Ce este, de fapt, cura de detoxifiere. Ce trebuie să știi când începi astfel de cure. Efectele adverse pe care le are detoxifierea

detoxifiere - FOTO: Freepik@senivpetro
Detoxifierea nu este un concept nou. Acest proces presupune utilizarea anumitor produse, diete sau alte metode de detoxifiere pentru a elimina așa-numitele “toxine” din organism.

Detoxurile sunt populare pe rețelele de socializare și sunt promovate de branduri care oferă produse detoxifiante, celebrități și influenceri. Dar ce efect are asupra organismului.

Detoxifierea nu este un concept nou

Detoxifierea a avut o atracție încă din vremea lui Hippocrate, care credea că cele patru fluide corporale sau “umori” - sânge, flegmă, bilă neagră și bilă galbenă - trebuiau să rămână în echilibru pentru a menține sănătatea. A fi bolnav însemna că organele și fluidele corpului erau într-un fel dezechilibrate și aveau nevoie de corectare.

De-a lungul secolelor, aceste “dezechilibre” au fost tratate cu tot felul de metode, de la clisme și emetice până la terapia cu lipitori și flebotomie.

Clisma presupune introducerea unui tub în anus pentru a administra medicamente sau lichide în rect sau colon. Emetica este o substanță concepută pentru a provoca vărsături. Flebotomia implica folosirea unor tehnici - nu pentru cei slabi de inimă - pentru a extrage sânge dintr-un pacient și, presupus, a vindeca boala.

Între timp, de-a lungul istoriei, postul ca o demonstrație de auto-disciplină, puritate și sfințenie a fost obișnuit, în special printre femei, potrivit Science Alert.

Vezi și: Plantele care nu au ce căuta în casă. Provoacă dureri de cap, diaree sau greață

Detoxifierea, mai multe tipuri

În prezent, curele de detoxifiere arată cu totul diferit. Produsele detoxifiante vândute fără prescripție medicală sau online sunt în general ceaiuri sau băuturi care trebuie consumate în loc de alimente.

FOTO: Pexels@Toni Cuenca

Aceste abordări încep uneori cu o fază de post sau folosesc postul intermitent pe parcursul programului.

Eticheta “detox” apare din ce în ce mai des pe o gamă variată de ceaiuri, cafele, ape infuzate, băuturi cu adaos de fructe, legume, amestecuri de plante, nutrienți sau amestecuri adăugate de ingrediente “naturale”. Aceste produse pretind adesea că elimină toxinele din organism sau că întăresc imunitatea.

Prognozele globale indică faptul că piața băuturilor detoxifiante, estimată la peste 5 miliarde de dolari SUA în 2022, va crește în valoare cu încă 50% până în 2030.

Un sondaj privind terapiile de detoxifiere utilizate de naturopati în Statele Unite a arătat că mai mult de trei sferturi recomandau măsuri alimentare, inclusiv “alimente de curățare” (cum ar fi sfecla), suplimente de vitamine, minerale sau antioxidanți, alimente organice, diete de eliminare și probiotice.

În timp ce băuturile și măsurile alimentare reprezintă abordări tipice ale detoxifierii, există și unele practici mai neobișnuite de detoxifiere. Una din trei persoane din același studiu din SUA a suferit irigare colonică, care implică injectarea de lichide în colon pentru a elimina deșeurile digestive.

Mai mult de o pătrime utilizaseră remedii homeopate sau plante laxative.

Vezi și: Băutura alcoolică ce înlocuiește detergentul de rufe. Ingredientele pe care le poți folosi dacă ai rămas fără detergent

Cât de eficiente sunt curele de detoxifiere

O recenzie publicată în 2022 a constatat că dietele de detoxifiere nu reușesc să identifice căi plauzibile prin care toxinele ar putea fi eliminate sau toxinele specifice presupuse a fi eliminate printr-o anumită dietă.

Această recenzie a subliniat, de asemenea, faptul că detoxurile sfidează principiile generale ale fiziologiei umane, în sensul că ficatul și rinichii sunt destul de eficienți în eliminarea toxinelor din corpul nostru.

O recenzie anterioară din 2015 a constatat, de asemenea, că studiile nu furnizează dovezi convingătoare pentru a susține utilizarea dietelor de detoxifiere. Produsele detox nu trebuie să dovedească că sunt eficiente pentru a fi pe piață.

Potrivit specialiștilor, ar trebui să verificați orice afirmații despre produs și marketing înainte de a cumpăra pentru a vedea ce spun producătorii. Promisiunile mari despre care ar trebui să fii sceptic includ eliminarea toxinelor, pierderea rapidă în greutate, voință mai puternică, îmbunătățirea stimei de sine, o creștere a energiei sau imunității, sentimente mai fericite, pace interioară sau o piele, păr și unghii mai bune.

Pericolele potențiale ale detoxifierii

Consumul de produse detoxifiante în locul unei diete regulate duce la un aport total foarte scăzut de kilojouli și, prin urmare, poate duce la pierderea în greutate pe termen scurt. Cu toate acestea, nu reprezintă o modalitate sustenabilă de a pierde în greutate.

Efectele adverse includ oboseală, iritabilitate și respirație urât mirositoare. Există și riscul ca etichetele ingredientelor produselor detoxifiante să nu fie exacte, crescând riscul de efecte secundare, supradoze sau alte evenimente adverse.

Vezi și: De ce să adaugi câteva picături de zeamă de lămâie în cafea. Efectul nebănuit pe care îl au

Curele de detoxifiere, interzise unor categorii de persoane

Unii oameni cu siguranță nu ar trebui să încerce detoxifierea. Acest lucru include persoanele cu afecțiuni medicale cronice, tulburări de alimentație, adulți mai în vârstă, copii și femei care sunt însărcinate sau alăptează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel