Caz rar, operat la SUUB: pacientul trăia cu o bucată de lemn în obraz, de doi ani

Bărbatul a fost operat
Un caz rar a fost operat la Spitalul Universitar de Urgență București - SUUB - de către o echipă de chirurgi ORL. Ei au extras din obrazul unui bărbat o bucată de lemn de aproxiamtiv 4 centrimetri.

 Un pacient de 40 de ani, cu antecedente de traumatisme cranio-faciale prin agresiune s-a prezentat recent la secția ORL a Spitalului Universitar de Urgență București.

Bărbatul a arătat că în urmă cu doi ani a fost lovit cu un lemn, în urma căruia a rămas cu un orificiu în obrazul stâng, prin care se scurgea intermitent puroi.
„Pacientul s-a prezentat la noi cu o stare generală bună, cu un orificiu fistulos în obrazul stâng, prin care se scurgea puroi. I s-a făcut endoscopie nazală, un CT cranio-cerebral, iar diagnosticul stabilit a fost de corp străin în sinusul maxilar stâng. Intraoperator, am găsit în sinusul maxilar stâng o bucată de lemn înnegrit lung de aproximativ 4 cm și gros de 3 cm. Șansa bolnavului a fost că, având acel orificiu fistulos la tegument, tot puroiul se scurgea afară, fiindcă altfel ar fi putut suferi complicații severe cerebrale sau orbitare, mergând până la deces prin sepsis”, explică dr. Daniela Vrînceanu, medic coordonator Compartiment O.R.L. din cadrul S.U.U.B.

Altă agreiune, altă intervenție chirurgicală

După ce a fost lovit, în urmă cu doi ani, bărbatil s-a prezentat în Urgență, într-un alt serviciu teritorial ORL, unde i s-a extras inițial corpul străin. Însă, de doi ani, în locul respectiv prezenta un orificiu prin care se scurgea puroi, sugerând persistența unui corp străin.

În această primăvară, bărbatul a suferit o  altă agresiune, în urma căreia a suferit o intervenție neurochirurgicală, la o altă unitate. Acolo s-a efectuat un nou computer tomograf care a ridicat suspiciunea unui corp străin în sinusul maxilar stâng și l-au trimis la S.U.U.B.
Echipa multidisciplinară din cadrul S.U.UB., coordonată de dr. Daniela Vrînceanu a realizat intervenția chirurgicală - cură radicală de sinus maxilar stâng prin procedeu Caldwell-Luc cu extracție de corp străin inclavat intrasinusal. S-a intervenit chirugical prin abord oral și cu control endoscopic endonazal.

Specialiștii spun că acesta este considerat un caz rar, prin natura corpului străin pe care l-au găsit în interior
„Corpii străini intrasinusali nu sunt o patologie frecventă. Sigur că există situații când găsim corpi străini inclavați intrasinusal reprezentați în special de materiale stomatologice. De exemplu un implant dentar, materiale stomatologice, un ac de tratament endodontic. Așadar, corpi străini intrasinusali am mai extras pe cale chirurgicală, dar în general materiale stomatologice. O bucată mare de lemn în sinus, veche de doi ani, cum a fost în acest caz, reprezintă însă o patologie rară", mai spune dr. Vrînceanu.

Evoluția a fost favorabilă, iar pacientul este vindecat chirurgical.
Din echipa operatorie au mai făcut parte dr Bogdan Bănică, medic primar chirurgie Oro-maxilo-facială, dr. Mihai Dumitru – medic specialist O.R.L și dr. Dan Liviu Stan, medic primar ATI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel