Castraveții: efectul nebănuit pe care îl au asupra inimii

Castraveții au numeroase beneficii pentru sănătate. Foto: Pixabay
Castraveții pot fi unul dintre cele mai subestimate fructe - deoarece cresc din flori și conțin semințe, castraveții sunt, din punct de vedere tehnic, și botanic, un fruct, nu o legumă.

Castraveții sunt adesea prezentați ca un superaliment pentru frumusețe, datorită volumului lor mare de apă (sunt 95% apă!) și a capacității superioare de hidratare. În plus, acest fruct conține vitamina K și compuși vegetali antiinflamatori care pot ajuta în cazul ochilor umflați și la tratarea cearcănelor, atunci când sunt feliați și aplicați local.

Dar mai important decât beneficiile lor de frumusețe este impactul puternic pe care consumul de castraveți îl poate avea asupra sănătății inimii tale. Se pare că castraveții pot sprijini sistemul cardiovascular în diferite moduri.

Iată cum:

1 Castraveții ajută la controlul zahărului din sânge.

Se știe de mult timp că dietele sărace în carbohidrați ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge și acum, mai multe studii pe animale arată că castraveții, în special, pot ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge. A avea niveluri reduse de zahăr din sânge înseamnă mai puține leziuni ale vaselor de sânge, precum și ale nervilor care controlează inima.

Într-un alt studiu, coaja de castravete (care conține nutrienți și fibre) a inversat mulți markeri asociați diabetului, inclusiv scăderea zahărului din sânge. Deci nu curățați coaja!

2  Pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Consumul de castraveți favorizează lărgirea vaselor de sânge (vasodilatația), ceea ce poate ajuta la combaterea hipertensiunii arteriale și reduce riscul de boli de inimă. Un studiu din 2017 a constatat că consumul de suc de castraveți timp de 12 zile a ajutat la scăderea tensiunii arteriale la adulții în vârstă. Medicii recomandă pacienților cu hipertensiune arterială să mănânce alimente cu conținut scăzut de sodiu, iar castraveții sunt o alegere excelentă (cu condiția să nu-i presărați cu sare!). De asemenea, conțin magneziu și potasiu, care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, deoarece susțin eliminarea sodiului prin urină.

3 Protejează inima.

Studiile arată că favorizează eliminarea radicalilor liberi dăunători datorită proprietăților lor antioxidante (aceștia conțin flavonoide). Antioxidanții blochează stresul oxidativ – procesul chimic care generează radicali liberi dăunători – care s-a dovedit că contribuie la cancer și boli de inimă.

4 Ajută la prevenirea înfundării arterelor.

Studiile arată că castraveții sunt o terapie naturală pentru combaterea aterosclerozei, acumularea periculoasă de materie grasă pe pereții arterelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel