Cateterismul cardiac, procedura la care se va supune un șef de stat european

Președintele Portugaliei    FOTO: Facebook Marcelo Rebelo de Sousa - Presidente da República
Preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, a anunţat că peste câteva săptămâni se va supune unui cateterism cardiac şi, în funcţie de rezultate, se va prezenta la realegerea sa ca şef al statului.

Cateterismul cardiac. Preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, a anunţat, într-un interviu, că peste câteva săptămâni se va supune unui cateterism cardiac şi, în funcţie de rezultate, se va prezenta sau nu la realegerea sa ca şef de stat. La televiziunea naţională, preşedintele a precizat că, în urma unor analize pentru examinarea funcţionării inimii, medicii au decis să-i facă un cateterism cardiac pentru a elimina orice dubii apărute în timpul acestor examinări, potrivit Agerpres.

Cateterismul cardiac. În ce constă procedura

Cateterismul cardiac reprezintă o procedură de a examinare a cordului, pentru care este necesară introducerea unui tub subţire într-un vas mare de sange care duce până la inimă. Cateterismul cardiac se efectuează pentru a afla dacă pacientul are afecţiuni ale muşchiului, valvelor sau arterelor de la nivelul inimii.

Potrivit Asociației Americane a Inimii, cateterismul cardiac este o procedură care controlează cât de bine funcționează inima. Un tub subțire, gol, numit cateter, este introdus într-un vas de sânge mare care duce la inimă. Catul cardiac este efectuat pentru a afla dacă aveți boli ale mușchiului cardiac, ale valvelor sau ale arterelor coronare. În timpul procedurii, poate fi măsurată presiunea și fluxul de sânge din inima ta. Angiografia coronariană (PDF) se face în timpul cateterismului cardiac. Prin cateter este injectat un colorant de contrast vizibil în razele X. Imaginile cu raze X arată colorantul în timp ce curge prin arterele inimii. Acest lucru arată unde arterele sunt blocate. Șansele ca problemele să se dezvolte în timpul catului cardiac sunt mici.

Cateterismul cardiac. Moștenirea genetică

Preşedintele Rebelo de Sousa a reamintit că familia sa paternă a avut probleme cu inima, atât tatăl cât şi bunicul său, motive pentru care a făcut examinări cardiace. Potrivit lui, cateterismul va ajuta să se verifice dacă gradul de acumulare a calciului într-un vas de sânge al inimii este normal sau excesiv.

Decizia de a se prezenta din nou la alegeri, care ar putea avea loc peste un an şi jumătate, va depinde de analizele medicale. Şeful statului portughez a subliniat că doreşte să-şi exercite funcţia cât mai apropiat de cetăţeni, iar pentru aceasta are nevoie de o inimă sănătoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel