Ce este deficiența de serotonină. Cum faci ca organismul să producă hormonul fericirii ca să nu cazi în depresie

Depresia poate avea cauză hormonală
Serotonina este cunoscută sub numele de hormonul fericirii, iar lipsa sau deficiența ei destabilizează starea de spirit și duce la depresie, anxietate și multe altele. Iată cum îți ajuți organismul să o producă natural:  

Serotonina este o substanță chimică importantă a creierului care transmite mesaje din creier, adică face parte din categoria neurotransmițătorilor. Serotonina este, de asemenea, un hormon. Hormonii sunt mesageri chimici care călătoresc prin organism îndeplinind mai multe funcții. Deși serotonina are efecte asupra întregului corp, conform Societății americane de Endocrinologie, serotonina este hormonul cheie care stabilizează starea de spirit și promovează sentimentele de fericire și bunăstare. Nu este surprinzător, așadar, faptul că deficitul de serotonină poate contribui la depresie.

Prea multă serotonină – adică un nivel prea mare - poate fi, de asemenea, o problemă. Această afecțiune - numită sindromul serotoninei - poate fi cauzată de medicamente eliberate pe bază de rețetă, suplimente pe bază de plante, suplimente alimentare și medicamente ilegale care cresc serotonina. Prea multă serotonină vă suprastimulează creierul și corpul. Medicamentele care cauzează sindromul serotoninergic includ antidepresivele care acționează prin creșterea serotoninei, medicamente contra durerii pe bază de prescripție medicală, amfetamine, cocaină, suplimente pe bază de plante (sunătoare, ginseng și nucșoară) și dextrometorfanul fără prescripție medicală. Unele persoane sunt mai sensibile la serotonină decât altele. Este posibil să fiți expuși riscului de apariție a sindromului serotoninei dacă combinați suplimente, ierburi sau medicamente care cresc serotonina. O reacție severă poate pune viața în pericol. 

Simptomele deficitului de serotonină

Deficitul de serotonină nu este o boală în sine. Dar poate contribui la simptome de depresie, tulburare obsesiv-compulsivă și anxietate. Semnele și simptomele pot include:

Stare de spirit și energie scăzute
Tristețe sau deznădejde
Pierderea de energie și de entuziasm
Modificări ale somnului sau ale apetitului
Anxietate sau iritabilitate
Obsesii (gânduri repetate care provoacă anxietate)
Compulsii (comportamente repetate cauzate de gânduri obsesive)
Gânduri de moarte sau sinucidere.

Tratamentul pentru deficit de serotonină

Există puține dovezi că creșterea serotoninei are beneficii pentru persoanele care nu au depresie. Triptofanul este un aminoacid (un element constitutiv proteic) pe care organismul îl folosește pentru a produce serotonina. Acesta poate fi obținut pe cale naturală din alimente precum carnea de păsări de curte, soia, nuci sau somon, despre care se știe că cresc nivelul de serotonină. Potrivit Institutelor Naționale americane de Sănătate, însă, nu există dovezi suficiente pentru a spune că triptofanul este eficient pentru tratarea lipsei de energie, a atenției slabe, a depresiei, a anxietății sau a insomniei.

Alte modalități sigure și sănătoase de creștere a serotoninei includ exercițiile fizice și ieșirea la soare, în special iarna. Deoarece simptomele deficitului de serotonină pot indica o tulburare de sănătate mintală, nu trebuie să încercați să tratați singuri aceste simptome cu suplimente sau medicamente pe bază de plante. Unele dintre suplimente pot fi periculoase în acest caz. Discutați cu medicul dumneavoastră. Tulburările de sănătate mintală sunt boli grave care pot fi tratate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel