Consumul moderat de cafea este...
Schimbările în responsabilități, cum ar fi îngrijirea părinților în vârstă sau adaptarea la un cămin fără copii, pot genera nemulțumire și întrebări existențiale. În plus, neîmplinirea obiectivelor și viselor tineretii poate alimenta această criză, determinându-i pe mulți să-și revizuiască scopurile și să își reevalueze viața.
Criza vârstie mijlocii este trăită de marea majoritate a femeilor și, de asemenea, de mulți bărbați. În cazul femeilor, începerea menopauzei și simptomele pe care aceasta le implică, atât fizice cât și psihologice, sunt adăugate la scenariu. Această criză nu apare doar în ziua în care persoana suflă în lumânările de pe tortul aniversar al vârstei de 40 de ani. Se poate dezvolta un pic mai devreme sau mai târziu.
Este un eveniment psihologic care de obicei se întâmplă unor adulți între vârstele de 40 și 60 de ani. Caracteristica sa principală este reflecția asupra existenței și reevaluarea realizărilor și obiectivelor.
Conduse de conștientizarea finitudinii lor și dorința de a trăi o existență plină, persoana simte presiunea de a-și modifica planurile pentru a-și atinge obiectivele. În acest moment de criză, cei care suferă de ea încep să se îndoiască de direcția pe care au luat-o în viața lor și de scopurile pe care și le-au stabilit.
Această chestionare produce anxietate și generează schimbări drastice în stilul de viață. Deși este un proces dezorientant, plin de emoții mixte datorită așteptărilor neîmplinite, oferă o oportunitate de creștere fără egal.
Criza vârstei mijlocii - FOTO: Freepik
Modul în care o criză de la mijlocul vieții se manifestă poate varia de la o persoană la alta. Astfel, nu există un set de „simptome” aprobat de știință sau de instituțiile oficiale de sănătate mintală. Cu toate acestea, unele semne care pot fi observate sunt următoarele:
- anxietate
- nostalgie
- iritabilitate
- impulsivitate
- plictiseală
- nemulțumire
- un sentiment de goliciune
- lipsă de motivație
- tristețe (depresie)
- oboseală în fața rutinei obișnuite
- visuri despre un alt stil de viață
- gânduri recurente despre trecut
- schimbări drastice în aspect, relații, stil de viață sau comportament, potrivit Exploring Your Mind.
Motivele acestei crize sunt diverse, dar cele mai frecvente sunt nesiguranța, responsabilitatea excesivă sau rutina. De asemenea, includ conflicte relaționale, realizarea că s-au făcut greșeli, plictiseala sau lipsa unor obiective clare. Să vedem unele dintre celelalte cauze.
Pierderea unei persoane dragi (membru al familiei, prieten, partener, etc.) este o experiență șocantă care, în mijlocul vârstei adulte, poate duce la apariția unei crize de la mijlocul vieții. Moartea face ca o persoană să reflecteze asupra propriei sale finitudini și sensul pe care îl dă vieții sale.
Pensionarea este un eveniment semnificativ care implică o schimbare considerabilă în identitate și rutină. Unele persoane nu se pot vedea dincolo de munca lor, așa că retragerea poate lăsa un sentiment de goliciune și anxietate cu privire la noul lor rol în lume.
Aceasta este o altă cauză care poate precipita o criză de la mijlocul vieții. Separarea nu numai că implică o schimbare de identitate, dar implică și modificarea întregii structuri familiale, mai ales dacă sunt implicați copii. Divorțul îi face pe oameni să își reconsidere viața fără partenerul lor și să se confrunte cu a fi singuri după atâția ani de conviețuire cu altă persoană.
Mortalitatea și îmbătrânirea sunt de obicei unul dintre principalele declanșatoare. Pe măsură ce bărbatul sau femeia se apropie de vârsta mijlocie, devin mai conștienți de procesul lor de îmbătrânire și că „timpul se scurge”. În consecință, încep să-și revizuiască viața și să-și pună întrebări despre ce au realizat până acum.
Odată ce ajung la vârsta mijlocie, atât bărbații, cât și femeile pot face față provocării de a se adapta la noi roluri care nu erau în planurile lor. De exemplu, îngrijirea părinților bolnavi, obișnuirea cu o casă fără copii (sindromul cuibului gol) și noile dinamici familiale, etc. Aceste schimbări pot genera nemulțumire și îndoieli cu privire la scopul vieții.
Ajungerea la vârstele de 40 sau 50 de ani fără a fi îndeplinit încă visurile pe care le aveai când erai tânăr poate fi foarte dezamăgitoare pentru mulți. Obiectivele neîndeplinite și așteptările nerealizate sunt declanșatoare puternice pentru această criză, ceea ce îi face pe mulți să-și reconsidere ceea ce fac și viața pe care o trăiesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Consumul moderat de cafea este...
Îmbunătățirea vitezei de alergare...
Cum distruge diabetul organele interne. Medicul Doru Negru ne-a...
Care sunt simptomele ulcerului și cum...
Osteoporoza - ce îi trimite pe oameni...
Află mai multe despre apa cu semințe...
Un studiu recent sugerează că...