Care este doza recomandată de Vitamina D. Noile ghiduri provoacă nemulțumiri

vitamina d - FOTO: Freepik@wisetchat
Administrarea în exces a Vitaminei D poate pune viața în pericol. Care este, de fapt, doza recomandată.

Noile linii directoare recomandă reducerea suplimentelor cu vitamina D. Noile linii directoare ale Societății Endocrine recomandă limitarea suplimentării cu vitamina D la doza zilnică recomandată pentru anumite grupuri de risc și sfătuiesc împotriva testării de rutină a nivelului de 25-hidroxivitamina D [25(OH)D] la persoanele sănătoase.

Aceste noi linii directoare recomandă limitarea suplimentării cu vitamina D la dozele zilnice recomandate.

Pentru ce este necesară Vitamina D

Există date noi privind rolul vitaminei D în mortalitatea persoanelor peste 75 de ani, beneficiile sale în bolile respiratorii la copii și posibilele beneficii ale vitaminei D în timpul sarcinii.

Vezi și: De ce căscatul și scărpinatul sunt contagioase. Medicii au aflat ce se întâmplă în creier

Care este doza recomandată de Vitamina D

Endocrine Society a prezentat noile linii directoare la întâlnirea sa anuală. Aceștia recomandă ca persoanele care ar putea beneficia de suplimentarea cu vitamina D sunt:

- Copiii cu vârste între 1 și 18 ani, pentru a preveni rahitismul și pentru a reduce riscul de infecții respiratorii.

- Persoanele gravide, pentru a scădea riscul complicațiilor materne, fetale sau neonatale.

- Adulții peste 75 de ani, pentru a reduce riscul de mortalitate.

- Adulții cu prediabet, pentru a reduce riscul de diabet de tip 2.

Pentru aceste grupuri, recomandarea este de suplimentare zilnică cu vitamina D într-o cantitate mai mare decât cea recomandată în 2011 de Academia Națională de Medicină (NAM), care se numea atunci Institutul de Medicină (IOM).

Vezi și: Copiii, prioritate pentru transplantul hepatic. Dr. Laura Bălănescu: Așa este peste tot în lume

Vitamina D - FOTO: Freepik@shurkin_son

Doza zilnică recomandată era de 600 IU/zi pentru persoanele cu vârste între 1 și 70 de ani și de 800 IU/zi pentru cei peste 70 de ani. Liniile directoare ale societății recunosc că doza ideală de vitamina D nu este încă cunoscută, dar oferă intervalele de dozare utilizate în studiile clinice care au fost citate ca dovezi pentru recomandări.

Liniile directoare sfătuiesc împotriva unor doze mai mari de vitamina D decât doza zilnică recomandată pentru majoritatea adulților sănătoși sub 75 de ani și recomandă evitarea testării nivelului de vitamina D în sânge în rândul populației generale.

Aceste linii directoare se referă la persoanele care sunt altfel sănătoase și nu există o indicație clară pentru necesitatea unui aport mai mare de vitamina D. Deși screening-ul pentru vitamina D este comun în practica clinică, recomandarea de a nu face acest lucru are sens. Lipsa dovezilor din studii clinice randomizate nu permite determinarea nivelurilor sănătoase de vitamina D și a aportului adecvat pentru prevenirea bolilor.

Vezi și: Peste 25% dintre pacienţii cu melanom sunt diagnosticaţi în stadii avansate de boală. O simplă arsură solară din copilărie îți dublează riscul de cancer

Nemulțumirile medicilor

Unii medici au fost dezamăgiți că documentul s-a limitat la persoanele sănătoase. Noile linii directoare, au obiectat aceștia, nu oferă suficiente indicații pentru medicii care gestionează pacienți complecși, cum ar fi cei cu boli cronice de rinichi sau boli inflamatorii intestinale.

A fost, de asemenea, o lipsă de orientări pentru pacienții cu osteoporoză sau osteopenie. Aceste insuficiențe subliniază necesitatea unor mari studii clinice pentru a răspunde la multe întrebări despre necesitatea și rolul vitaminei D în sănătate și boli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel