Cât trebuie, de fapt, gătită carnea. Dr. Nastasia Belc: Găsim substanțe toxice, cancerigene

carnea - FOTO: Freepik@bublikhaus
EXCLUSIV
Cât trebuie, de fapt, gătită carnea. Detaliul care ne indică faptul că am gătit prea mult carnea și a eliberat substanțe toxice, cancerigene.

Expunerea la substanțe toxice produse în timpul procesului de gătire la grătar poate prezenta riscuri pentru sănătate. Una dintre aceste substanțe este acrilamida, care este cunoscută pentru potențialul său cancerigen. Acest compus se formează în mod natural atunci când alimentele bogate în carbohidrați și aminoacizi sunt expuse la temperaturi ridicate în timpul gătitului la grătar.

Gustul amărui, semn al gătirii excesive

Pentru a reduce expunerea la aceste substanțe toxice, este important să se evite supra-prăjirea sau supra-gătirea alimentelor la grătar. Prin menținerea temperaturii la niveluri moderate și prin evitarea expunerii prelungite la flăcările directe, se poate minimiza formarea acrilamidei și a altor compuși nocivi.

Prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, cum apar substanțele toxice atunci când gătim carnea.

Vezi și: Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

"Apropo de grătar, trebuie să știm că tot ce este la grătar puțin ars, arsura aceea de la grătar, dacă avem mai mult prăjit decât trebuie, inclusiv cartofii prăjiți care devin închiși la culoare, noi simțim gustul puțin amărui acolo.

Noi suntem adaptați să simțim gustul amar pentru o substanță toxică. Sigur, nu tot amarul înseamnă și o substanță toxică, dar în general. Acolo găsim într-adevăr și substanțe toxice care sunt date de condensarea substanțelor proteice cu substanțele dulci din compoziția cărnii, a cartofilor etc.

Găsim acrilamidă, ca exemplu, dar sunt mai multe substanțe, care este o substanță cancerigenă, care se monitorizează, se analizează în laborator.

La carnea pe grătar, trebuie să avem grijă să nu o prăjim prea tare, să nu fie arsă, să nu o punem la focul tare dintr-o dată", a declarat prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare.

Vezi și: Vitamina care ar putea încetini procesul de îmbătrânire. Efectul asupra organismului, studiat

Alimente pe grătar - FOTO: Freepik

Ce este acrilamida

Acrilamida este un compus chimic care se formează în mod natural în timpul proceselor de gătire la temperaturi ridicate, cum ar fi prăjirea, coacerea sau grătarul, în special atunci când alimentele bogate în carbohidrați (cum ar fi cartofii sau pâinea) sunt expuse la temperaturi de peste 120°C, în prezența unor aminoacizi precum asparagina.

Acest compus poate fi găsit într-o varietate de alimente prăjite sau coapte, cum ar fi chipsurile de cartofi, cartofii prăjiți, pâinea prăjită, biscuiții, cerealele de mic dejun și alte produse de patiserie.

Acrilamida a fost clasificată de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) ca având potențial cancerigen pentru oameni, în special atunci când este consumată în cantități mari și pe termen lung. Cu toate acestea, nivelurile de expunere la acrilamidă din alimentație variază în funcție de modul de preparare a alimentelor și de alte factori.

Pentru a reduce expunerea la acrilamidă, se recomandă evitarea consumului excesiv de alimente prăjite sau coapte la temperaturi ridicate și utilizarea unor tehnici de gătit mai sănătoase, cum ar fi coacerea, fierberea sau gătirea la aburi. De asemenea, se pot alege alternative mai sănătoase la alimentele prăjite, cum ar fi consumul de fructe proaspete, legume și cereale integrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel