Cartierul în care locuiești îți afectează sănătatea inimii. Cu cât mai verde e, cu atât mai bine. STUDIU

Studiul s-a desfășurat la Miami. Foto: Pixabay
Cu cât mai verde este cartierul în care trăiești, cu atât sănătatea inimii pentru locuritorilor lui este mai bună, arată un nou studiu. 

Sănătatea inimii depinde și de cartierul în care locuikești: Persoanele care locuiesc în cartiere verzi sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta boli cardiovasculare, potrivit unui studiu prezentat la congresul Societății Europene de Cardiologie - ESC 2021 (link direct sursa informației).

„Nivelurile mai ridicate de verdeață dintr-un cartier au fost asociate cu rate mai mici de afecțiuni cardiace și accident vascular cerebral în timp, la fel și în zonele unde partea de verdeață s-a mărit”, a spus autorul studiului, Dr. William Aitken, de la Universitatea din Miami, SUA. „A fost remarcabil faptul că aceste relații au apărut în doar cinci ani, un timp relativ scurt pentru un impact pozitiv asupra mediului.”

Ecologizarea străzilor și a cartierelor are multe beneficii, iar acest studiu a investigat dacă a avut vreo relație cu ratele bolilor de inimă. Cercetătorii au examinat, de asemenea, dacă plantarea de mai multă vegetație într-o localitate este însoțită de reduceri ale prevalenței bolilor de inimă în timp.

Studiul a inclus 243.558 de beneficiari ai Medicare, un sistem de asigurare din SUA, cu vârsta de 65 de ani și peste, care au locuit în aceeași zonă din Miami în perioada 2011-2016. 

Înregistrările Medicare au fost utilizate pentru a obține incidența unor noi afecțiuni cardiovasculare în timpul studiului care a durat cinci ani, inclusiv atac de cord (infarct), fibrilație atrială, insuficiență cardiacă, cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral / ischemic tranzitor.

Imagini prin satelit au fost folosite pentru a evalua cantitatea de lumină vizibilă și de aproape în infraroșu (adică invizibilă) a soarelui reflectată de la suprafața Pământului. Clorofila din plante absoarbe în mod obișnuit lumina vizibilă și reflectă lumina aproape în infraroșu, astfel încât măsurarea ambelor indică de fapt cantitatea de vegetație zintr-o zonă. Verdețea cartierelor orașului a fost apoi clasificată ca scăzută, medie sau înaltă.

Participanții au fost clasificați în funcție de unde locuiau, în carteiere cu puțină verdeață, medie sau ridicată, în 2011. Procesul a fost repetat pentru aceiași rezidenți și verdeața din zonele lor în 2016. În acea perioadă de timp, în parcurile din regiunea Miami-Dade s-au desfășurat programe de plantare a copacilor.

Deci, de exemplu, a existat posibilitatea ca cineva dintr-o zonă cu un nivel scăzut de verdeață în 2011 să ajungă să trăiască într-o zonă cu un nivel ridicat de verdeață în 2016, păstrându-și domiciliul.

Cercetătorii au analizat,apoi, riscul apariției oricărei noi boli cardiovasculare și numărul de noi afecțiuni cardiovasculare, pe baza spațiului verde la nivel de cartier. Analizele au fost ajustate pentru alți factori care ar putea fi legați de boala cardiacă cu debut nou: vârsta, sexul, rasa / etnia, numărul afecțiunilor cardiovasculare de bază și caracteristicile vecinătății, inclusiv venitul mediu al gospodăriei și mersul pe jos.

Cercetătorii au comparat mai întâi sănătatea inimii în rândul celor care trăiesc în mod continuu în zonele cu zone verzi mari sau scăzută în timpul studiului de cinci ani. Locuitorii din cartiere cu un nivel ridicat de verdeață de-a lungul studiului au avut un risc mai mic cu 16% de a dezvolta orice afecțiuni cardiovasculare noi comparativ cu cei din zonele cu un nivel redus de verdeață. Dintre participanții care au dezvoltat o afecțiune cardiovasculară în timpul urmăririi, cei din zonele cu verdeață ridicată au dezvoltat cu 4% mai puține boli noi comparativ cu cei din cartierele cu verdeață scăzută.

Cercetătorii au comparat apoi sănătatea inimii la participanții al căror cartier a devenit mai ecologic față de cei care au continuat să trăiască în zone cu vegetație scăzută. În comparație cu locuitorii din zone cu verdeață scăzută pe tot parcursul studiului, cei care trăiesc în zone care și-au crescut spațiul verde de la scăzut în 2011 la ridicat în 2016 au avut un risc cu 15% mai mic de a dezvolta noi afecțiuni cardiovasculare. Dintre participanții care au dezvoltat o afecțiune cardiovasculară în timpul urmăririi, cei a căror vecinătate a devenit mai ecologică au dezvoltat cu 9% mai puține afecțiuni cardiovasculare noi comparativ cu locuitorii din zone cu niveluri de verdeață continuu scăzute pe tot parcursul studiului.

Dr. Aitken a a explicat că „suspectăm că mai mulți factori pot explica aceste observații. De exemplu, oamenii care locuiesc în zone mai verzi pot face mai mult exerciții în aer liber și s-ar putea simți mai puțin stresați din cauza faptului că sunt înconjurați de natură. În plus, vegetația ar putea oferi o anumită protecție împotriva poluării aerului și / sau a zgomotului”.

„Plantarea de copaci și ecologizarea cartierelor este asociată cu multiple beneficii și oferă o investiție relativ scăzută pentru a spori sănătatea și bunăstarea în multe circumstanțe. Doar din costul unei vizite la Urgență pentru un atac de cord, arborii plantați lângă un cu 100 de locuitori ar putea preveni zece boli de inimă din acest grup”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel