Ce boli poți să faci în funcție de cât de înalt ești: cancer, boli de inimă, Alzheimer și AVC. STUDII

Înalțimea modifică riscul de a face anumite boli. Foto: Ba Tik de la Pexels
A fi mai înalt sau mai scund decât media vine la pachet cu câteva avantaje și dezavantaje, deoarece înălțimea pare să fie legată și de sănătatea ta. Înălțimea, direct, nu pare să provoace aceste boli, dar le poate face mai probabile. Iată care: 

Deși înălțimea unei persoane nu are legătură directă cu apariția unei boli, studiile arată că vă poate face mai mult sau mai puțin probabil să aveți anumite probleme de sănătate. Ca fapt divers, vă putem spune, spre exemplu, că înălțimea medie a bărbaților din SUA este de aproximativ 175,26 cm. Pentru femei, este de aproximativ 162,56 cm. A fi mai înalt sau mai scund decât media poate a duce câteva avantaje și dezavantaje. 

Cancer

Unele cercetări arată că o înălțime sub medie poate însemna că aveți riscuri mai mici de a face anumite tipuri de cancer. De exemplu, un studiu efectuat pe peste 100.000 de femei din Europa și America de Nord a arătat că femeile mai scunde sunt mai puțin susceptibile de a face cancer ovarian. La fel, un studiu care a implicat aproape 40.000 de femei sugerează că genele care influențează înălțimea sunt implicate în căile care promovează carcinogeneza ovariană, femeile mai înalte având o probabilitate mai mare de cancer ovarian (link direct studiu). Un altul dintre cei peste 9.000 de bărbați britanici cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani a arătat că bărbații mai scunzi au o probabilitate mai mică de a face cancer de prostată.

Diabet

Lungimea picioarelor poate fi legată de riscul de a face diabet de tip 2. Pe baza datelor de 5 ani privind mai mult de 26.000 de adulți (link direct studiu), oamenii de știință cred că oamenii înalți ar putea fi mai puțin probabil să facă această boală. Nu este clar de ce cele două sunt legate, dar idea este că statura mică este un semn al unei alimentații proaste sau al altor probleme de metabolism înainte de naștere sau în timpul copilăriei.

Boli de inimă

Oamenii de știință nu sunt siguri exact de ce, dar oamenii sub 1.60 cm au un risc cu circa 50% mai mare de a face boli coronariene decât cei care au 1.70 cm sau sunt mai înalți (link direct studiu). Motivul poate fi alimentația deficitară sau infecțiile înainte de naștere sau în copilărie care afectează creșterea. De asemenea, s-ar putea ca genele tale să afecteze atât înălțimea, cât și șansele tale de probleme cardiace mai târziu în viață. 

Accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral se petrece atunci când fluxul de sânge într-o zonă a creierului este întrerupt. Oamenii mai înalți este mai puțin probabil să aibă un AVC și acest lucru este valabil mai ales dacă au o greutate sănătoasă. Un studiu arată, spre exemplu, că persoanele înalte au un risc crescut de a dezvolta fibrilație atrială (AFib), o afecțiune caracterizată de bătăi neregulate și adesea rapide ale inimii, care pot duce la accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații (link direct studiu).

Cheaguri de sânge

Formarea de cheaguri de sânge (tromboza) poate fi o afecțiune gravă, mai ales dacă acestea se formează într-o venă majoră (tromboembolism venos) sau călătoresc în plămâni (tromboembolism pulmonar). Cercetătorii nu pot explica de ce, dar studiile arată că, cu cât ești mai scund, cu atât este mai puțin probabil să ai un cheag de sânge într-o venă (link direct studiu). 

Boala Alzheimer

Înălțimea poate fi un avantaj atunci când vine vorba de acest tip de demență, în special pentru bărbați. Un studiu efectuat pe peste 500 de persoane a arătat că bărbații care au aproximativ 1.80 m sau sunt mai înalți au o probabilitate cu aproape 60% mai mică de a face boala Alzheimer decât cei care au aproximativ 1.70 m sau sunt mai mici. Femeile mai înalte pot avea și ele risc mai mic, dar legătura cu înălțimea nu pare să fie la fel de puternică pentru ele (link direct studiu).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel