Cât și cum se pregătește un medic în România. Prof.dr. Cătălina POIANĂ: Suntem nevoiți să învățăm bolile în timp real

Medic
EXCLUSIV
Prof.dr. Cătălina POIANĂ, Președinte Colegiul Medicilor din București, medic primar endocrinolog la Institutul Parhon, și Prof.dr. Bogdan POPESCU, vicepreședinte Colegiul Medicilor din București și șef al Secției de Neurologie de la Spitalul Colentina, au dezvăluit, la Interviurile DC Medical, cât și cum se pregătește un medic în România. 

Cine poate să fie medic în România?

 

"Nu este suficient să fii membru al Colegiului Medicilor, trebuie să ai și un aviz de liberă practică, pentru ca să poți să profesezi. Înscrierea în Colegiul Medicilor presupune un fapt pe care îl poate face orice medic din România, în localitatea în care își desfășoară activitatea, dar pentru a desfășura activitate de asistență medicală, trebuie să ai avizul de liberă practică, ce se eliberează anual. Pentru acesta ajungem la respectarea orelor de educație medicală continuă. De fapt, lucrurile nu trebuie văzute ca o datorie sau o obligație de a întruni un anumit număr de ore de educație medicală continuă. Ideea acestui concept este de a menține medicii într-o permanență informare.

Domeniul medical este unul dintre cele mai active și poate cel mai bun exemplu îl reprezintă pandemia de COVID-19, când, în timp real, am învățat cu toții o nouă afecțiune. Uneori suntem nevoiți să învățăm bolile în timp real. Ori, educația medicală continuă presupune tocmai acea nevoie pe care orice medic o are de a fi în permanență cu cele mai noi cunoștințe, tocmai pentru a putea acorda pacienților îngrijiri medicale la cele mai înalte standarde.", a precizat prof.dr. Cătălina POIANĂ, la Interviurile DCMEDICAL. 

Câte ore de educație medicală continuă trebuie să acumuleze într-un an un profesionist din sănătate?

 

"E vorba de 40 de ore anual sau 200 de ore la cinci ani - asta reprezintă un minim. Dar trebuie să realizăm ideea că un medic este într-o formare permanentă. De altfel, această formare permanentă este valabilă pentru toate meseriile, doar că la medici este vorba de o responsabilitate deosebită, în sensul că tot timpul apar studii noi, medicamente noi pe care trebuie să înveți să le folosești, nu poți să nu accesezi informația din specialitatea ta o vreme îndelungată, pentru că nu mai ești la curent cu ce ar trebui să le recomanzi bolnavilor. Ritmul de dublare a informației medicale este de 10 ani. Deci, peste 10 ani vor fi de două ori mai multe informații. Ăsta este ritmul de dublare a informațiilor din medicină.", a declarat prof.dr. Bogdan POPESCU pentru DCMEDICAL. 

Mai multe detalii despre pregătirea unui medic român, în videoul de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel