Care este cantitatea de ulei ideală pentru salată. Dr. Hâncu: Devine o masă hipercalorică

care este cantitatea de ulei ideala. FOTO Pexels @ Jessica Lewis Creative
Care este cantitatea corectă de ulei ce trebuie consumată în salate și de ce nu sunt recomandate prăjelile.

Din primăvară până spre toamnă, sezonul cald este cel în care la putere se află salatele, combinațiile fiind printre cele mai inedite, în funcție de gustul fiecăruia. Însă elementul comun al tuturor salatelor este uleiul.

Dr. Anca Hâncu, specialist în nutriție și boli metabolice, a explicat în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1, care este sunt efectele uleiurilor asupra organismului, care sunt cele mai sănătoase, dar și care ar trebui evitate.

”Uleiurile presate la rece ne fac bine, iar uleiul de măsline are o combinație de grăsimi polinesaturate și grăsimi mononesaturate, cu beneficii pentru boala cardiovasculară, pentru boala coronară, deci ne protejează inima, ceea ce este important. Grăsimile bune sunt grăsimile nesaturate, poli și mononesaturate, adică acizii grași Omega 9 în uleiul de măsline, Omega 6 și Omega 3, în uleiul de floarea soarelui, dar toate aceste uleiuri sunt combinații din acești acizi grași esențiali, pentru că trebuie aduși din afară”, a explicat dr. Anca Hâncu.

Mai mult, medicul a subliniat faptul că nivelul de rafinare este invers proporțional cu cel al beneficiilor pentru sănătate. ”Cu cât este mai puțin rafinat el este mai sănătos. Dacă este mai puțin rafinat, punctul acela de prăjire este mai jos, la 180 de grade, și atunci, la peste această temperatură se vor produce substanțe toxice, de exemplu, acroleină. Dintr-un produs sănătos devine cancerigen. Mai mult, în uleiul acela prăjit, acroleina rămâne și după ce este rece. De aceea, sugestia este să nu mai prăjim sau să prăjim mult mai puțin alimentele”, a mai spus Anca Hâncu.

La întrebarea care ulei este mai sănătos pentru prăjit, aceasta a precizat că răspunsul este unul simplu: ”Hai să nu mai prăjim. Sigur, există și excepții, dar uleiul de floarea soarelui, predominant în bucătăria noastră, este sănătos pentru salată, pentru gătit, dar în momentul în care îl prăjim eliberează acești compuși cancerigeni. Să încercăm să evităm această prăjire”, a mai spus specialistul în boli metabolice.

Dieta mediteraneeană, recomandată pentru vindecarea diabetului. Dr. Hâncu: Se bazează și pe controlul porțiilor

Care sunt proprietățile uleiului de măsline

”Am tot vorbit, dar subliniem, din nou, proprietățile antiinflamatorii ale uleiului de măsline, cu beneficii pentru inimă, pentru protecția față de cancer, față de diabet zaharat și toate bolile inflamatorii. Este elementul de bază al dietei mediteraneene”, a a mai spus Anca Hâncu.

Cât privește cantitatea de ulei pe care trebuie să o folosim în cazul salatelor, specialistul precizează că o lingură, pentru o persoană, este suficientă în cazul celor care doresc să își mențină greutatea, respectiv, o linguriță, pentru cei care doresc să scadă în greutate.

”Să ne gândim că o lingură de ulei aduce 100 de kilocalorii și este suficient să adăugăm atâta într-o salată. Este echivalentul unei gustări. Orice ulei poate avea aceste proprietăți benefice despre care tot discutăm, dar are calorii foarte multe, 800 de kilocalorii la 100 de ml. (..) O salată poate fi o masă foarte ușoară, dar dacă punem 3-4 linguri de ulei devine o masă hipercalorică”, a mai spus medicul.

Ce alte uleiuri se pot folosi 

”Uleiul de in aduce o cantitate mare de Omega 3, pe care de obicei îl luăm din peștele gras, sardine, somon, ton, macrou. Cei cărora nu le plac atât de mult acești pești grași pot înlocui cu uleiul de in. Uleiul de in are beneficii în diabetul zaharat, în prevenția accidentului vascular cerebral, are proprietăți antiinflamatorii importante și pentru cei care au obezitate”, a explicat dr. Hâncu beneficiile acestui tip de ulei apărut recent și pe piața românească.

Un alt tip de ulei este cel de sâmburi de struguri. ”Depinde de gustul fiecăruia, este o altă alternativă. Având în vedere că toate aceste uleiuri au combinații diferite de acizi grași Omega 3, Omega 6, Omega 9, este bine să alternăm. Ne place gustul, dar sigur, să nu dezechilibrăm bugetul familiei, pentru că, într-adevăr, există și diferențe de prețuri între aceste tipuri de ulei și cu cât vom fi mai moderați și vom avea grijă să folosim atât cât este nevoie va fi mai bine și pentru buget”, a mai evidențiat Anca Hâncu.

Deși este asemănător, la proprietăți cu cel de măsline, uleiul de rapiță poate să fie ultraprocesat, fapt care îi ”taie” din beneficii, motiv pentru care Anca Hâncu recomandă atenție în folosirea acestuia.

2. -imagine fara descriere- (cartofi-prajiti_61157300.jpeg)

”Uleiul de rapiță ar avea proprietăți asemănătoare cu cel de măsline, deci ar fi bun, însă trebuie să fim atenți să nu fie ultraprocesat. Trebuie să evităm uleiurile procesate, precum și alimentele ultraprocesate, căci de multe ori se mănâncă acei cartofi pai care sunt prăjiți în diverse uleiuri”, a mai spus dr. Hâncu.

De altfel, aceasta a trecut pe lista de uleiuri de evitat cele tropicale, ”uleiul de cocos are multe grăsimi saturate, deci nu este recomandat. Uleiurile tropicale, cocos și palmier, sunt de evitat”.

Potrivit specialistului în nutriție, ”uleiurile care sunt pe piață sunt alternative sănătoase la grăsimile saturate, de genul untură, unt, care consumate în exces pot crește bolile cardiovasculare, pot duce la accident vascular cerebral, crește colesterolul. Încercați să le folosiți cu moderație, o linguriță sau o lingură, și atunci veți avea o alimentație echilibrată”. 

Vezi și: Adevărul despre uleiul de măsline. Ce se întâmplă, de fapt, când îl mănânci și care e cel mai bun pentru gătit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel