Cât ulei trebuie, de fapt, să pui la zacuscă. Cristian Mărgărit: Li se îmbunătățește asimilarea unor componente nutritive

ulei - FOTO: Freepik@grafvision7
EXCLUSIV
Cât ulei trebuie, de fapt, să pui la zacuscă. Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, a împărtășit secretele pentru a prepara cea mai bună și sănătoasă zacuscă.

Cât ulei trebuie, de fapt, să pui la zacuscă. Zacusca este un preparat culinar tradițional în bucătăria românească, cu origini în Europa de Est, care este adesea pregătit în perioada toamnei pentru a conserva legumele și a le putea consuma pe tot parcursul anului. Este un fel de mâncare delicios și versatil, care poate fi servit pe pâine, ca aperitiv, sau ca garnitură la diverse feluri principale.

Cât ulei trebuie, de fapt, la zacuscă

Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, a împărtășit secretele pentru a prepara cea mai bună și sănătoasă zacuscă.

”Singura problemă cu zacusca este cantitatea de ulei folosită. Deci dacă se folosește o cantitate de ulei mică, aceste legume coapte nu doar că păstrează foarte bine calitățile legumelor crude, ci chiar li se îmbunătățește asimilarea unor componente nutritive.

Este hrănitoare, este bună. Mare atenție însă ca pentru orice alt aliment, atunci când preparăm să nu ardem alimentul. Când fac un ardei copt, când fac o vânătă coaptă, părțile arse dacă apar, trebuie înlăturate”, a spus Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola. 

Cum trebuie să pregătești legumele pentru zacuscă

Procesul de preparare implică coacerea sau călirea legumelor, apoi tocarea lor și amestecarea cu celelalte ingrediente și condimente. Zacusca se fierbe apoi la foc mic până când devine o pastă groasă și omogenă.

Zacusca poate fi păstrată în borcane și închisă ermetic, astfel încât să poată fi consumată pe tot parcursul anului. Este un preparat apreciat pentru gustul său bogat și pentru faptul că poate fi folosit în diverse feluri: ca aperitiv, ca garnitură, pe pâine prăjită sau ca ingredient în diverse rețete. Este, de asemenea, o tradiție să se pregătească zacusca în familie sau în comunitate în timpul toamnei, adesea în cantități mari, pentru a asigura provizii pentru iarnă.

”Acea arsură este toxică, cancerigenă. Deci temperaturile acelea foarte mari generează substanțe foarte greu de descompus în organismul uman și care sunt dovedite științific ca fiind cancerigene, neurotoxice, deci sunt foarte periculoase. Sigur că efectul nu este imediat.

Dacă mănânci o vânătă arsă sau o friptură mai arsă vei păți nimic. Nu cazi imediat la lângă masă, dar în timp acest efect se acumulează, vin și alte componente alimentare care ne fac și ele rău și viața se scurtează. Sau aceste boli degenerative sau aceste boli foarte grave apar mai devreme decât ar fi în mod natural, cauzate de procesul de îmbătrânire, de uzura normală a organismului nostru.

Nu este obligatoriu că dacă un produs este într-un borcan și are termen de valabilitate lung, înseamnă că e plin de chimicale și e toxic. Dacă sunt făcute corect și sterilizate, nu au nevoie neapărat de conservanți sau de chimicale ca să reziste”, a mai spus Cristian Mărgărit, specialist în nutriție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel