Cât trebuie să dormi pentru a avea o inimă sănătoasă

somn
Tulburările de somn, prea multe sau prea puține ore de dormit, reprezintă un factor de risc cardiovascular. Aceasta a fost una din temele dezbătute la Congresul European de Cardiologie 2018. Un studiu prezentat în cadrul evenimentului evidențiază durata optimă de somn pentru o inimă sănătoasă.

În cadrul Congresului European de Cardiologie 2018 a fost prezentată o meta-analiză a 11 studii prospective, cu un total de peste 1 milion de subiecți. S-a comparat riscul de deces prin boală arterială coronară sau accident vascular cerebral în funcție de numărul de ore dormite pe noapte. Intervalul de referință a fost de 6-8 ore. Raportat la această durată ideală, cei care dorm mai puțin sau mai mult au avut un risc crescut de deces cardiovascular (cu 11%, respectiv 33%).

Pentru a ne obișnui să dormim 6-8 ore pe noapte, dr. Epameinondas Fountas, coordonatorul meta-analizei, recomandă: „Culcatul și trezitul la aceleași ore în fiecare zi, evitarea acoolului și a cafeinei înainte de culcare, urmarea unei diete sănătoase și exercițiul fizic zilnic. Un somn cu o durată optimă este o parte importantă a unui stil de viață sănătos".

Un alt studiu a urmărit timp de 21 de ani toți locuitorii orașului suedez Gothenburg, de sex masculin, născuți în anul 1943, care au acceptat să facă parte din studiu. Riscul de evenimente cardiovasculare a fost de două ori mai mare în grupul cu o durată a somnului mai mică de 5 ore, comparativ cu grupul de control, în care durata somnului a fost de 7-8 ore. 

„În studiul nostru, riscul cardiovascular asociat lipsei de somn a avut un efect similar cu cel al fumatului sau al diabetului la vârsta de 50 ani", a declarat Moa Bengtsson, coordonatorul studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel