Trei factori de risc majori duc la...
Clătitele sunt unul dintre cele mai populare deserturi și unul dintre cele mai iubite preparate pentru micul dejun.
Preparate din ouă, lapte și făină și prăjite în picături de ulei, clătitele au și beneficii, dar și efecte negative.
Celebrul chef Cătălin Scărlătescu este cunoscut pentru faptul că urăște clătitele și le contestă ori de câte ori are ocazia.
"Nu le mai dați clătite copiilor!", spune celebrul chef Cătălin Scărlăescu, care a explicat care este motivul din spatele părerii sale despre clătite.
Clătitele tradiționale pe care le facem cu toții acasă, constau în cea mai mare parte din calorii goale, fără multe substanțe nutritive
"E un aluat care nu e copt, nu e fiert, nu e prăjit, nu e de niciun fel. Dacă-l strângi în mână zici că e săpun.
Îl mănânci și îți trebuie cel puțin 5 zile pentru a-l digera. De ce ai avea nevoie de o foaie de clătită pentru a mânca o dulceață bună?", a spus Cătălin Scărlătescu.
Înțelegerea motivelor pentru care majoritatea clătitelor sunt nesănătoase vă poate ajuta să determinați cum să le faceți mai sănătoase.
Ingredientele din clătitele obișnuite conțin următoarele:
1. Făină rafinată
Deși făina este făcută din grâu, care conține mulți nutrienți și fibre, făina albă a fost lipsită de aceste ingrediente sănătoase.
Deoarece făina albă este ușor de digerat, aceasta poate provoca o creștere a glicemiei, afectându-vă negativ sănătatea. Consumul unei diete bogate în cereale rafinate și sărace în cereale integrale este asociat cu multe tipuri de boli și afecțiuni, printre care:
- Boli cardiovasculare
- Cancer
- Artrita reumatoidă
- Astm
- Colită ulcerativă
- Accident vascular cerebral
- Diabet de tip 2
2. Zahăr adăugat
Asociația Americană a Inimii recomandă nu mai mult de 9 linguri de zahăr adăugat zilnic pentru bărbați și 6 linguri pentru femei și copii peste 2 ani. Majoritatea adulților consumă zilnic 17 lingurițe de zahăr adăugat.
- Zahărul reprezintă calorii goale și vă crește riscul de:
- Boli cardiovasculare
- Alzheimer și alte tipuri de demență
- Cancer de colon
- Diabet
- Tensiune arterială ridicată
- Obezitate
- Cancerul pancreatic
- Boli de ficat și de rinichi
3. Grăsimi saturate
Oamenii obișnuiesc să pregătească clătitele în ulei. Consumul unei diete bogate în grăsimi saturate poate crește colesterolul rău și riscul de boli de inimă.
Deși clătitele tradiționale nu sunt cele mai hrănitoare alimente, le poți integra într-o dietă sănătoasă.
- Schimbă făina
Nu trebuie să faci clătite cu făină albă rafinată. Poți înlocui o parte sau toată făina cu făină integrală de grâu.
Tărâțele și fibrele din făina integrală de grâu vă vor ajuta să vă mențineți glicemia constantă prin încetinirea timpului necesar pentru a digera amidonul în glucoză. O dietă bogată în fibre poate să vă mențină sănătos sistemul digestiv, să vă reducă colesterolul și să prevină formarea de mici cheaguri de sânge care pot provoca atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
De asemenea, puteți pune făină de migdale pentru o parte din făina din rețeta de clătite. Făina de migdale este făcută din migdale măcinate. Făina de migdale conține grăsimi nesaturate sănătoase pentru inimă, fibre și vitamina E. Nucile precum migdalele pot ajuta la reducerea rezistenței la insulină, la îmbunătățirea sănătății intestinale și la susținerea funcției sistemului imunitar.
- Săriți peste sirop pus peste clătite, alegeți variante mai sănătoase în loc de crema de ciocolată, multă dulceață sau zahăr
Eliminarea zahărului va face ca clătitele tale să fie mai sănătoase. Folosiți în schimb fructe pentru a înlocui gustul dulce. Fructele de pădure, în special, sunt pline de beneficii pentru sănătate și zaharuri naturale. Fructele de pădure sunt unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le puteți mânca.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...