Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
UPDATE 13.12 Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus miercuri reţinerea a două persoane pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în cazul tragediei de la Institutul "Victor Babeş", în care trei pacienţi au decedat. Potrivit unor surse judiciare, este vorba de doi angajaţi de la serviciul tehnic al spitalului.
Trei pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 au murit în luna aprilie după o defecţiune la TIR-ul ATI - unitatea mobilă de Terapie Intensivă - de la Institutul "Victor Babeş" din Bucureşti, care a dus la oprirea alimentării cu oxigen a pacienţilor.
Din primele informaţii, tragedia ar fi avut loc după o creştere bruscă a presiunii în instalaţia de oxigen la care era conectat TIR-ul, care a dus la blocarea completă a ventilatoarelor la care erau conectaţi cei opt pacienţi aflaţi în acel moment în TIR-ul ATI, arată Agerpres.
Știre inițială:
Anchetatorii vorbesc de o eroare umană în cazul TIR-ului din curtea Spitalul Victor Babeș din București, TIR în care instalația de oxigen s-a oprit, iar trei oameni, bolnavi COVID, și-au pierdut viața. Anchetatorii au reținut o persoană angajată la Serviciul Tehnic al unității medicale. Aceasta ar fi fost reținută pentru 24 de ore și va fi prezentată în fața instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În urma anchetei realizate reiese că instalația de oxigen ar fi fost închisă din greșeală de personalul medical.
Anchetatorii audiază la această oră și pe șeful Serviciului Tehnic din cadrul Spitalului Victor Babeș, arată Antena 3.
Șeful DSU Raed Arafat a declarat în noaptea tragediei, luni, 12 aprilie, că, din datele pe care le are, ventilatoarele s-au oprit deoarece a crescut presiunea la instalația de oxigen. Acesta și-a prezentat, la începutul declarației de presă, condoleanțe familiilor celor 3 bolnavi COVID care au murit. ”Acolo există reductoare care controlează presiunea maximă care intră în TIR. (...) Presiunea nu trebuie să fie lăsată să urce mai mult de 5,8 maxim. Astăzi, la un anumit moment, presiunea a crescut peste 6 bari. Cum, de ce, ce robinet s-a deschis mai mult? Asta deja face obiectul anchetei. (...) În TIR, ventilatoarele, care sunt de fabricație americană, nu ventilatoare de calitate slabă (...), când se depășește 6 bari, intră în sistem de autoprotecție și se opresc. Altfel, presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului. Asta se pare că s-a întâmplat astăzi cu toate ventilatoarele din TIR s-au oprit împreună și au creat situația de urgență. Colegii de acolo au lucrat imediat ca să remedieze situația și să încerce să ventileze bolnavii. (...) Nu erau toți intubați care erau în TIR. Și între timp au fost trimise și ambulanțe care să preia pacienții până se remediază situația
Era un reprezentant al firmei care întreține ventilatoarele în curtea spitalului când s-a întâmplat această situație, din informațiile pe care le avem, dar nu a dorit să intre în TIR și să ajute acolo având în vedere că în TIR sunt pacienți COVID, chiar dacă i se ofereau materiale de protecție. A preferat să rămână afară și să dea anumite indicații colegilor din interiorul TIR-ului”, a explicat Arafat, la mijlocul lunii aprilie, când s-a petrecut tragedia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...