Cauza care declanșează diabetul. Vârsta când apare boala. Dr. Mihai Comșa: Foarte mulți pacienți vin cu complicații

diabetul - FOTO: Freepik@activedesigner1088
EXCLUSIV
De la complicații cardiovasculare până la afectarea organelor vitale, diabetul reprezintă un semnal de alarmă. Dr. Mihai Comșa a explicat care sunt cauzele care duc la apariția diabetului, dar și care sunt complicațiile bolii. 

Diabetul de tip 2 nu mai este doar o boală a adulților, ci o provocare care afectează tot mai multe persoane tinere, inclusiv copii și adolescenți. Dr. Mihai Comșa, medic specialist diabet zaharat la SANAMED, a explicat, în exclusivitate la DC Medical și DC News, modul în care factorii de stil de viață și predispozițiile metabolice fac din această patologie o criză globală, una cu impact pandemic, ce afectează atât țările dezvoltate, cât și cele în curs de dezvoltare.

"E o patologie cu miză pandemică. Atinge masiv țările în curs de dezvoltare și țările dezvoltate. Se extinde la populații din ce în ce mai tinere, are legătură cu stilul de viață și conștientizarea poate trage un semnal de alarmă pentru pacienți și posibilii pacienți care pot depista semnele.

Sunt mai mulți factori. Există un factor care nu e biologic, care nu e legat de alimentație. Diabetul tip 2 este o disfuncție a pancreasului. Cunoaștem persoane care are obezitate, mănâncă dulciuri, orice și nu are nicio problemă. Mai cunoaștem și persoane care nu au obezitate și au acele probleme. Acolo există o problemă a pancreasului și a insulino-secreției.

În schimb, în majoritatea cazurilor este vorba de stilul de viață și o disfuncție metabolică globală, de obezitate, colesterol, trigliceride, de dislipedimie, de ceea ce numim rezistență la insulină, o alterare a răspunsului corpului la rezistența la insulină. Stilul de viață este principalul vinovat pentru epidemia de diabet de tip 2", a explicat Dr. Mihai Comșa, medic specialist Diabet zaharat la SANAMED, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Vârsta la care apare diabetul

În majoritatea cazurilor, stilul de viață este vinovatul principal. Consumul de alimente bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase, obezitatea, sedentarismul și nivelurile ridicate de stres contribuie la apariția și agravarea diabetului de tip 2. 

Unul dintre factorii de risc majori este obezitatea la vârste fragede. Din ce în ce mai mulți copii și adolescenți prezintă simptome de prediabet și rezistență la insulină, ceea ce sugerează o tendință alarmantă de scădere a vârstei de diagnosticare. 

"Trendul e în scădere. Odată cu înaintarea în vârstă, toate organele mai pierd din capacitatea de a regla foarte bine. Apar boli cardiace și la persoane care nu aveau factori de risc. Principalul factor de risc, care duce în jos diabetul ca vârstă sunt de la copilărie sub 10 ani, copilărie de 4-5 ani, adolescenți din ce în ce mai mulți, este obezitatea.

Practic, majoritatea sunt în zona vârstei adulte, după 45 de ani, în jurul vârstei de 65 de ani. Acolo se depistează cel mai frecvent cazurile de diabet. Vin, însă, din spate, cei sub 40 de ani și cei peste 20 de ani. Aici avem deja un fel de tablou al pacientului", a explicat Dr. Mihai Comșa, medic specialist Diabet zaharat la SANAMED, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Diabetul - FOTO: Freepik@amon_photography

Diabetul, complicații

De asemenea, complicațiile asociate diabetului, cum ar fi evenimentele cardiovasculare, infarctul sau AVC-ul, sunt întâlnite frecvent la pacienți care nu aveau simptome evidente.

"În ziua de azi, oamenii cunosc despre diabet și sunt interesați despre complicații. Nu au o imagine foarte clară. Foarte mulți pacienți vin cu complicații. Pacienți tineri, care au mai avut tangențe cu analizele medicale, în trecut, au văzut că au niște valori crescute de prediabet, stil de viață, nopți nedormite, călătorii lungi, cafea, fumat, consum de energizante, stres și ajung să dezvolte un eveniment cardiovascular: infarct.

Cam acestea sunt cele mai frecvente cauze care aduc, ca și complicație, pacientul la diabet. De regulă, un eveniment cardiovascular, infarct, AVC, în timpul internării acute pe cardiologie sau neurologie, se observă analize modificate pe glicemie. 

În fazele acute, analiza poate fi modificată, pacientul e trimis să facă alte teste să fim siguri că nu a fost doar o reacție de fază acută, să vedem hemoglobina glicolizată și apoi direcția este diabetologia", a explicat Dr. Mihai Comșa, medic specialist Diabet zaharat la SANAMED, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel