Carne de câine, vândută în loc de MIEL pentru masa de Paști. La ce să fii ATENT când cumperi CARNEA

carne de caine vanduta in loc de miel - Foto: Pexels @Trinity Kubassek / @ignacio andres yañez grandon
Autoritățile trag un mare semnal de alarmă în ceea ce privește carnea de miel pe care o cumpărăm de Paști.

Câteva zile ne despart de sărbătoarea de Paști, iar gospodinele se gândesc deja la preparatele pe care le vor pune pe masă. 

Cu toate acestea, după de ANSVSA a lansat o mulțime de alerte alimentare, de la ouă, vopea de ouă și până la cozonaci, medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu le recomandă consumatorilor să cumpere miel care "să prezinte întotdeauna capul şi organele interne nedetaşate, precum şi ştampila oficială de control sanitar veterinar aplicată lizibil pe fiecare spată şi pe pulpe".

Oficialii DSVSA transmit că "nu de puţine ori au fost descoperite tentative de trafic al cărnii de câine prin substituirea cărnii de ovine sau chiar de trafic al cărnii provenite de la animale moarte".

"Atenţionăm consumatorii că, pentru a fi în conformitate cu normele sanitar-veterinare, carcasa de ovine (adulte sau miel) trebuie să prezinte întotdeauna capul şi organele interne nedetaşate, precum şi ştampila oficială de control sanitar veterinar aplicată lizibil pe fiecare spată şi pe pulpe. Nu de puţine ori au fost descoperite tentative de trafic al cărnii de câine prin substituirea cărnii de ovine sau chiar de trafic al cărnii provenite de la animale moarte", se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, prin intermediul Prefecturii Giurgiu.

La ce să fii atent când cumperi carnea

 

Medicii veterinarii ne recomandă să nu cumpărăm carne de miel sau de oaie din pieţe sau chiar din măcelării, dacă pe carne nu este aplicată lizibil marca de sănătate sau dacă carnea preambalată nu prezintă eticheta de identificare a procesatorului. 

În plus, ne recomandă să evităm consumul preparatelor din carne comercializate la tonetele volante şi grătarele amplasate pe traseele comerciale şi turistice aglomerate, pentru că organele sanitar-veterinare nu pot verifica în orice moment compoziţia reală a acestor preparate. 

"Pentru a nu crea suspiciuni cumpărătorilor, traficanţii care fac substituiri ilegale ale cărnii recurg la disimularea acestei infracţiuni prin tranşarea cărnii în specialităţi de măcelărie sau prin valorificarea cărnii sub formă tocată, în cazul căreia este foarte dificilă diferenţierea provenienţei organice", potrivit comunicatului de presă.

"Orice intervenţie negativă asupra calităţii alimentelor de origine animală, cum ar fi: substituirea cărnii normale cu carne provenită de la animale bolnave, moarte, tăiate în agonie sau aflate în stări fiziologice în care tăierea lor este interzisă de lege, prepararea de alimente falsificate sau cu componente alterate, adaosurile nepermise sau introducerea aditivilor alimentari peste limitele oficiale, constituie, de fapt, un atentat asupra sănătăţii publice", informează DSVSA. 

Miel sau ied - care carne e mai sănătoasă, de fapt. La ce temperaturi se gătesc și ce ai greșit până acum

 

Mai sunt doar câteva zile până la sfintele sărbători de Paște, iar gospodinele își fac planuri pentru preparatele pe care le vor pune pe masă. 

În această perioadă plină de alerte alimentare, de la ouă și vopseaua de ouă, până la cozonaci, dar și la peștele pe care mulți îl cumpără pentru Florii, vă prezentăm diferențele dintre carnea de miel și cea de ied.

Mielul de Paşte este simbolul lui Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru oameni şi pentru iertarea păcatelor acestora şi a murit precum un miel nevinovat. De aceea, preparatele din miel sunt nelipsite de pe masă.

Însă, preferințele unor consumatori se îndreaptă spre carnea de ied, iar oferta din piețe și magazine este diversificată. Între cele două tipuri de carne există mai multe diferențe.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel