Cât costă o asigurare de sănătate în România. Asigurare privată și asigurare la stat, prețuri. Ciurchea: Cineva cu un venit mai mare plătește mai mult

Cât costă o asigurare de sănătate - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Cât costă o asigurare de sănătate la stat și cât costă o asigurare de sănătate privată, în România, în 2023.

Ținând cont de majorarea salariului minim la valoarea de 3.000 de lei începând cu luna ianuarie 2023, persoanele care vor dori să se asigure în sistemul asigurărilor sociale de sănătate trebuie să plătească anual 10% din 18.000 (3.000 x 6), respectiv 1.800 de lei, față de 1.530 de lei cât era în anul 2022.

Vasile Ciurchea, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medic primar de expertiză medicală, cu specializare în medicina de familie, cu o largă experiență în managementul sistemului sanitar din România, ne-a vorbit despre asigurările medicale și despre cât costă o asigurare de sănătate în România.

"E scumpă o asigurare medicală în România, la stat, comparativ cu alți cetățeni europeni? Care e minimul cu care poți să fii asigurat?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

"Dacă ne gândim la importanța sănătății, sigur că nu este scumpă, pentru că nu ajung banii, altfel ar ajunge banii. Dacă ne gândim la alte sisteme de sănătate, de asigurări, acolo funcționează și asigurările private. Costă câteva sute de lei sau un procent din venit", a declarat Vasile Ciurchea, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii "Dezbateri în Sănătate".

Cât costă o asigurare de sănătate la stat și cât costă o asigurare de sănătate la privat, în România, în 2023

 

Românii care nu au venituri fiscalizate, adică românii care nu au contract de muncă, dar obțin venituri din alte activități, au totuşi posibilitatea să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, urmând să achite contribuţia din propriul buzunar.

Astfel, cei vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, au de completat o declaraţie unică, reglementată printr-un ordin al preşedintelui ANAF, şi au de achitat 1.800 de lei și este valabilă 12 luni.

Dacă vorbim despre asigurarea de sănătate privată, cei care nu au venituri fiscalizate dar vor totuși să se asigure, au la dispoziţie firme care se ocupă de asigurări la un cost de 5 lei pe zi. Însă în aceste cazuri există pericolul ca serviciile primite să fie limitate. Evident, cu cât pachetul este mai costisitor, serviciile sunt mai ample şi de calitate.

"Unii spun că e o nedreptate. Eu plătesc, încasez salariu. Președintele, de exemplu, că e luat ca referință, salariul președintelui 10% se duce la casa de asigurări. Adică 1.600 lei asigurarea", a completat Val Vâlcu.

"Când a apărut legea asigurărilor, s-a bazat pe principiul solidarității și subsidiarității. Și atunci, sigur, că cineva cu un venit mai mare plătește mai mult, cineva cu un venit mai puțin plătește mai puțin. Nu se știe dacă toată viața poți să ai același venit, mai mare, ca să-ți permiți", a explicat Vasile Ciurchea.

"Dar cel care are bani scapă cu 300, 400 lei la trezorerie, dar îl mai costă un drum, îl mai costă și taxiul, să se întoarcă și să ducă adeverința la casa de asigurări județene", a mai spus Val Vâlcu.

Da, trebuie să se ducă la casă să-și depună adeverința. Casa nu are ce face cu acea adeverință, pentru că nu poate interveni în baza de date a ANAF-ului. Și atunci ar trebui lucrurile să rămână acolo. Cetățeanul este convins că și-a dus adeverința și că sistemul știe de el că și-a plătit, dar până nu operarea ANAF-ul în baza de date nu știe nimeni", a conchis Vasile Ciurchea.

Cine beneficiază de asigurare, cu plata contribuției

- Salariaţi

- Persoane care exercită profesii libere sau sunt autorizaţi potrivit legii să desfăşoare activităţi independente

- Persoane cu venituri din agricultură şi silvicultură

- Persoane care înregistrează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din dividende, venituri din dobânzi şi alte venituri supuse impozitului pe venit

- Persoane asigurate facultativ (membrii misiunilor diplomatice acreditate în România;cetăţenii străini şi apatrizii care se află temporar în ţară; cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, care se află temporar în ţară)

- Lucrătorii migranţi care îşi desfăşoară activitatea în statele membre ale Uniunii Europene sau în statele cu care România are încheiate acorduri de securitate socială

Cine beneficiază de asigurare, FĂRĂ plata contribuției

- Copii în vârstă de până la 18 ani

- Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi şi nu realizează venituri din muncă

- Tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat

- Persoane cu handicap

- Soţul, soţia şi părinţii aflaţi în îngrijirea unei persoane asigurate (coasiguraţii salariaţilor vor dobândi această categorie în baza declaraţiei unice depusă lunar de către angajator)

- Beneficiarii Decretului-lege nr.118/1990, ai Legii nr.44/1994, ai Legii nr. 309/2002, ai Legii nr.42/1990, precum şi ai altor legi specificate la art. 213, al. (1), lit. c) din Legea 95/2006

- Femeile însărcinate sau lăuzele, dacă nu au nici un venit sau au venituri sub salariul minim brut pe ţară

- Bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii.

Cine beneficiază de asigurare, cu plata contribuției din alte surse

- Persoane care satisfac serviciul militar în termen

- Persoanele care se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă înconformitate cu OUG 158/2005

- Persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului

- Persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv

- Persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sau de alocaţie de sprijin

- Persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, potrivit Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat

- Pensionarii de asigurări sociale, pensionarii militari, pensionarii I.O.V.R. şi alte categorii de pensionari, până la limita supusă impozitului pe venit

- Persoanele care se află în executarea măsurilor prevăzute la art. 105, 113 şi 114 din Codul penal şi pentru persoanele care se află în perioada de amânare sau de întrerupere a executării pedepsei privative de libertate.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel