Această vitamină oferă speranțe...
Căștile pot avea un impact asupra pierderii auzului la copii și la adulții tineri pe măsură ce îmbătrânesc.
Există modalități de a stabili limite sănătoase de zgomot și de a vă proteja auzul.
Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie cel mai sănătos pentru auzul tău, conform Healthline.
Potrivit unor analize recente, nivelurile ridicate de zgomot pot afecta pierderea auzului în viitor.
Copiii, adolescenții și adulții tineri pot fi deosebit de expuși riscului dacă ascultă adesea multe ore de muzică pe zi la volume care depășesc limita de sănătate publică de 70 de decibeli de expunere medie la zgomot în timpul liber pe zi, recomandată de National Institutes of Health (NIH).
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că aproximativ 50% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 35 de ani sunt expuse riscului de pierdere a auzului din cauza expunerii prelungite și excesive la sunete puternice, cum ar fi muzica ascultată prin intermediul dispozitivelor audio personale.
"Cred că, la un nivel mai larg, comunitățile medicale și de audiologie, precum și publicul larg, nu înțeleg că pierderea semnificativă a auzului nu face parte din îmbătrânirea sănătoasă normală, ci reprezintă în mare parte pierderea auzului indusă de zgomot", a explicat Dr. Daniel Fink, președintele consiliului de administrație al Quiet Coalition.
El compară această neînțelegere cu concepția greșită conform căreia ridurile adânci și pigmentarea pielii fac parte din îmbătrânirea normală, în timp ce acestea reprezintă în mare parte daunele cauzate de soare sau de razele UV.
"În mod similar, fără expunere la zgomote puternice, ar trebui să fim capabili să auzim până la o vârstă înaintată, ceea ce, în general, nu este adevărat în societățile industrializate", a spus Fink.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă. De ce nu trebuie să depășești doza zilnică recomandată
Fink și audiologul Jan Mayes au analizat și integrat informații din mai multe articole din mai multe discipline pentru a formula concluzii despre utilizarea sistemelor audio personale.
O concluzie cheie a fost că persoanele care folosesc sisteme audio personale (numite și dispozitive personale de ascultare sau playere muzicale) conectate la căști - astfel încât conținutul să poată fi auzit fără a-i deranja pe ceilalți - își deteriorează auzul.
"În special pentru tineri... utilizarea sistemelor audio personale este principala sursă de expunere la zgomot în timpul liber", a declarat Fink. "Când]vor ajunge la jumătatea vieții, probabil după 40 de ani, vor avea probleme de auz la fel de mari ca și bunicii lor care au acum 70 și 80 de ani."
Pe lângă pierderea unei anumite capacități de comunicare, pierderea auzului a fost legată de declinul cognitiv.
Potrivit unui studiu din 2011, în comparație cu persoanele fără pierderea auzului, cei care au avut pierderi de auz au fost expuși riscului de a dezvolta demență în următoarele moduri:
- Persoanele cu pierdere ușoară a auzului aveau un risc aproape dublu de a dezvolta demență
- Cei cu pierdere moderată aveau un risc de trei ori mai mare
- Persoanele cu pierdere severă aveau un risc de cinci ori mai mare
Mary L. Carson, Au.D., audiolog clinic licențiat, a declarat că cercetările arată, de asemenea, că persoanele cu pierderi de auz netratate, în timp, prezintă un risc mai mare de demență.
Ea a adăugat că există unele studii promițătoare care arată că tratarea pierderii de auz cu aparate auditive reduce riscul de declin cognitiv și demență.
"Cu toate acestea, așa cum spune vechia expresie "un gram de prevenire valorează cât un kilogram de leac". Începerea unor obiceiuri mai bune de sănătate auditivă acum poate fi o investiție în sănătatea ta pe termen lung, nu numai prin prevenirea pierderii auzului, ci și prin reducerea riscului de declin cognitiv și demență pe măsură ce îmbătrâniți", a continuat Carson.
Pierderea auzului din cauza expunerii la zgomot se poate acumula după o singură expunere foarte puternică sau, mai des, încet, în timp, cu obiceiuri proaste de sănătate auditivă, a spus Carson.
"Trăim într-o lume zgomotoasă, iar mulți oameni se expun în mod repetat la niveluri de zgomot nesigure, ceea ce le poate afecta sănătatea pe termen lung... În cabinetul meu, am văzut recent un tânăr adult cu un timpan perforat din cauza ascultării muzicii cu căști prea tare", a spus ea.
Iată cum să vă păstrați urechile în siguranță:
NIH menționează că sunetul este măsurat în unități numite decibeli, afirmând că: "Este puțin probabil ca sunetele la sau sub 70 decibeli ponderați A (dBA), chiar și după o expunere îndelungată, să provoace pierderea auzului. Cu toate acestea, expunerea îndelungată sau repetată la sunete la sau peste 85 dBA poate provoca pierderea auzului".
"Un indicator aproximativ foarte bun este că, dacă o persoană trebuie să se străduiască să vorbească sau să se facă auzită peste zgomotul ambiant, înseamnă că aceasta depășește 75 de decibeli", a spus Fink.
În cazul dispozitivelor, este greu de știut care este nivelul de decibeli, așa că el sugerează să folosiți dispozitivul la o valoare de 50 la sută, precum și să reduceți timpul de ascultare.
Carson subliniază că există opțiuni de siguranță pentru utilizarea căștilor, dar chiar și aceste opțiuni necesită monitorizarea părinților sau a consumatorilor.
De exemplu, ea a spus ca pe smartphone-uri să utilizezi aplicații de control pentru a verifica nivelul audio al căștilor.
"În această aplicații poți vedea nivelul mediu de ascultare și poți monitoriza pentru a te asigura că îl menții sub media recomandată de 70 dBA", a spus Carson.
Căștile cu volum limitat pentru copii sunt o altă opțiune, deși Carson a spus că acestea au de obicei limite de volum stabilite la aproximativ 85 dBA și necesită în continuare monitorizarea de către părinți a timpului de utilizare și a setării volumului.
Fink a fost de acord, menționând că dispozitivele audio pentru copii care folosesc o limită de volum de 85 dBA sunt mai sigure decât căștile fără limită de volum, însă nu sunt sigure pentru auz.
"Pierderea auzului este deosebit de gravă pentru copii și adolescenți, deoarece aceștia trebuie să poată auzi pentru a putea învăța, socializa, iar pierderea auzului are un impact asupra dezvoltării sociale, a succesului educațional și a veniturilor pe viață", a spus el.
Există multe aplicații de măsurare a nivelului de sunet gratuite sau necostisitoare, care vă ajută să determinați cât de zgomotos este mediul în care vă aflați.
Institutul Național pentru Securitate și Sănătate în Muncă (NIOSH) oferă una gratuită.
"O aplicație de sonometru pentru smartphone va ajuta pe cineva să învețe ce este zgomotos și ce nu este", a spus Fink.
Există multe tipuri de protecție auditivă concepute pentru a te proteja de zgomotul din jur.
De exemplu, Carson a spus că protecția auditivă cu filtru pentru muzicieni poate ajuta la menținerea calității muzicii, oferind în același timp o protecție sigură.
"Protecția auditivă vine în mai multe forme - căști, dopuri de spumă, dopuri reutilizabile nepersonalizate și protecție auditivă personalizată. Discutați cu un medic ORL pentru a primi ajutor în găsirea protecției care este cea mai bună pentru utilizarea pe care o intenționați", a spus ea.
Primele semne cele mai frecvente ale pierderii auzului includ dificultăți de auz în medii zgomotoase și senzația că auziți oamenii, dar nu înțelegeți ce se spune, a explicat Carson.
Ea a spus că tinitus, sau țiuitul în urechi, este, de asemenea, adesea un semn timpuriu de deteriorare a sistemului auditiv și un semn de avertizare pentru pierderea auzului.
Dacă aveți peste 50 de ani sau dacă sunteți expus la zgomot la niveluri nesigure, Carson recomandă să vă verificați auzul anual.
"Dacă observați orice modificări ale auzului tău, sau un nou sau o agravare a sunetelor în urechi, ar trebui să vă verificați imediat auzul", amenționat Carson.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină oferă speranțe...
Aceste semne banale îți arată că, de...
Congelarea corectă a fructelor și...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Cum faci diferența între o infecție bacteriană și una virală....
Acestea sunt cele mai importante...
Descoperirile recente sugerează că excesul de grăsime abdominală...