Cât durează imunitatea după COVID-19: peste jumătate dintre cei vindecați nu mai au anticorpi după şase luni

Coronavirus   Foto: Pixabay
Mai puțin de jumătate dintre cei care au avut COVID-19 mai aveau anticorpi la șase luni după vindecare.

Un nou studiu arată că mai puțin de jumătate dintre cei care au trecut prin boală mai aveau anticorpi la șase luni după vindecare. În plus, 44% dintre persoanele care au trecut prin infecție au continuat să prezinte simptome şi după vindecare, mai relevă un studiu demarat în august 2020 de o clinică privată din România.

Studiul s-a bazat pe folosirea testului de anticorpi IgG anti-Nucleocapsidă – anticorpii specifici bolii.

Faza I a studiului a evaluat răspunsul imun la 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR iar faza a II-a a examinat gradul de protecție oferită de sistemul imunitar după un timp mai mare, de 180 de zile de la depășirea fazei acute a bolii.

În faza II a studiului au fost testați doar pacienții care aveau un răspuns imun detectabil la prima testare, pentru a observa evoluția în timp a anticorpilor post COVID.

Conform datelor analizate de cercetători, după o jumătate de an, doar 47% dintre foștii pacienți au mai prezentat anticorpi detectabili.

Anterior, faza I evidențiase anticorpi la 79% dintre persoane, la mai puțin de 3 luni de la testarea RT-PCR pozitivă.

Nu s-au înregistrat diferențe semnificative între femei și bărbați.

Simptome persistente după vindecare

44% dintre persoanele din studiu au prezentat simptome post vindecare. Cele mai frecvente dintre aceste au fost: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăți respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii.

Aceste date se adaugă unui studiu publicat recent în The Lancet Psychiatry, care anunța sechele neurologice și psihiatrice la 34% dintre pacienți care au avut COVID-19, în primele 6 luni de la vindecare potrivit unor surse citate de Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel