Care este pachetul ideal pentru școală. Nutriționist: Va primi tot ce are nevoie, structurat, organizat

care este pachetul ideal pentru scoala. FOTO: Freepik @gpointstudio
Care este pachetul ideal pentru școală în opinia medicului nutriționist Anca Hâncu. ”Nu va mai avea tentația de a mânca altceva”, spune medicul.  

Așa cum spun specialiștii, obiceiurile alimentare sănătoase se formează încă de la vârste fragede. Iar dacă adulții sunt responsabili pentru ceea ce au în alimentație, în cazul copiilor, alegerile sunt tot ale părinților.

Astfel, pentru a avea un stil de viață sănătos de-a lungul vieții, cu un aport echilibrat de vitamine, minerale și nutrienți, necesari unei dezvoltări armonioase, dar mai ales pentru a rezista tuturor tentațiilor dulci sau de tip fast-food, părinții au un rol determinant în alimentația copiilor.

Și cum aceștia tocmai ce au revenit la școală sau grădiniță, o atenție deosebită trebuie acordată pachetului de acasă.

Dr. Anca Hâncu, medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice, a exemplificat câteva feluri de pachet pentru școală, care să acopere necesarul nutritiv al celor mici.

”Am pregătit aici câteva variante. Vedeți chifle din cereale integrale, pâine integrală. Avem șuncă de pui, avem niște cașcaval. Dar peste tot am presărat foarte multe legume colorate pentru că noi vrem să îi împrietenim pe copii cu legumele.

Există copii mai plinuți sau pofticioși și atunci încercăm să le facem porția ceva mai micuță, eventual să folosim o singură felie de pâine și am făcut un triunghi.

Insist foarte mult să punem ardei, să punem castravete, o frunzuliță de salată. Sigur, nu înseamnă o valoare nutritivă specială această frunză de salată, dar obișnuiește copilașul cu ideea de salată, de ceva crocant, ceva interesant”, a explicat nutriționistul Anca Hâncu la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Vezi și: Ardeiul gras, sursă importantă de vitamina C. Printre beneficii, reducerea colesterolului

Pe lângă sandwich, nutriționistul mai recomandă ca părinții să le pună celor mici un măr, câteva bucățele de morcov, un castravete, pe care le va putea mânca odată cu sandwich-ul, dând un aer mai plăcut acestuia, sau le poate consuma după, fiind potrivite și pentru curățarea naturală a danturii. 

”Pentru copiii care au mâncat micul dejun mai consistent, o omletă, atunci putem alege să punem într-o pungă câteva nuci, migdale, merișoare, plus o nectarină”, a mai spus medicul, subliniind că aceștia trebuie să aibă într-o zi trei mese și două gustări, iar proporția gustărilor variază în funcție de celelalte mese pe care le are copilul.

Cât privesc alimentele pe care nu le-ar recomanda în pachetul pentru școală, Anca Hâncu a menționat că oul nu are ce să caute în meniu, acesta fiind cel mai perisabil dintre alimente. ”Nu aș recomanda chifteluțe cu usturoi puse prin sandwich sau peștele, care poate avea un miros foarte persistent”, a mai spus medicul.

De asemenea, mai ales în cazul copiilor ceva mai mari, specialistul în nutriție le recomandă ca la venirea de la școală să mănânce o porție de ciorbă/supă.

”Gustarea are un rol foarte important”

Mai mult decât atât, având în vedere programul pe care elevii îl au, cu ore dimineața, dar și după amiază, medicul susține că ”ultima masă, la fel ca și la adulți, trebuie să fie cu două ore înainte de culcare, iar dimineața, cum se trezește este bine să mănânce. Important este să ia micul dejun înainte de a pleca la școală, iar fructele să fie adăugate ca gustare”.  

Totodată, mai spune medicul, la realizarea meniului pentru copii trebuie ținut cont și dacă aceștia au o activitate extrașcolară, fapt care înseamnă un aport caloric mai ridicat decât în cazul celor care nu sunt și sportivi, ”nucile și merișoarele sunt recomandate înaintea unui antrenament”, iar după li se poate da și un fruct, pentru ”a-și reface rezervele de glicogen”.

”Gustarea are un rol foarte important. Copilul va primi tot ce are nevoie, structurat, organizat, cu de toate și nu va mai avea tentația de a mânca altceva”, a mai spus medicul, care a adăugat apariția tot mai frecventă a cazurilor de diabet tip 2 în rândul copiilor. ”Apar cazuri de diabet cu dislipidemii, cu creșterea colesterolului, cu tulburări, cu obezitate, ceea ce este destul de alarmant”, a precizat Anca Hâncu.

Diabetul la copii, o frecvență îngrijorătoare. DSP: Are legătură cu pandemia

Un număr îngrijorător de cazuri de diabet în rândul copiilor a fost anunțat de către DSP Sibiu, potrivit Antena 3. Concret, față de anul 2020, când au fost înregistrate doar 7 cazuri, doi ani mai târziu numărul acestora a ajuns la 33 de cazuri, fapt pentru care oficialii trag un semnal de alarmă în privința unei posibile ”epidemii” de diabet de tip 1.

Mai mult, aceștia susțin că numărul mare are legătură cu pandemia, perioadă în care cei mici au fost izolați, urmând cursurile în format online sau hibrid, iar activitățile fizice au fost reduse.

”Cazurile nou diagnosticate rămân în continuare cazuri ale pediatriei, ele nefăcând parte dintr-o categorie de afecțiuni curabile. Ei rămân și numărul lor creşte exponenţial de la un an la altul.

Cei trei ani de pandemie ne-au pus în fața unui val, o epidemie de diabet tip 1 și din păcate la vârste tot mai mici.

Pandemia, într-adevăr, ne-a pus în fața faptului că atacul asupra sistemului imun dat de acest virus crește incidența și crește apariția diabetului, ajungând în ultimul an la 30-40 de cazuri pe an”, a spus Simona Berariu, purtător de cuvânt DSP Sibiu. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Înotul, 12 beneficii uimitoare. De ce trebuie să te apuci de înot. Câte kilograme ai putea slăbi rapid, le arde ca o torță

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel