Ce este cloratul, substanța identificată în anumite băuturi răcoritoare. Poate duce la grave probleme de sănătate

cloratul - FOTO: Freepik
Cloratul este un compus chimic care poate reprezenta un risc pentru sănătate atunci când este prezent în alimente și apă potabilă. Nivelurile ridicate de clorat au fost asociate cu diverse probleme de sănătate, afectând în special glanda tiroidă și celulele roșii din sânge.

Vezi și: Cum se măsoară, de fapt, tensiunea arterială. Cât de important e să fie liniște în jur

În timp ce majoritatea consumatorilor nici măcar nu bănuiesc că substanțele chimice folosite în procesarea alimentelor pot pune în pericol sănătatea, o substanță periculoasă numită clorat ar putea reprezenta un risc semnificativ pentru cei mai vulnerabili dintre noi: copiii.

Expunerea cronică la clorat, în special prin apa potabilă, poate interfera cu absorbția iodului, esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a organismului, iar cei cu deficiențe ușoare de iod sunt cei mai expuși riscului. Deși, la prima vedere, nu ar părea o amenințare imediată, studiile recente ale EFSA arată că, pe termen lung, efectele ar putea fi mult mai grave decât ne-am imagina.

Expunerea pe termen lung la clorat în alimente, în special în apa potabilă, ar putea reprezenta un risc pentru sănătatea copiilor, mai ales pentru cei cu deficiențe ușoare sau moderate de iod. Cu toate acestea, chiar și la cele mai ridicate niveluri estimate, aportul total într-o singură zi este puțin probabil să depășească nivelurile sigure recomandate pentru consumatori de toate vârstele.

Acestea sunt principalele concluzii ale opiniei științifice a EFSA privind riscurile pentru sănătatea publică legate de expunerea cronică și acută la chlorat prin alimentație.

Surse de clorat

Cloratul poate ajunge în lanțul alimentar prin utilizarea apei clorurate în procesarea alimentelor și prin dezinfectarea echipamentelor de procesare a alimentelor. Grupurile alimentare cele mai afectate de contaminarea cu chlorat sunt fructele și legumele, iar varietățile congelate prezintă adesea cele mai mari niveluri din fiecare grup.

Acest lucru se datorează, probabil, cantității de clorat din apa clorurată folosită în procesare. Apa potabilă este, însă, considerată sursa principală de expunere la clorat, în special pentru sugari, contribuind până la 60% la expunerea cronică.

Expunerea cronică la clorat, riscuri

Expunerea cronică la clorat poate interfera cu absorbția iodului, fiind o preocupare deosebită pentru copiii cu deficiențe ușoare sau moderate de iod. EFSA a stabilit un aport zilnic tolerabil (TDI) de 3 micrograme pe kilogram (µg/kg) din greutatea corpului pe zi pentru expunerea pe termen lung la chlorat prin alimentație.

Estimările cele mai ridicate ale expunerii cronice la clorat pentru sugari, copii mici și alți copii (până la 10 ani) depășesc acest TDI, indicând un risc potențial pentru copiii cu deficiență de iod.

Funcția tiroidiană: Cloratul poate interfera cu absorbția iodului, ceea ce poate duce la disfuncții tiroidiene. Acest efect este deosebit de îngrijorător pentru sugari, copii și femei însărcinate, deoarece poate perturba nivelurile normale ale hormonilor tiroidieni, potrivit German Federal Institute for Risk Assessement.

Celulele roșii din sânge: Nivelurile mari de clorat pot reduce capacitatea sângelui de a transporta oxigen, provocând simptome precum dureri de cap, oboseală, amețeli și o culoare albastră a pielii și buzelor (methemoglobinemie). În cazuri severe, expunerea la niveluri foarte mari poate duce la dificultăți respiratorii, colaps și chiar moarte, potrivit NJ Health.

Vezi și: Cauza ciudată care duce la AVC. Mulți dintre adulți sunt expuși riscului

Cloratul - FOTO: Freepik@vecstock

Expunerea la clorat, risc de insuficiență renală

Expunerea acută, în care se înregistrează un aport ridicat de clorat într-o singură zi, poate fi toxică. Cloratul limitează capacitatea sângelui de a absorbi oxigenul, ceea ce poate duce la insuficiență renală.

Pentru a aborda acest risc, EFSA a stabilit un aport de referință acut pentru clorat de 36 µg/kg din greutatea corpului pe zi. Estimările cele mai ridicate ale expunerii acute la dietă pentru toate grupele de vârstă au fost sub acest nivel sigur de aport, indicând că nu există un risc imediat de toxicitate acută.

Expunerea cronică la chlorat poate duce, de asemenea, la daune ale rinichilor, ficatului și sistemului nervos.

Vezi și: COVID, asociat cu sindromul de oboseală cronică. Infecția cu SARS-COV2 crește riscul de 8 ori

OMS, ghid

Comisia Europeană a solicitat EFSA să evalueze impactul aplicării nivelului ghid de clorat din apa potabilă al OMS (0,7 mg/kg) la toate alimentele reglementate de legislația UE. Dacă acest prag ar fi aplicat la toate alimentele, expunerea dietetică ar scădea doar ușor, iar riscurile potențiale pentru sănătate nu s-ar modifica substanțial.

Totuși, într-un scenariu extrem de puțin probabil în care nivelurile de clorat din toate alimentele și apa potabilă ar fi stabilite la 0,7 mg/kg, expunerea ar crește semnificativ față de nivelurile actuale.

EFSA a recunoscut mai multe limitări în datele disponibile pentru această evaluare, parțial din cauza perioadei limitate de timp alocate pentru revizuire. Drept urmare, experții au concluzionat că incertitudinile științifice din datele disponibile ar putea avea un impact semnificativ asupra evaluării riscurilor.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a evaluat riscurile asociate cu cloratul în alimente. Aceștia au concluzionat că un consum ridicat de clorat într-o singură zi poate fi toxic pentru oameni, deoarece poate limita capacitatea sângelui de a absorbi oxigen, ducând la insuficiență renală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel