Cât de sănătoase sunt semințele Chia: 7 beneficii dovedite științific. STUDII

Seminețele de Chia aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Foto: Pixabay
Semințele de Chia sunt foarte asemănătoare cu semințele de in: surse bune de fibre și grăsimi omega-3, dar conțin și o serie de alți nutrienți, toți importanți pentru procesele din organism. S-a dovedit științific că ele aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Iată care sunt acestea:

Foarte hrănitoare, semințele de Chia sunt semințe minuscule, negre sau albe, și provin de la planta numită științific Salvia hispanica L. Se crede că sunt originare din America Centrală, dar se plantează acum peste tot în lume. La o porție de 28 de grame, ele conțin, printre altele:

- Calorii: 137,

- Fibre: 10,6 grame,

- Proteine: 4,4 grame,

- Grăsimi mononesaturate: 0,6 grame,

- Grăsimi Omega-3: 4,9 grame,

- Grăsimi Omega-6: 1,6 grame,

- Tiamina (vitamina B1): 15% din cantitatea zilnică recomandată,

- Magneziu: 30% din cantitatea zilnică recomandată,

- Mangan: 30% din cantitatea zilnică recomandată.

Ce efecte benefice dovedite au în organism

1) Ca și semințele de in, semințele de Chia conțin și o serie de polifenoli antioxidanti importanți. Interesant este că mai multe studii științifice au arătat că dacă consumi zilnic semințe de Chia poți crește nivelul acidului gras omega-3 ALA din sânge, acid care este important pentru că ajută la reducerea inflamației (link direct studiu).

2) Organismul uman poate transforma ALA în alte grăsimi, cum ar fi acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), care sunt grăsimile omega-3 găsite în peștele gras (somon, ton, hering etc). 

3) Un studiu a arătat că semințele de chia pot crește nivelul de acidul eicosapentaenoic din sânge ceea ce oferă o protecție împotriva bolilor cardiovasculare (link direct studiu).

4) De asemenea, semințele de Chia pot ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge după masă, fie că sunt consumate întregi sau măcinate (link direct studiu 1, link direct studiu 2).

5) Un alt studiu a constatat că, pe lângă faptul că scad nivelul zahărului din sânge, semințele de Chia pot reduce și apetitul (link direct studiu).

6) Semințele de Chia pot reduce, totodată, factorii de risc ai bolilor de inimă (link direct studiu).

7) Nu în ultimul rând, un studiu efectuat pe 20 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 a constatat că persoanele care au consumat 37 de grame de semințe de Chia pe zi timp de 12 săptămâni au avut o tensiune arterială mai mică și un nivel mai scăzut al multor substanțe chimice inflamatorii, inclusiv proteina C reactivă (CRP) (link direct studiu).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel