Care este cel mai toxic loc din casa ta. Provoacă migrene, astm sau cancer

Care este cel mai toxic loc din casa ta - FOTO: Freepik@bearfotos
Care este cel mai toxic loc din casa ta. Nu ți-a trecut prin cap.

Care este cel mai toxic loc din casa ta. S-ar putea să fii surprins de faptul că cel mai toxic loc din casa ta este chiar sub chiuveta din bucătărie. Pentru cei mai mulți dintre noi, este locul în care ținem produsele de curățare puternice. Lucruri precum înălbitorul, amoniacul, detergenții pentru gresie și alte produse de curățare grele. Aceste produse sunt puternice - și periculoase.

”Sunt agenți de curățare eficienți, deoarece sunt substanțe reactive. S-ar putea să vrei asta în chiuveta din bucătărie, dar nu o vrei în plămânii tăi”, spune David O. Carpenter, MD, director al Institutului pentru Sănătate și Mediu de la Universitatea din Albany, Universitatea de Stat din New York, potrivit Health.

Substanțe periculoase

Multe produse de curățare obișnuite sunt considerate substanțe periculoase și sunt reglementate de Legea federală privind substanțele periculoase. Amoniacul și înălbitorul cu clor pot provoca dureri de cap, pot arde pielea și pot irita ochii și căile respiratorii. Amestecarea accidentală a amoniacului și a înălbitorului cu clor eliberează gaz clor toxic care deteriorează țesutul pulmonar și afectează funcția pulmonară.

De asemenea, curățarea regulată cu înălbitor - care conține în general clor, clasificat ca poluant periculos al aerului în Legea privind aerul curat din 1990 - este deosebit de dăunătoare pentru copii, deoarece poate declanșa și agrava astmul, adaugă Landrigan.

Vezi și: Semnele unui AVC, confundate cu deshidratarea: Oamenii se gândesc că mie nu mi se va întâmpla asta, dar ghiciți ce? Și eu am crezut asta

Detoxifiați-vă bucătăria

Din fericire, este simplu să vă detoxifiați bucătăria. Înlocuiți produsele puternice de sub chiuvetă cu versiuni mai blânde. Acestea enumeră în mod voluntar ingredientele (mai puțin toxice) și alungă majoritatea germenilor la fel de bine.

”Nu aveți nevoie de produsele de curățare pe care le foloseam în trecut. Apa și săpunul sunt tot ce avem nevoie”, spune Carpenter.

Începeți prin a schimba singurul detergent de uz casnic pe care îl folosiți cel mai des. Fiecare mică schimbare va îmbunătăți aerul pe care îl respirați.

Cunoașteți-vă produsele de curățare

Un raport recent a constatat că utilizarea înălbitorului chiar și o dată pe săptămână crește cu o treime riscul de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Această cercetare nu este prima care face legătura între substanțele chimice de curățare și afecțiunile de sănătate.

Înălbitorul, amoniacul sau compușii cuaternari de amoniu (un tip de dezinfectant), ftalații și mulți compuși organici volatili (COV) din produsele de curățare obișnuite au fost legați de bolile respiratorii, inclusiv de astm, potrivit lui Allen Rathey, director al Institutului Healthy Facilities.

Vezi și: Ceaiul care reduce inflamația. Are efect diuretic și antioxidant

Substanțele chimice periculoase pot fi găsite în:

- înălbitor 

- produse cu clor

- degresanți care conțin 2-butoxietanol, cunoscut și sub numele de butilcelosolve sau etilenglicol

- butil eter (EGBE)

- dezinfectanți, potrivit Healthline.

Praful poate conține, de asemenea, substanțe chimice precum ftalații.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Institutul Național pentru Securitate și Sănătate în Muncă (NIOSH) raportează că EGBE poate afecta sângele.

Oficialii spun că substanțele chimice pot fi absorbite prin piele sau inhalate, expunând potențial persoanele care manipulează produsul la niveluri peste limita de expunere stabilită de Administrația pentru Sănătate și Securitate în Muncă (OSHA) de 50 de părți pe milion (ppm).

EGBE este listat în NIOSH ca fiind posibil toxic pentru ochi și piele, sistemul nervos central, sistemul respirator, rinichi și ficat.Agenția pentru Substanțe Toxice și Registrul Bolilor (Agency for Toxic Substances and Disease Registry ATSDR) afirmă că afectează, de asemenea, dezvoltarea și reproducerea.Atât ATSDR, cât și CDC îl consideră o ”substanță periculoasă”.

Mai mult, oamenii de știință sunt îngrijorați, deoarece EGBE nu apare în mod natural, nu înțelegem implicațiile utilizării sale pe scară largă în interior. EGBE este doar unul dintre o serie de produse de curățare care se pare că sunt dăunătoare.

Vezi și: Coenzima Q10, antioxidantul produs natural de organism. Bolile de inimă, neurodegenerative sau fibromialgia pot reduce nivelul acesteia

Migrene și crize de astm din cauza produselor de curățenie

Studiul ei din 2016, publicat în revista Air Quality, Atmosphere & Health, a constatat că mai mult de o treime dintre americani raportează efecte adverse asupra sănătății - cum ar fi migrene și crize de astm - atunci când sunt expuși la produse de consum comune parfumate, cum ar fi produsele de curățenie, detergenții de rufe și odorizantele de aer.

Dr. Ahmed Arif, profesor de epidemiologie la Universitatea din Carolina de Nord Charlotte, a declarat că majoritatea produselor de curățare emit compuși organici volatili care pot irita căile respiratorii sau pot provoca cancer.

Cercetările sale au constatat că înălbitorul, majoritatea produselor de curățare a toaletelor și unii detergenți pentru sticlă au fost legate de astm.

Este posibil ca un produs să nu fie prea dăunător, dar potențialul ca acesta să se amestece cu o altă substanță ar putea crea pericole suplimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel