însă pacientului”, se mai arată în Revista Chirurgicală.

Reconstrucție vaginală după exenterație. Dr Gabriel Mitulescu: am fost primul care a făcut așa ceva

O exenterație constituie o intervenție chirurgicală extrem de complexă în care sunt ”sacrificate multe organe”. Exenterație înseamnă de fapt extirparea tuturor organelor dintr-o cavitate. Indicația principală a intervenției este cancerul local avansat, adică tumorile care invadează structurile și organele din jur, până le cuprind pe toate, și atunci singura soluție rămâne extirparea lor să se extirpe și organele respective”, afirmă medicul Gabriel Mitulescu la Interviurile DC News și DC Medical.

O astfel de operație poate să fie făcută în două ore jumătate, dar și în 13 ore, depinde de la caz la caz. 

Acesta este Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generală și chirurgie oncologică, cu competențe în: chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgie hepatică și transplant hepatic, de la Spitalului Clinic Sanador. 

”Am făcut prima exenterație în anul 2000. Am fost primul care a făcut așa ceva. Și la peste 3.000 de operații sunt vreo 300 de reconstrucții de vagin. Reconstrucția de vagin o fac în colaborare cu un chirurg plastician, doctorul Stânga Cătălin.

Și dacă putem, facem întotdeauna reconstrucție. Reconstrucția este fie cea a pelvisului - să nu uităm că în urma operației rămâne un mare spațiu mort, mărginit de niște oase. Acolo rămâne un hău care are nevoie de un timp foarte îndelungat pentru a se umple de țesut cicatricial. Dacă acolo se poate transfera un mușchi cu grăsime, să se mai umple măcar jumătate, atunci foarte multe din complicațiile pe care le poate genera acest spațiu”, afirmă medicul Gabriel Mitulescu. Citește mai departe AICI.

Vezi și: PREMIERĂ în chirurgia robotică: Pacientă cu hernie incizională gigantă, operată robotic prin cea mai modernă tehnică chirurgicală de reconstrucție a peretelui abdominal

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel