Cartofii, asociați cu variațiile de tensiune arterială. Duc și la creșterea în greutate

cartofii - FOTO: Freepik@Alla541
Acest aliment mai mult decât banal care se regăsește în meniurile noastre zilnice face ca tensiunea arterială să oscileze. Consumat corect poate însă să reducă hipertensiunea arterială.

Cartofii au în general o reputație proastă. Sunt o sursă bogată de carbohidrați și sunt adesea consumați sub formă de gustări delicioase precum chipsuri de cartofi sau piure, ceea ce poate duce ușor la creșterea în greutate și alte probleme de sănătate.

Cartofii, controverse

În timp ce un grup de cercetători a găsit asocieri negative între consumul de cartofi și tensiunea arterială, altele au găsit contrariul. De exemplu, conform unui studiu observațional din 2016, care a analizat trei studii longitudinale mari, publicat în British Medical Journal, consumul pe termen lung de cartofi copți, fierți sau piure au fost asociați cu un risc mai mare de hipertensiune arterială la femei.

Studiul a dezvăluit, de asemenea, un efect oarecum neașteptat, în timp ce consumul crescut de cartofi prăjiți a fost asociat cu riscul de hipertensiune arterială în toate cele trei cohorte, același lucru nu a fost găsit cu consumul crescut de chipsuri de cartofi.

Studiu din 2024

Conform unui studiu din 2024, publicat în Human Nutrition and Metabolism, a existat o tendință pozitivă în ceea ce privește tensiunea arterială și circumferința taliei la persoanele cu și fără diabet de tip 2 care au consumat o dietă DASH Hypertension și cartofi prăjiți și neprăjiți timp de șase săptămâni.

Vezi și: Diferența dintre pâinea cu maia și cea obișnuită. Dr. Adrian Copcea: Ar trebui să fie un pic mai sănătoasă

Potasiul din cartofi poate reduce tensiunea arterială

Experții și studiile științifice au subliniat valoarea potasiului în combaterea hipertensiunii arteriale. Cartofii conțin mult potasiu. Ei sunt, de asemenea, o sursă de vitamina C, fibre, datorită cojii, calciu, magneziu, vitamina B6, niacină și folat.

În contextul hipertensiunii arteriale, "potasiul funcționează în câteva moduri diferite: ajută corpul să elimine excesul de sodiu și relaxează pereții vaselor de sânge, ceea ce permite un flux mai mare de sânge," a explicat dieteticianul înregistrat, Sarah Pflugradt, potrivit Eating Well.

Excesul de sodiu cauzează o creștere a volumului de lichid în vasele de sânge, deoarece corpul reține apă cu un aport excesiv de sare. Acest lucru contribuie la hipertensiune arterială.

Creșterea aportului de calciu, magneziu și vitamina C în dietă este, de asemenea, legată de scăderea tensiunii arteriale, conform unui studiu din 2013 publicat în Annals of Medicine. Celelalte nutriente din cartofi (niacina, folatul și vitamina B6) sunt, de asemenea, asociate cu scăderea tensiunii arteriale, conform studiului. Acum, să trecem la cea mai importantă întrebare a zilei.

Vezi și: COVID, impact pe termen lung asupra sistemului imunitar. Schimbările sunt semnificative

Cartofi - FOTO: Freepik@DenisW

Cartofii: recomandați sau nu în cazul hipertensiunii

Studiul din British Medical Journal din 2016 a notat că unele dintre motivele pentru descoperirile sale referitoare la hipertensiune arterială erau probabil legate de indicele glicemic ridicat al cartofilor. Chiar dacă sunt considerați carbohidrați complecși, cartofii conțin mult amidon, ceea ce poate cauza creșteri ale glicemiei, deoarece sunt absorbiți mai ușor de corpul tău.

O creștere a glicemiei este, de asemenea, legată de boli de inimă și hipertensiune arterială. Disfuncția căptușelii vaselor de sânge, stresul oxidativ și inflamația au fost considerate efecte neașteptate ale hiperglicemiei postprandiale (niveluri ridicate ale glicemiei după masă), care, la rândul ei, ar putea contribui la hipertensiune, conform cercetărilor.

În plus, creșterea în greutate, legată de consumul excesiv de cartofi, ar putea contribui și ea la hipertensiune arterială, a notat studiul. Cercetarea a menționat însă și limitările sale. Informațiile referitoare la consumul de cartofi și citirile tensiunii arteriale au fost raportate de participanți, iar nu este clar dacă modul în care sunt consumați cartofii (cu sare și grăsimi adăugate precum untul etc.) ar putea avea vreo influență asupra rezultatelor. Aceasta ne readuce la ceea ce recomandă experții referitor la consumul de cartofi.

Vezi și: Grăsimile vegetale nesaturate îmbunătățesc profilul lipidic. Scad riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2

Cum se consumă corect

Când sunt consumați în mod corect, ca parte a unei diete echilibrate și cu moderație, cartofii pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale și a sănătății inimii. În loc să îi coaceți sau să-i fierbeți cu mult unt, să-i prăjiți în ulei sau să-i acoperiți cu sare, optați pentru alternative mai sănătoase precum coacerea sau gătirea lor cu tot cu coajă și aromatizarea cu ierburi și condimente sănătoase, a sugerat profesorul asistent de cercetare la New York University Grossman School of Medicine, Emily Johnston, potrivit American Heart Association. O porție de dimensiunea unui cartof mediu pe zi este ceea ce recomandă experții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel