Ce EFECTE are trecerea la ora de VARĂ. În câtă vreme se poate adapta organismul la schimbare

Ce EFECTE are trecerea la ora de VARĂ. În câtă vreme se poate adopta organismul la schimbare, FOTO Pexels @ Dmitry Sidorov
Ce efecte are trecerea la ora de vară și în câtă vreme se poate adapta organismul uman.

Ce efecte are trecerea de vară asupra corpului uman și cât de repede de poate adapta acesta la schimbare.

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească mai devreme decât s-au obișnuit. În România, ora de vară se schimbă în ultima sâmbătă spre duminică din luna martie, 27 martie urmând să fie ziua cea mai scurtă, cu numai 23 de ore.

Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi ceva mai serioase.

”Cei mai mulți dintre noi își vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obișnui cu noul program”, a explicat Xiaoyong Yang, un profesor asistenta la Universitatea Yale, citat de Mediafax. ”Totuși, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că acești dezvoltă un risc mai mate de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, mai spune Yang.

Un studiu australian a relevat că riscul bărbaților de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului, notează Mediafax. O altă cercetare, din Suedia, a evidențiat că numărul atacurilor de cord a crescut cu 6-10% în primele trei zile lucrătoare de după schimbarea orei.

Parlamentarii români au vrut renunțarea la ora de vară

În 2018, un grup de parlamentari români au solicitat renunţarea la ora de vară. Iniţiatorul preciza că studiile efectuate în ultima perioadă au relevat faptul că această modificare a orei legale nu generează economii din punct de vedere energetic şi provoacă un puternic disconfort asupra marii majorităţi a populaţiei, potrivit Libertatea. În 2017, Serviciul de Cercetare al Parlamentului European a publicat un studiu potrivit căruia nu există niciun efect pozitiv al schimbării orei. În schimb, cercetarea scoate în evidenţă existenţa unor efecte negative asupra sănătăţii umane, agriculturii şi siguranţei în traficul rutier.

Cum evitați efectele schimbării orei

Iată câteva modalități simple de a face mai ușoară această trecere la ora de vară:

- Setați alarma să vă trezească cu jumătate de oră mai devreme decât de obicei duminica. Acest lucru vă va ajuta să vă dați mai ușor din pat în dimineața zilei de luni și să nu resimțiți pierderea unei ore de somn așa de profund.

- Dimineața, primul lucru pe care trebuie să-l faceți e să mâncați un mic dejun sănătos. Alimentele vă fac corpul să înțeleagă că a început ziua.

- Mergeți duminică la plimbare. Lumina, și mai ales lumina soarelui, ajută la ajustarea ceasului intern al corpului.

Vezi și: Trecerea la ora de vară, posibile EFECTE DEZASTRUOASE. Risc de infarct, de accidente și de avort!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel