Cartofii copți, superalimentul surprinzător pentru diabetici. Scad nivelul glicemiei

cartofi copti - FOTO: Freepik@shahriarsajal507
Acesta este superalimentul recomandat pentru diabetici. Este, de fapt, un aliment surprinzător, foarte versatil, ușor de integrat în alimentație. Un kilogram costă doi lei.

Într-o răsturnare surprinzătoare care ar putea încânta iubitorii de carbohidrați din întreaga lume, cercetările recente sugerează că modestul cartof ar putea fi o armă secretă pentru adulții cu diabet de tip 2. În ciuda reputației lor de aliment problematic, se pare că cartofii copți ar putea ajuta la micșorarea taliei și la scăderea nivelurilor de zahăr din sânge.

Această cercetare, condusă de Neda Akhavan, profesor asistent la Universitatea din Nevada, Las Vegas (UNLV), contestă convingerile de mult timp despre cartofi și locul lor într-o dietă sănătoasă. Studiul lui Akhavan, prezentat Alianței pentru Cercetarea și Educația Cartofilor și detaliat de National Library of Medicine, dezvăluie că aceste alimente ar putea fi mai degrabă prieteni decât dușmani în gestionarea diabetului.

"Îmi place să fac cercetări asupra alimentelor care sunt foarte stigmatizate în lumea nutriției. Majoritatea oamenilor asociază cartoful cu ceva care este în mare parte prăjit sau cu multă grăsime, și am dorit să aducem în prim-plan modul în care un cartof – atunci când este preparat corect – poate fi atât funcțional, cât și sănătos", spune Akhavan într-un comunicat al universității.

Vezi și: Trei feluri de carne care te ajută să slăbești. Sunt sănătoase, dar au și alte beneficii

Cartofii pot scădea glicemia

De-a lungul anilor, cartofii au fost grupați împreună cu alte alimente bogate în carbohidrați ca fiind ceva de evitat. Cu toate acestea, studiul lui Akhavan a constatat că participanții care au inclus o porție zilnică de cartofi în dieta lor au experimentat scăderi modeste ale nivelurilor de glucoză în sânge, îmbunătățiri ale compoziției corporale, reducerea circumferinței taliei și chiar o scădere a frecvenței cardiace în repaus.

Aceste constatări contrazic înțelepciunea convențională, care a avertizat de mult timp diabeticii să evite cartofii din cauza conținutului lor ridicat de carbohidrați și a potențialului de a crește nivelul zahărului din sânge. Se pare că nu toți carbohidrații sunt creați egali, iar cartofii ar putea avea unele proprietăți unice care îi diferențiază de alte alimente cu amidon.

Vezi și: Riscul de cancer, asociat cu înaintarea în vârstă. Cele mai frecvente cazuri apar la persoanele de peste 50 de ani

Coaja, impact semnificativ

Cartofii copți - FOTO: Freepik@tkrasko992

Un aspect cheie al potențialelor beneficii ale cartofilor este coaja lor. Coaja cartofului este bogată în un tip de fibră numită "amidon rezistent" care a demonstrat că îmbunătățește controlul glucozei, profilele lipidelor și senzația de sațietate. Acest lucru ar putea explica de ce participanții la studiu care au mâncat cartofi – cu tot cu piele – au experimentat îmbunătățiri ale markerilor lor de sănătate. Beneficiile nu se opresc aici.

Cartofii sunt, de asemenea, o sursă surprinzător de bogată de potasiu, un mineral esențial care joacă un rol crucial în sănătatea inimii și în reglarea tensiunii arteriale. De fapt, Akhavan subliniază că cartofii conțin chiar mai mult potasiu decât banana, adesea lăudată.

"Mulți oameni sunt șocați să afle că un cartof are un nivel mai mare de potasiu decât o banană. Credeți sau nu, un cartof copt este unul dintre cele mai sățioase alimente consumate în dieta occidentală. Și, atunci când este consumat copt, crește capacitatea noastră de a ne simți sătui pe parcursul zilei", explică autorul studiului.

Vezi și: Valoarea la care se consideră că ai colesterolul mărit. Dr. Sorin Băilă: Este foarte, foarte mult. Nu e normal să ajungem aici

Cartoful oferă șațietate

Acest factor de sațietate ar putea fi o schimbare importantă pentru cei care se luptă să își gestioneze greutatea și nivelurile de zahăr din sânge. Ajutând oamenii să se simtă sătui mai mult timp, cartofii ar putea contribui indirect la un control mai bun al porțiilor și la reducerea gustărilor pe parcursul zilei.

Participanții la studiu au primit cartofi copți, nu versiuni prăjite sau procesate intens. Akhavan subliniază că moderarea și metodele de gătit sunt esențiale pentru a beneficia de potențialele avantaje ale cartofilor.

"Cartofii sunt un aliment foarte versatil și pot fi consumați cu majoritatea tipurilor de bucătărie, dar trebuie să te asiguri că îi încorporezi într-o dietă echilibrată. Pentru cei care sunt pe fugă, ia în considerare prepararea unei cantități mari de cartofi copți sau prăjiți și pregătirea meselor pentru o perioadă mai lungă. Nu sunt împotriva fierberii cartofilor, dar dorești să păstrezi cât mai mult din potasiul din piele și pierzi o parte din acesta atunci când îi fierbi", notează Akhavan.

Vezi și: Trosnitul gâtului, nesănătos. Poate provoca AVC

Această cercetare deschide posibilități interesante pentru diabetici care ar fi fost în mod inutil privați de alimente nutritive și satisfăcătoare. De asemenea, subliniază importanța de a contesta dogma nutrițională și de a adopta o abordare mai nuanțată în ceea ce privește recomandările dietetice.

"Rezultatele studiului nostru oferă dovezi că cartofii albi pot fi integrați sănătos în dieta persoanelor cu diabet de tip 2 atunci când sunt substituiți pentru alte alimente cu un indice glicemic ridicat, cum ar fi orezul alb cu bob lung.

În plus, nu au fost observate efecte dăunătoare asupra indicatorilor de sănătate măsurați și au fost arătate unele beneficii asupra sănătății cardiometabolice, care s-au aliniat cu ceea ce ne așteptam să vedem. Prin urmare, diabeticii nu ar trebui să evite cartofii", conchide Akhavan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel