Căsuțele de turtă dulce, o tradiție delicioasă de Crăciun: Rețeta pas cu pas

Foto: Freepik @tawfiqulislam
Descoperă care sunt originile casei de turtă dulce și de ce aceasta este asociată cu sărbătoarea de Crăciun.

Tradiția caselor de turtă dulce decorate a luat naștere în Germania la începutul anilor 1800, posibil inspirată de basmul Hansel și Gretel din 1812. Inspirați de poveste, brutarii germani au început să confecționeze mici case decorate din biscuiți cu miere condimentați, lebkuchen. 

Originile turtei dulci sunt neclare, dar a fost cultivată pentru prima dată în China în urmă cu aproximativ 5.000 de ani și se credea că are proprietăți medicinale și magice. 

Prima rețetă cunoscută de turtă dulce datează din Grecia, în jurul anului 2400 î.Hr., în timp ce alții îi trasează istoria până în anul 992 d.Hr., când călugărul armean Grigore de Nicopolis i-a învățat pe brutarii creștini din Franța cum să o facă. 

Mai târziu, în secolul al XV-lea, în Germania s-a format o breaslă a turtei de ghimbir pentru a proteja drepturile brutarilor. Călugărițele din Suedia făceau, de asemenea, turtă dulce pentru a ușura indigestia, conform The Guardian.

Rețetă

Crează propria tradiție - și poate o poveste pentru generațiile viitoare - cu rețeta de prăjituri de turtă dulce a Surorilor Sfântului Francisc:

Ingrediente

170gr. (1 - 1/2 bețișoare) de unt, înmuiat

170 gr.  zahăr brun ambalat

150 gr. melasă1 ou mare

1 linguriță de extract de vanilie pură

120 gt. făină

1 lingură de ghimbir măcinat

1 linguriță de bicarbonat de sodiu

1 linguriță de scorțișoară măcinată

1/2 linguriță de cuișoare măcinate

1/4 linguriță de nucșoară măcinată

1/2 linguriță de sare kosher

Glazură și sprinkles pentru decorare

Preparare

Într-un castron mare, cu ajutorul unui mixer manual, bate untul, zahărul brun și melasa până când devin pufoase, aproximativ 2 minute.

Adaugă oul și vanilia și amestecă până când se combină.Într-un castron mediu, amestecă făina, condimentele, bicarbonatul de sodiu și sarea până se combină.

Cu mixerul la viteză mică, adaugă treptat ingredientele uscate la cele umede, până când aluatul se adună. (Nu amesteca prea mult!)

Împarte aluatul în jumătate și crează două discuri.

Înfășoară-le pe fiecare în folie de plastic și pune-le la rece până când se întăresc, aproximativ înter 2 și 3 ore. (Alternativ, împarte aluatul în jumătate și întinde fiecare bucată de aluat între două bucăți de hârtie pergament până la o grosime de 0.6 cm. Lasă-le la rece până când se întăresc).

Preîncălzește cuptorul la 350° și tapetează două foi mari de copt cu hârtie pergament. Așează un disc de aluat pe o suprafață ușor făinată și rulează-l până la o grosime de 0.6 cm. (Alternativ, desprinde ambele foi de pergament de aluat, apoi înlocuiște o foaie de pergament înapoi sub aluat).

Taie omuleții de turtă dulce cu un tăietor de 7 cm lățime și transferă-l pe foile de copt.

Coace până când se umflă ușor și se întărește, 9 - 10 minute, în funcție de dimensiunea tăietorilor de biscuiți. Lasă să se răcească pe foile de copt timp de 5 minute înainte de a le transfera pe un grătar de răcire pentru a se răci complet. Repetă cu discul de aluat rămas. Decorează cu glazură și sprinkles după gust.

Căsuțele de turtă dulce, o tradiție populară de Crăciun se mai regăsesc în povestea populară Hansel și Gretel. Wilton, o companie producătoare de dulciuri, a creat peste două milioane de kituri de case de turtă dulce în 2011. 

Pasionații DIY pot găsi rețete și planuri pentru a-și crea propriile căsuțe din zahăr. Tradiția datează din anii 1600, posibil de la o foamete din secolul al XIV-lea, în care părinții și-au trimis copiii să se descurce singuri. Folcloriștii Jacob și Wilhelm Grimm au publicat o versiune a poveștii la începutul secolului al XIX-lea, făcând din casele de turtă dulce o tradiție de lungă durată, potrivit The Smithsonian

Legăturile istorice dintre turta dulce și ceremoniile religioase sau bresle ar fi putut face ca turta dulce și casele de turtă dulce să fie asociate cu Crăciunul. Poveștile foarte populare ale familiei Grimm au contribuit la popularizarea caselor de turtă dulce, ceea ce îi face pe mulți să creadă că acestea au început cu versiunea lor a poveștii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel