Cât poți scoate din ficat ca el să crească la loc. Dr Dragoș Romanescu: Există o limită și anumite condiții

Operație de rezecție de ficat. Foto: SANADOR
EXCLUSIV
Se știe că ficatul este singurul organ care poate crește la loc după ce ai extirpat o bucată din el. Dar ca un ficat să rfevină la volumul inițial trebuie îndeplinite anumite condiții, a subliniat dr Dragoș Romanescu, medic primar Chirurgie generală în Spitalul Clinic Sanador, la Interviurile DC Medical. 

Ficatul este un organ de importanță vitală în organismul uman. Este un organ nepereche, care însă are capacitatea fabuloasă de a se regenera, a explicat doctorul Dragoș Romanescu, medic primar Chirurgie generală, cu competențe în Chirurgia hepato-bilio-pancreatică și Chirurgia oncologică, de la Spitalul Clinic Sanador. Această calitatea a ficatului este foarte importantă la pacienții care dezvoltă cancer la ficat, spre exemplu, dar și alte boli în care doar o parte a organului este afectată.

„Această calitate a ficatului de a se regenera ne-a ajutat foarte mult în efectuarea rezecțiilor iterative, rezecțiile succesive care se impun mai ales la pacienții neoplazici care în cursul urmăririi bolilor neoplazice au nevoie de două sau chiar de mai multe urmăriri chirurgicale. A fost folosită această calitate și în transplantul hepatic, în efectuarea transplantului living related cu un segment de ficat recoltat de la un donator viu sau chiar în transplantul de la un donator cadaveric”, a explicat chirurgul Dragoș Romanescu, la Interviurile DC Medical.

Există însă o limită a cât poți extirpa din ficat și niște condiții speciale, ca acesta să se mai poată reface. În primul rând rezecția trebui făcută astfel încât porțiunea de ficat rămasă să fie atât sănătoasă – ca să poată îndeplini funcțiile organului -, cât și alimentată suficient cu sânge – ca să poată fi „hrănită” și să „crească”. Chirurgii sunt cei care decid cât de mult scot. 

„În funcție de volumul care se rezecă există hepatectomii minore, atunci când se rezecă doar un segment sau două segmente ale ficatului, și rezecții majore atunci când se rezecă peste 3 segmente, putându-se ajunge până la 75% din volumul hepatic. Acesta este volumul maxim care poate fi rezecat, dar doar atunci când parechimul restant este indemn (adică este sănătos, n.r.). Pe un ficat cu steatoză, cu ciroză hepatică, sau pe un ficat chimiotratat, necesarul minim de volum urcă la 30-35%, pentru că regenerarea se face mai greu în astfel de condiții patologice ale ficatului restant”, a explicat specialistul Sanador. 

Odată extirpată bucata „bolnavă”, ficatul își revine destul de repede, spune medicul Romanescu. Iar pacientul va avea o viață surprinzător de normală după o astfel de intervenție majoră. 

Refacerea ficatului „depinde de doi factori: de cantitatea de țesut rezecată și de calitatea țesutului rămas. Spuneam că un ficat steatozic, un ficat gras, un ficat cirotic, se regenerează mai greu decât unul normal. După o rezecție cam în 7 zile se dublează volumul restant, și între 3 și 6 luni ficatul ajunge la parametri inițiali. Și își recapătă toate funcțiile pe care le avea inițial. Prin hipertrofia asiguratorie a segmentelor care rămân, funcția sa este asigurată. Arhitectura sa va fi modificată, dar asta nu dăunează funcției hepatice”, a detaliat dr Dragoș Romanescu. „Pacienți trebuie să aibă grijă să urmeze un regim de viață moderat, dar nu au absolut nicio restricție”, a punctat el. 

În ce condiții se alege rezecția ficatului și când nu se mai poate face ea și e nevoie de transplant, aflați în video:  

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel