Cazuri cu tulpina Kraken, în România. Apostolescu: Simptomele sunt de o intensitate mai mare

cazuri cu tulpina kraken. FOTO: Freepik @sebdeck
Primele cazuri de infectare cu tulpina Kraken au fost confirmate în România. Sub-varianta Omicron este dominantă în SUA.

Medicii de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș au confirmat primele două cazuri de infectare cu cea mai nouă sub-variantă Omicron a COVID-19, tulpina Kraken, notează Antena 3. Potrivit OMS, această nouă sub-variantă este cea mai transmisibilă de până acum.

”Este vorba despre o nouă mutație COVID. Știm, coronavirusurile au o foarte mare variabilitatea genetică și am văzut cu ochii noștri că în acești trei ani au tot apărut tulpini care au cucerit toată plaja patologiei și după au dispărut. Am trecut prin Alpha, am trecut prin Delta, suntem în Omicron.

Deci, faptul că apare încă o nouă tulpină, nu ne miră. Din datele pe care le avem în literatura internațională această nouă tulpină nu se deosebește decât din punct de vedere genetic.

În ceea ce privește manifestările clinice, practic ea este similară cu toate celelalte tulpini Omicron. Avem câteva izolări, dar, așa cum am spus, manifestările clinice sunt similare cu cele ale celorlalte tulpini. Sunt forme ușoare”,  a transmis dr. Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, potrivit Antena 3.

”Teoretic, în momentul în care se asociază două virusuri, efectul lor este sinergic, simptomele sunt de o intensitate mai mare. (...) Până în momentul de față, nu au fost forme severe, care să pună în pericol viața pacientului.

Ce este XBB.1.5

XBB.1.5 este o sub-variantă a tulpinei Omicron care este încă dominantă la nivel global. Omicron a depășit variantele anterioare de coronavirus Alpha, Beta, Gamma și Delta de la apariția sa la sfârșitul anului 2021. Omicron a dat naștere, de asemenea, la mult mai multe sub-variante contagioase.

Simptomele de XBB.1.5 sunt considerate a fi similare cu cele ale tulpinilor anterioare Omicron. Majoritatea oamenilor prezintă simptome asemănătoare răcelii.

”Este cea mai transmisibiă sub-variantă care a fost detectată până acum. Acest lucrul este determinat de mutațiile din această sub-variantă, care permit virusului să se lipească de celule și să se multiplice cu ușurință”, a declarat dr. Maria Van Kerhove, epidemiolog OMS, potrivit Digi 24.

Vezi și: Vaccinul gripal: ce faci dacă ai trecut deja prin boală. Marinescu: Poate fi făcut și acum, cât mai repede, efect în 10 zile! Se ajunge la insuficiență respiratorie, complicații pulmonare

Kraken, dominantă în SUA

La rândul său, medicul Tudor Ciuhodaru a declarat, pentru Antena 3, că această nouă tulpină, Kraken, este ”o tulpină care a apărut în urmă cu mai multe luni și este dominantă sau tinde să devină dominantă în cazurile cu infecție cu acest tip de virus în Statele Unite. Cam 40% din cazuri. 

Noi am învățat de-a lungul acestei pandemii, cu cât se răspândesc mai ușor acești viruși, cu atât patogenitatea este mai mică. Iar până în acest moment nu există niciun fel de indiciu că vorbim despre o patogenitate sau o formă mai severă de boală”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.

În contextul în care elevii, școlarii și preșcolarii au revenit astăzi în școli, medicul susține că populația trebuie să respecte măsurile de igienă, prin dezinfecție, purtarea măștii de protecție și evitarea zonelor aglomerate, și să țină simptomele sub control.

În ceea ce privește Flurona, situația în care pacienții sunt depistați pozitiv atât la gripă, cât și la Covid-19, medicul a reamintit de momentul din 2020, ”primele cazuri de asociere între gripă și coronavirus, 57% dintre cazurile spitalizate erau asocierea dintre gripă și coronavirus. Apoi gripa a mai dispărut. Că am stat acasă, s-au purtat măști, a scăzut sezonul gripal, lucrurile au fost cât se poate de clare. (...)

Cu gripe și cu infecții acute ne-am mai confruntat, în 2020, în pandemie aveam peste 170.000 de cazuri și peste 7.000 de cazuri de gripă. Prevenția rămâne cea mai importantă, sper ca educația aceea pentru sănătate să fie adoptată și de aleșii noștri, este o formulă simplă pentru a evita această situație, chiar și în vremurile acestea dificile din punct de vedere epidemiologic”, a mai spus medicul la Antena 3.

Situația COVID-19 din România

În intervalul 02 - 08 ianuarie 2023 au fost înregistrate 4.107 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 1.105 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății în bilanțul săptămânal.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 în prezent este de 1.025. De asemenea, la ATI, sunt internate 119 persoane.

Dintre cei 119 pacienți internați la ATI, 109 sunt nevaccinați.

În intervalul menționat au fost raportate de către INSP 52 decese (32 bărbați și 20 femei), iar de la începutul pandemiei, numărul de decese din cauza COVID-19 a ajuns la 67.460.

Vezi și: XBB.1.5, noua sub-variantă de COVID provoacă îngrijorare. Primele cazuri au fost înregistrate și în Europa. Virusul evită mecanismele de apărare ale organismului și îl atacă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel