Cât și cum ar trebui să mâncăm de sărbători. Anca Ioniță: Sunt mult prea bogate faţă de cât are nevoie organismul nostru

Foto: Freepick
EXCLUSIV
În timpul sărbătorilor, abuzul culinar poate să apară ușor, dat fiind numărul mare de opțiuni delicioase disponibile.

Medicii nutriționiști ne împărtășesc sfaturi prețioase despre cum ar trebui să arate meniul nostru în această perioadă. 

Sărbătorile aduc cu sine bucurie, căldură și momente de conectare cu cei dragi, dar uneori și ocazii în care abuzul culinar poate deveni o preocupare. În mijlocul festivităților și al bogăției meselor festive, este ușor să cazi în capcana consumului excesiv de alimente bogate în calorii și să neglijezi obiceiurile alimentare sănătoase. 

În timp ce savurarea bucatelor de sărbători este o parte importantă a tradițiilor, gestionarea abuzului culinar devine esențială pentru a ne menține echilibrul și starea de bine. Vom explora strategii practice pentru a te bucura de gusturile festive fără a compromite sănătatea și pentru a găsi echilibrul perfect între bucuria culinară.

Cum trebuie să arate meniul de sărbători

Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, cum trebuie să arate, de fapt, meniul nostru în această perioadă. Ce combinații alimentare trebuie să facem pentru a ne putea bucura de toate preparatele specifice Crăciunului, astfel încât să nu perturbăm funcționarea organismului. 

”Intr-adevar mesele de sărbătoare sunt mult prea bogate faţă de cât are nevoie organismul nostru. Ca idee, pentru a gusta din fiecare mâncare, dacă nu dorim să depăşim sărbătorile cu kilograme în plus, am putea să împărţim toate preparatele tradiţionale pe parcursul tuturor celor 3 mese din zi. Fructele cum ar fi citricele le lăsăm la gustări”, a explicat dr. Anca Ioniță, medic nutriționist în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Care sunt combinațiile alimentare premise

”Spre exemplu, cozonacul poate fi mâncat la masa de dimineaţă, alături de un pahar cu lapte.

La masa de dimineaţă putem avea şi răciturile tradiţionale împreună cu salatele de tot felul.

La masa de prânz putem lăsa sarmalele cu mămăligă, iar seara putem avea friptura de porc alături de o salată mare sau legume la cuptor.

Este important de ştiut că dacă avem toate preparatele la o masă, digestia poate fi îngreunată, putem trece printr-o stare de mult prea plin iar energia scade mult.

Dacă ne gândim şi la cantitatea de kcal, la o masă putem atinge necesarul sau chiar să dublăm necesarul caloric dintr-o singură zi.

De aceea distribuirea acestor preparate pe parcursul celor 3 mese pe zi este o idee foarte bună. Şi atenţie, la ronţăitul non-stop, acesta nu lasă  pancreasul în repaus fapt care poate duce la o creştere  a oboselii organismului”, a mai spus dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Prin alegerea cu înțelepciune a bucatelor, moderarea în consum și integrarea unor obiceiuri sănătoase în rutina zilnică, putem să ne bucurăm de atmosfera festivă fără a compromite starea noastră de bine. Astfel, sărbătorile devin nu doar o sărbătoare a tradițiilor culinare, ci și o ocazie de a celebra echilibrul și vitalitatea, aducând lumina și căldura sărbătorilor în toate aspectele vieții noastre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel