Carnea și ouăle: ce nutrienți conțin și cum îți ajută creierul la bătrânețe

Carnea și ouăle ajută creierul la bătrânețe
Carnea și ouăle sunt cele mai bune surse de nutrienți care ajută memoria. Un studiu recent a arătat că acestea scad riscul de demență la bătrânețe.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Finlanda de Est este primul care a observat că aportul dietetic de fosfatidilcolină este asociat cu un risc redus de demență. Fosfatidilcolina a fost, de asemenea, legată de performanța cognitivă sporită. Principalele surse alimentare de fosfatidilcolină au fost ouăle și carnea. Rezultatele au fost publicate în American Journal of Clinical Nutrition.

Colina este un nutrient esențial, care apare de obicei în alimente în diferiți compuși. Colina este necesară și pentru formarea acetilcolinei, care este un neurotransmițător. Studii anterioare au asociat aportul de colină cu procesarea cognitivă, iar aportul adecvat de colină poate juca un rol în prevenirea declinului cognitiv și a bolii Alzheimer. De fapt, colina este folosită în zilele noastre într-o băutură medicală multinutrientă destinată tratamentului Alzheimerului timpuriu.

Risc mai mic cu 28%

Noul studiu arată acum că riscul de demență a fost mai mic cu 28% la bărbații cu cel mai mare aport de fosfatidilcolină dietetică, comparativ cu bărbații cu un aport mai scăzut. Bărbații cu cel mai mare aport de fosfatidilcolină dietetică au excelat, de asemenea, în testele care le măsoară memoria și abilitățile lingvistice.

Aceste descoperiri sunt semnificative, având în vedere că peste 50 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de o tulburare de memorie care a dus la demență, iar numărul este de așteptat să crească, pe măsură ce populația îmbătrânește. Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demență, pentru care nu există în prezent niciun leac. Prin urmare, noile descoperiri pot juca un rol esențial în prevenirea demenței.

„Cu toate acestea, acesta este doar un studiu de observație și avem nevoie de cercetări suplimentare înainte de a putea trage concluzii definitive”, subliniază Maija Ylilauri, doctorand la Universitatea din Finlanda de Est.

Peste 22 de ani de urmărire, în studiu

Datele pentru studiu au fost obținute din Studiul factorului de risc al bolii cardiace ischemice. La debutul studiului din 1984-1989, cercetătorii au analizat aproximativ 2.500 de bărbați finlandezi cu vârste cuprinse între 42 și 60 de ani, privind obiceiurile lor alimentare și de viață, precum și sănătatea în general. Aceste date au fost combinate cu registrele lor de spital, cauza înregistrărilor de deces și înregistrările de rambursare a medicamentelor după o perioadă de urmărire medie de 22 de ani. În plus, la patru ani de la debutul studiului, aproximativ 500 de bărbați au finalizat teste măsurându-și memoria și procesarea cognitivă. În timpul urmăririi, 337 de bărbați au dezvoltat demență.

Analizele au reprezentat pe larg alți factori legați de stilul de viață și de nutriție care ar fi putut explica asociațiile observate. În plus, a fost contabilizată gena APOE4, care predispune la boala Alzheimer și este comună în populația finlandeză, care nu prezintă un impact semnificativ asupra constatărilor. Sursele cheie de fosfatidilcolină din dieta populației studiate au fost ouăle (39%) și carnea (37%).

 

Sursa, AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel