Carnea tocată și pericolele pentru sănătate. Bilic: Gustul îți este păcălit

carnea tocata. FOTO Pexels @ Engin Akyurt
Medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la carnea tocată, dar mai ales asupra sosurilor îți păcălesc gustul.

Mâncarea de tip fast food vine la pachet cu mai mult decât satisfacerea imediată a unei pofte sau a senzației de foame. Iar porivit nutriționistului Mihaela Bilic, cea mai mare problemă o reprezintă sosurile care sunt puse în carnea tocată din gustoșii burgeri.

”Când vine vorba de carne, alegeți varianta netocată.

Festival la mal de mare cu muzică și mâncare. Ce variantă poți să alegi? Burgers, șaorma sau pizza, adică pâine cu carne și legume…nimic rău până aici. Și ca o iubitoare de porc ce sunt, m-am oprit la sandvișul “pulled pork”. După capul meu asta însemna carne de porc gătită îndelungat, curățită de pe oase și apoi mărunțită. Un singur element n-am luat în calcul și el face toată diferența: sosul.

Urmărind cum este pregătită carnea pentru umplutură, am fost uimită să văd că în ea să pun nu doar condimente, ci și un sos brun, cu siguranță delicios. Dacă până acum la shaorma și Burger știam să cer varianta fără sos, la porcul mărunțit nu m-am gândit că e cazul”, a scris Mihaela Bilic pe contul de socializare.

Legătura uimitoare dintre obezitate și gustul mâncării. Medic: Scade și cu 25%

Care e beleaua cu sosurile

”În primul rând conțin grăsime și mult zahăr, care dublează numărul de calorii din carne. Apoi sunt pline de E-uri, potențiatori de gust, emulgatori și stabilizatori-majoritatea sosurilor vin la bidon, nu mai face nimeni maioneză și sos de usturoi din ingrediente banale, totul e semipreparat.

Unde e problema? În primul rând la nivel de percepție: tu crezi că ai mâncat o bucată de carne, când de fapt e vorba de un amestec de proteine, glucide și grăsimi deloc echilibrat. Sosul e o capcană pentru cei care vor să țină dietă proteică, dieta Keto sau vor să evite zahărul și glutenul. În sos ai zahăr și amidon modificat, plus o serie de grăsimi vegetale mai puțin sănătoase.

Și gustul îți este păcălit, carnea va fi delicioasă din cauza aromelor artificiale plus sare din belșug. Iar cei mai păcătoși sunt emulgatorii care mențin consistența onctuoasă și care e demonstrat că afectează permeabilitatea intestinului și produc inflamație”, a mai explicat nutriționistul.

Alimentația fast-food, recompensa nesănătoasă. Nutriționist: Generează dependențe

Ce se ascunde în spatele acestui tip de carne

”Când vine vorba de carne, tot ce este tocat, mărunțit și transformat într-o pastă poate ascunde ingrediente nedorite. De la mezeluri la preparate de bază, alegeți varianta care încă păstrează forma naturală a cărnii, așa cum provine ea de la animal. Mai bine pastramă și mușchi afumat decât salam și parizer, mai bine friptură sau frigărui decât chiftea, semipreparate pane sau șaorma. Tot ce este tocat înseamnă un adaos mare de grăsime, care are rolul să lege compoziția, dar și amidon și zahăr care dau consistență și gust”, a mai scris Mihaela Bilic.

”Carnea este un aliment nobil, merită efortul să o mestecați chiar voi, nu să o luați mărunțită de alții”, și-a încheiat postarea.

Mâncatul cu poftă îngrașă. Nutriționist: Când iubești mâncarea se vede...

Mihaela Bilic a explicat, într-o postare făcută pe social media, că mâncatul cu poftă nu doar că este molipsitor pentru cei care vor să țină o dietă, dar și că îngrașă mult mai mult. De altfel, totul stă în relația pe care fiecare o are cu mâncarea. 

”De mică am fost o mâncăcioasă și o pofticioasă, iar cei care au stat cu mine la masă m-au acuzat mereu că îi molipsesc și îi ispitesc, în loc să-i temperez din mâncat. Nu cred că fac lucrul ăsta intenționat, e vorba mai degrabă de plăcerea instinctivă pe care o am în relația cu mâncarea.

Am văzut același drag de mâncare la mulți oameni cărora le râd ochii și li se luminează fața când e vorba de ceva bun. Coincidență sau nu, acest tip de comportament vine la pachet și cu tendința de îngrășare/kilograme în plus. Când iubești mâncarea se vede și în gesturi și pe cântar. Și la fel de evident se vede și când n-o iubești”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Alimentele grase și făinoase, benefice în cazul ulcerului și al gastritei

”Când făceam Semiologie în Facultatea de Medicină am învățat să diagnosticăm bolnavii cu ulcer și gastrită după felul în care arătau: fața palidă și îndurerată, cu o expresie de suferință, spatele încovoiat și umerii aduși în față, 'chirciți' din cauza durerii.

Cât despre pofta cu care mănâncă nu e nimic de spus, mai degrabă îți pierzi și tu apetitul văzându-i. O astfel de persoană, căreia fiecare gură de mâncare îi provoacă suferință, nu va fi niciodată grasă.

Atunci cum rămâne cu teoria termodinamică, cu aportul de calorii și metabolizarea grăsimilor/carbohidraților? Cum e posibil ca aceeași felie de pâine cu unt să îngrașe dacă o mănânci cu poftă, sau să slăbească când o înghiți cu noduri?

Pentru că practica ne arată, alimentele grase și făinoasele sunt cel mai bine tolerate în ulcer și gastrite. Și tot în practică constatăm că ele nu îngrașă în acest context special și dureros deopotrivă”, a continuat cunoscutul nutriționist. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Mihaela Bilic și salata ”cu de toate”: Combinați ce vă place

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel