Ce efect are vremea asupra tensiunii arteriale? Prof dr Dragoș Vinereanu explică

Tensiune arterială fluctuantă
EXCLUSIV
Vremea caldă și cea rece au efecte diferite asupra tensiunii arteriale, arată prof univ dr Dragoș Vinereanu, EXCLUSIV pentru DC Medical.

Prof univ dr Dragoș Vinereanu, doctor în științe medicale și președinte al Societății Române de Cardiologie, spune că vremea influențează valorile tensiunii arteriale a unei persoane.

„Tensiunea arterială este în general mai crescută iarnă și mai scăzută vara. Temperaturile mai scăzute îngustează vasele de sânge, ceea ce poate conduce la creșterea tensiunii arteriale, deoarece este nevoie de o presiune mai ridicată pentru a împinge sângele prin arterele și venele mai îngustate. Deși contractarea vaselor de sânge când vremea este mai friguroasă este un mecanism de supraviețuire ce ajută la conservarea căldurii și menținerea temperaturii corpului, acesta face și ca sângele să aibă mai puțin spațiu. Variațiile tensiunii arteriale legate de vreme sunt mai frecvente la persoanele trecute de 65 ani", explică specialistul.

Dar temperatura nu e singura care influențează tensiunea. Sunt și „alți factori care pot contribui la creșterea tensiunii arteriale în perioada iernii sunt scăderea nivelului de activitate fizică și creșterea în greutate”, spune medicul. 

Cu toate acestea nu este cazul să luăm măsuri drastice sau să mergem glonț la cabinetul cardiologului.

„Nu trebuie să ne îngrijorăm și să ne gândim că trebuie să schimbăm tratamentul hipertensiv de fiecare dată când se apropie iarnă sau vara. Medicul recomandă acest tratament personalizat în funcție de profilul fiecărui pacient, stilul de viață și istoricul medical”, punctează prof univ dr Dragoș Vinereanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel